Kemijska analiza maslinovog ulja Bilini

Naše maslinovo ulje spada u ekstra djevičanska, što potvrđuje i kemijska analiza maslinovog ulja Bilini koju smo proveli nedugo nakon proizvodnje mladog ulja, u listopadu 2017.

Za ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja koriste se dvije osnovne metode: kemijska analiza i senzorska analiza. Dok se senzorska analiza maslinovog ulja provodi na panel testu, na kojem ocjenjivači probavaju i ocjenjuju organoleptička svojstva ulja, kemijska analiza maslinovog ulja se provodi na temelju objektivne analize kemijskog sastava ulja, unutar koje se najčešće ocjenjuju dva parametra:

  • slobodne masne kiseline (oleinske kiseline), te
  • peroksidni broj, koji označava količinu hiperoksida u ulju, a koji su glavni indikatori autooksidacije u maslinovom ulju. Oksidacija ulja je neizbježan proces postepenog kvarenja ulja uslijed raznih kemijskih procesa u samom ulju. Što je niži peroksidni broj prilikom kemijske analize maslinovog ulja, to će ulje biti trajnije (pod uvjetom pravodobnog i redovitog pretakanja, odnosno, filtriranja ulja).

Ispod možete naći kemijsku analizu maslinovog ulja Bilini, koje svjedoči da se radi o ekstra djevičanskom maslinovom ulju visoke kvalitete.  Kliknite na sliku za uvećanje:

kemijska analiza maslinovog ulja Bilini

 

Idealno je imati čim niži udio slobodnih masnih kiselina u ulju, te što niži peroksidni broj.

U ekstra djevičanska maslinova ulja spadaju ona koja u kemijskoj analizi imaju udio slobodnih masnih kiselina ispod 0.80%. Maslinovo ulje Bilini ima 0.11%, znači, preko 7 puta manje od dopuštenog. Peroksidni broj za ekstra djevičanska ulja treba biti ispod 10. Naše ovogodišnje ulje ima peroksidni broj 2.35 odnosno preko 4 puta manje od dopuštenog.

To znači da jamčimo kvalitetu maslinovog ulja Bilini na temelju provedene kemijske analize. Što se tiče organoleptičkih svojstava našeg ulja – ono je intenzivno, s dominantnim okusom trave i plodova masline. Do sada smo dobili samo pohvale od konzumenata našeg ulja. Probajte ga i Vi!

 

maslinovo ulje
maslinovo ulje Bilini