Zašto je ekstra djevičansko maslinovo ulje skupo? - OPG Rakovac

Zašto je ekstra djevičansko maslinovo ulje skupo?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je neupitni autoritet u obitelji maslinovih ulja, s najboljim okusom, najviše zdravstvenih blagodati i najprivlačnijim imidžem. No, ova kombinacija super svojstava ima svoju cijenu, koja je često višestruko veća od cijene uobičajenog maslinovog ulja. Pogledajmo malo što plaćate kada kupujete ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Cijena po konzumaciji

Računato na osnovi porcije, ekstra djevičansko maslinovo ulje (EDMU) zapravo nije toliko skupo.

Ako pogledate neke od sastojaka ove lijepe večere, troškovi korištenja finog ekstra djevičanskog maslinovog ulja kao “začina” ili dodatka salati nisu visoki. Boca vina od 150 kuna dostajat će za jednu večeru, dok će boca izvrsnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja poboljšati mnoge obroke.

Cijena namirnice Broj serviranja Cijena po serviranju
boca vina (150 kn) 5 čaša od 150 ml 30 kn
losos 500g (60 kn) 2 porcije 30 kn
šparuge 500g (20 kn) 3 porcije 7 kn
boca EDMU 500ml (79 kn) 33 serviranja 2,4 kn

Visoka cijena proizvodnje

Uzgoj

Izrada pravog ekstra djevičanskog maslinovog ulja zahtijeva posebnu pažnju i vještinu u svakom koraku postupka, što jednostavno košta više. Maslinari se moraju pravilno brinuti o drveću kako bi dobili zdrave masline, koje se potom trebaju zaštititi od štetnika i bolesti. Berba maslina mora biti ispravno tempirana, sukladno optimalnoj tehnološkoj zrelosti ploda. Nadalje, mnogi manji proizvođači plodove beru ručno, što s jedne strane za posljedicu ima visoke troškove radne snage, ali s druge daje mogućnost proizvodnje vrhunskog ulja od neoštećenih plodova. Čim se plod pobere, mora se brzo transportirati u uljaru i čim prije samljeti, kako bi se izbjegla fermentacija i drugi problemi koji mogu nastati uslijed mljevenja maslina koje dugo čekaju na preradu.


SAZNAJTE VIŠE:

Pitate se zašto je istarsko maslinovo ulje tako fino?

Ovdje navodimo neke primjere iz našeg procesa proizvodnje.


Prerada i skladištenje

Da bi se napravilo kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, uljara mora biti čista i učinkovita te raditi pod vodstvom vještog stručnjaka koji je spreman donijeti pravi izbor za kvalitetu – čak i kad to posljedično znači manju količinu dobivenog ulja. Gotovo ulje mora se potom odmah skladištiti u odgovarajućim uvjetima: na hladnim, kontroliranim temperaturama i bez izlaganja kisiku u besprijekornim spremnicima od nehrđajućeg čelika. Ta se briga nastavlja u pravilnom punjenju, transportu i skladištenju daleko od topline, zraka i svjetlosti. Svi ovi primjeri dobre prakse povećavaju troškove proizvodnje izvornog ekstra djevičanskog maslinovog ulja – a ono je i vrijedno toga!

Od proizvođača do potrošača

Distributivni lanac također utječe na cijene maslinovog ulja. Maslinovo ulje kupljeno u maloprodaji može proći kroz mnoge ruke nakon što napusti proizvođača: uvoznika, distributera, brokera, trgovca i na kraju potrošača. I svaki put kad netko dodirne proizvod, to dodaje trošku, utrostručujući ili čak učetverostručujući cijenu za krajnjeg konzumenta. Domaći proizvođači preskaču fazu uvoznika, ali ostatak lanca je isti. Velike tvrtke mogu taj lanac skratiti uvozom u rinfuzi, djelujući kao vlastiti distributer itd., Ali za male tvrtke to je obično nemoguće. Skraćivanje lanca izravnom kupnjom od seljaka-proizvođača jedan je od načina da se osigura zarada maslinarima, ali to može biti teško izvesti kod uvoznih ulja uslijed troškova dostave.


SAZNAJTE VIŠE:

Troškovi dostave su važan faktor pri naručivanju bilo kojeg proizvoda, pa tako i maslinovog ulja.

Pročitajte naše preporuke kako bi vaši troškovi po naručenoj boci bili što niži!


 

Cjenovni rang

Cijene ekstra djevičansko maslinovo ulje jako variraju. Možete kupiti bocu za 30, za 150 ili za 300 kuna. Čemu takva razlika? Način na koji gledate na izložena maslinova ulja je isti kao na vino. Vidjet ćete boce vina za 20 kn, 150 kn, ali i za 600 ili više kuna. Vino spada u različite kategorije: od super-jeftinog do vrlo skupog. Isto je i kod maslinovih ulja.

Jeftinija ulja

Mnogi čimbenici dolaze u obzir kada promatramo cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Počnimo s jeftinijeg kraja asortimana. Cijena će do određenog stupnja biti pokazatelj kvalitete. Ako je ekstra djevičansko maslinovo ulje doista jeftino, to znači da se vjerojatno radi o ulju niske kvalitete. Kao što je spomenuto, veći su troškovi proizvodnje i skladištenja kvalitetnijeg maslinovog ulja. Znači, jeftinije maslinovo ulje je i dalje maslinovo ulje (zabrinutost zbog miješanja s drugim uljima postoji, ali stavimo je na stranu za trenutak) ali je velika vjerojatnost da neće biti bajnog okusa. Takva su ulja u načelu dobra za kuhanje ako želite uštedjeti, ali definitivno neće briljirati kao sirovi dodatak salatama, sirevima itd.

