Kemijska analiza maslinovog ulja Bilini

Kemijska analiza maslinovog ulja Bilini

Naše maslinovo ulje spada u ekstra djevičanska, što potvrđuje i kemijska analiza maslinovog ulja Bilini koju smo proveli nedugo nakon proizvodnje ulja, netom nakon berbe koncem listopada 2016.

Za ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja koriste se dvije osnovne metode: kemijska analiza i senzorska analiza. I dok se senzorska analiza maslinovog ulja provodi na panel testu, na kojem ocjenjivači probavaju i ocjenjuju organoleptička svojstva ulja, kemijska analiza maslinovog ulja se provodi na temelju objektivne analize kemijskog sastava ulja, unutar koje se najčešće ocjenjuju dva parametra:

  • slobodne masne kiseline (oleinske kiseline), te
  • peroksidni broj, koji označava količinu hiperoksida u ulju, a koji su glavni indikatori autooksidacije u maslinovom ulju. Oksidacija ulja je neizbježan proces postepenog kvarenja ulja uslijed raznih kemijskih procesa u samom ulju. Što je niži peroksidni broj prilikom kemijske analite maslinovog ulja, to će ulje biti trajnije (pod uvjetom pravodobnog i redovitog pretakanja, odnosno, filtriranja ulja)

Ovdje možete naći kemijsku analizu maslinovog ulja Bilini, koje svjedoči da se radi o ekstra djevičanskom maslinovom ulju visoke kvalitete - kliknite na sliku ispod za povećavanje:

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini - rezultati kemijske analize 2016.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini - rezultati kemijske analize 2016.

Idealno je imati čim niži udio slobodnih masnih kiselina u ulju, te što niži peroksidni broj:

U ekstra djevičanska maslinova ulja spadaju ona koja u kemijskoj analizi imaju udio slobodnih masnih kiselina ispod 0.80%. Maslinovo ulje Bilini ima 0.10%, znači 8 puta manje od dopuštenog. Peroksidni broj za ekstra djevičanska ulja treba biti ispod 10. Naše ulje ima 2.43 odnosno preko 4 puta manje od dopuštenog.

Ovo znači da jamčimo kvalitetu maslinovog ulja Bilini na temelju provedene kemijske analize. Što se tiče organoleptičkih svojstava našeg ulja, ono je intenzivno, s dominantnim okusom trave i plodova masline. Do sada smo dobili samo pohvale od konzumenata našeg ulja. Probajte ga i Vi!

bilini

maslinovo ulje Bilini