Kemijska analiza maslinovog ulja Bilini - OPG Rakovac

Naše maslinovo ulje spada u ekstra djevičanska, što potvrđuje i kemijska analiza maslinovog ulja Bilini koju redovito provodimo nedugo nakon berbe maslina, odnosno, proizvodnje mladog ulja.

Za ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja koriste se dvije osnovne metode: kemijska analiza i senzorska analiza. Dok se senzorska analiza maslinovog ulja provodi na panel testu, na kojem ocjenjivači kušaju i ocjenjuju organoleptička svojstva ulja, kemijska analiza maslinovog ulja se provodi na temelju objektivne analize kemijskog sastava ulja, unutar koje se najčešće ocjenjuju dva parametra:

  • slobodne masne kiseline (oleinske kiseline), te
  • peroksidni broj, koji označava količinu hiperoksida – glavnih indikatora autooksidacije u maslinovom ulju. Oksidacija ulja je neizbježan proces postepenog kvarenja ulja uslijed raznih kemijskih procesa u samom ulju. Što je niži peroksidni broj prilikom kemijske analize maslinovog ulja, to će ulje biti trajnije (pod uvjetom pravodobnog i redovitog pretakanja, odnosno, filtriranja ulja, kao i pravilnog čuvanja maslinovog ulja).

Kemijska analiza maslinovog ulja Bilini – berba 2023.

Ispod možete naći kemijsku analizu maslinovog ulja Bilini, koja svjedoči da se radi o ekstra djevičanskom maslinovom ulju visoke kvalitete.  Kliknite na sliku ispod za uvećanje:

kemijska analiza maslinovog ulja
Kemijska analiza ekstra djevičanskog maslinovog ulja Bilini, berba 2023.

Idealno je imati čim niži udio slobodnih masnih kiselina u ulju, te što niži peroksidni broj.

U ekstra djevičanska maslinova ulja spadaju ona koja u kemijskoj analizi imaju udio slobodnih masnih kiselina ispod 0.80%. Ovogodišnje maslinovo ulje Bilini ima 0.12% slobodnih masnih kiselina, praktički 7 puta manje od najviše dopuštenog.

Peroksidni broj za ekstra djevičanska ulja treba biti ispod 20. Naše ovogodišnje ulje ima peroksidni broj 4,5 što je više od četiri puta manje od maksimalno dopuštenog.

Ovo su važne informacije za sve ljude koji postavljaju pitanje “Zašto vaše ulje košta više od onih iz trgovačkih centara?

maslinovo ulje
ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini

Ovo znači i da jamčimo kvalitetu maslinovog ulja Bilini na temelju provedene kemijske analize.

Što se tiče organoleptičkih svojstava našeg ulja – ono odiše svježinom, intenzivno je, s dominantnim aromama cvijeća, rajčice, banane i aromatičnog bilja (majčina dušica, bosiljak). Do sada smo dobili pohvale od konzumenata našeg ulja. Kušajte ga i Vi!

Ulje Bilini je višegodišnji dobitnik zlatnih medalja na najvećim svjetskim natjecanjima ekstra djevičanskih maslinovih ulja u New Yorku i Berlinu.

čašice za kušanje maslinovog ulja
Kušajte maslinovo ulje Bilini