Srednja i visoka klasa

Puno je dobrih – čak i izvrsnih – ulja koja se mogu naći u sredini cjenovnog spektra. Troškovi proizvodnje uvelike variraju od zemlje do zemlje i od proizvođača do proizvođača, tako da u srednjem rasponu cijena možete pronaći neka fina ulja po umjerenim cijenama. Kad uđete u visoku klasu ulja, postoje zaista izvanredna ulja. Međutim, u najvišoj cjenovnoj klasi također ima proizvoda koji su skupi samo zato što su skupi (ponajviše iz marketinških razloga).

ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini

Ne postoje čvrsta pravila o zemlji ili regiji podrijetla i kakvoći – u cijelom se svijetu proizvode dobra ulja. Možda otkrijete da osobno preferirate višesortno ulje nad uljima određene sorte maslina, ili obrnuto. Istra je već godinama proglašavana najboljom maslinarskom regijom svijeta od strane međunarodnog vodiča Flos Olei, ali to ne znači da “talijanska” ili “španjolska” ulja nisu dobra. Važnije od “etiketiranja” zemlje ili regije-proizvođača je odabrati brend i vrstu ulja proizvođača kojem vjerujete i koji svakogodišnjim nastupima na natjecanjima potvrđuje kvalitetu vlastitog proizvoda, kako biste imali svojevrsni objektivni dokaz kvalitete uz činjenicu da se Vama upravo to ulje jako sviđa.

Na što trebam pripaziti?

Različiti ljudi imaju različite prioritete, što kriteriji kupnje zorno pokazuju. Ako ste, primjerice, zabrinuti za okoliš, možda ćete htjeti odabrati organsko ili biodinamički proizvedeno ulje. Neki poljoprivrednici doista paze na obnavljanje terarija, očuvanje tla, isplatu fer naknada radnicima, općenito poštenim radnim praksama i modelima uzgoja. Postoje i drugi koji na svojim etiketama jednostavno navode “održivi razvoj” bez ijedne informacije koja bi to potkrijepila.

Direktna kupnja od proizvođača/ maslinara

Jedan od najboljih načina da saznate što stoji iza određenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je direktna kupnja od proizvođača. I premda ovakav način nudi maksimalno jamstvo kvalitete samog proizvoda – jer proizvođači u globalu čuvaju svoje ulje na optimalan način – s druge strane takva kupnja može dodatno povisiti cijenu za krajnjeg konzumenta uslijed relativno visokih troškova transporta manjih količina ulja kupcu.

Pogotovo kod proizvoda viših cijena trebali biste očekivati ​​istinsku i potpunu sljedivost: kupnja ulja na kojemu nije imenovano poljoprivredno gospodarstvo ili poljoprivrednik može značiti da moguće dobivate obično maslinovo ulje u vrlo skupoj boci. Mnogi strastveni potrošači maslinovog ulja žele poznavati ljude koji stoje iza proizvoda, pa ti kupci traže točno određene marke ulja.

Mnoga najfinija ekstra djevičanska maslinova ulja dolaze iz vlastite proizvodnje vlasnika marke. U takvim slučajevima vlasnik marke ulja je istovremeno i uzgajivač maslina. Možda ne posjeduju sve površine na kojima su posađene masline iz čijeg ploda prave svoje ulje, no u principu, odgovorni su za kontrolu i odlučivanje o uzgoju i berbi maslina. U nekim se slučajevima na imanju radi sve: uzgoj, prerada i punjenje u boce. No, uobičajeno je i da poljoprivrednici koji sami uzgajaju masline od kojih proizvode svoje ulje svoje masline odvoze u pouzdanu uljaru. Takav je slučaj kod nas.  😊 Takvi proizvođači će često biti skromne veličine (opet mi!), pa su njihovi troškovi proizvodnje visoki: to su posebna maslinova ulja koja bi trebala koštati više. Ali ovaj visoki stupanj kontrole nad proizvodnjom od strane vještih i strastvenih ljudi daje najbolja maslinova ulja na svijetu 🏆


SAZNAJTE VIŠE:

Je li vaše maslinovo ulje pravo? Kako da budem siguran?

Pročitajte odgovore ovdje


Upoznajte maslinara i maslinike

Direktna kupnja od proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja pružit će Vam prednost poznavanja maslinara koji stoji iza proizvoda. Kvaliteta maslinovog ulja započinje u masliniku, a poljoprivrednici su istinski heroji maslinovog ulja, oni koji se nose sa svim vremenskim neizvjesnostima, štetnicima i drugim izazovima proizvodnje. Možda ćete čak biti u mogućnosti posjetiti farmu koja je proizvela vaše nevjerojatno maslinovo ulje. “Maslinarski turizam” je važan izvor prihoda za mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pa ih potražite kad se nađete u regiji poznatoj po maslinovom ulju! To su ulja koja se mogu neograničeno koristiti sirova: za “toćanje” i kao začin. Naravno da se mogu koristiti i za kuhanje/ pečenje – ako si to možete priuštiti – ali u potpunosti ćete moći cijeniti njihove složene i živahne mirise i okuse samo ako ih upotrebljavate u sirovim jelima ili netom nakon što “skinete” hranu sa izvora topline.

Nadamo se da je sada jasnije zašto je ekstra djevičansko maslinovo ulje skupo. Odnosno, skuplje od ostalih maslinovih ulja. Ali ni u kojem slučaju preskupo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.