Kemijska analiza maslinovog ulja Bilini

Naše maslinovo ulje spada u ekstra djevičanska, što potvrđuje i kemijska analiza maslinovog ulja Bilini koju smo proveli nedugo nakon proizvodnje mladog ulja, u listopadu 2017.

Za ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja koriste se dvije osnovne metode: kemijska analiza i senzorska analiza. Dok se senzorska analiza maslinovog ulja provodi na panel testu, na kojem ocjenjivači probavaju i ocjenjuju organoleptička svojstva ulja, kemijska analiza maslinovog ulja se provodi na temelju objektivne analize kemijskog sastava ulja, unutar koje se najčešće ocjenjuju dva parametra:

  • slobodne masne kiseline (oleinske kiseline), te
  • peroksidni broj, koji označava količinu hiperoksida u ulju, a koji su glavni indikatori autooksidacije u maslinovom ulju. Oksidacija ulja je neizbježan proces postepenog kvarenja ulja uslijed raznih kemijskih procesa u samom ulju. Što je niži peroksidni broj prilikom kemijske analize maslinovog ulja, to će ulje biti trajnije (pod uvjetom pravodobnog i redovitog pretakanja, odnosno, filtriranja ulja).

Ispod možete naći kemijsku analizu maslinovog ulja Bilini, koje svjedoči da se radi o ekstra djevičanskom maslinovom ulju visoke kvalitete.  Kliknite na sliku za uvećanje:

kemijska analiza maslinovog ulja Bilini

 

Idealno je imati čim niži udio slobodnih masnih kiselina u ulju, te što niži peroksidni broj.

U ekstra djevičanska maslinova ulja spadaju ona koja u kemijskoj analizi imaju udio slobodnih masnih kiselina ispod 0.80%. Maslinovo ulje Bilini ima 0.11%, znači, preko 7 puta manje od dopuštenog. Peroksidni broj za ekstra djevičanska ulja treba biti ispod 10. Naše ovogodišnje ulje ima peroksidni broj 2.35 odnosno preko 4 puta manje od dopuštenog. Ovo su važne informacije za sve ljude koji postavljaju pitanje “Zašto vaše ulje košta više od onih iz trgovačkih centara?”

maslinovo ulje
maslinovo ulje Bilini

To znači da jamčimo kvalitetu maslinovog ulja Bilini na temelju provedene kemijske analize. Što se tiče organoleptičkih svojstava našeg ulja – ono je intenzivno, s dominantnim okusom trave i plodova masline. Do sada smo dobili samo pohvale od konzumenata našeg ulja. Kušajte ga i Vi!