Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini - OPG Rakovac

Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini plod je 25-godišnjeg rada obitelji Rakovac.

Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje
Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini

Ljubav prema uzgajanju i održavanju maslinika, te pažnja usmjerena na pravovremenu berbu maslina rezultira iznimno kvalitetnim maslinovim uljem.

Višesortno maslinovo ulje

Maslinovo ulje koje proizvodimo je višesortno maslinovo ulje. Dobiveno je miješanjem plodova 14 autohtonih i udomaćenih sorti poput istarske bjelice, buže, leccina, pendolina, itrane. Time postižemo višu kakvoću ulja.

Okus koji je dobiven kombinacijom sorti nastavak je istarske maslinarske tradicije. Višeslojnost aroma i trajnost kvalitete glavni su razlog za odabir načina proizvodnje.

Miris ulja Bilini je priča za sebe. Čim otvoriš bocu, spremi se na predivni miris po svježim maslinama.

 

Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje

Naše ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvodimo prvenstveno za svoju obitelj. Filozofija obrade zemlje bazira se  vjerovanju  u smisao stare izreke da nismo naslijedili zemlju od naših predaka, već smo je posudili od naše djece. Za zaštitu koristimo sredstva minimalno štetna za okoliš, i to isključivo ako je nužno. Uvijek smo spremni žrtvovati količinu uroda da bi proizvod na koji smo ponosni ostao vrhunski zdrav i čist.

istarska bjelica
Istarska bjelica

Bioraznolikost u maslinicima

U našim maslinicima bioraznolikost je imperativ. Uz masline rastu trešnje, šljive, smokve, kupine. Stari suhozidi se čuvaju zbog spoznaje da u njima obitavaju brojne, za maslinike korisne životinje. Naša je misija unaprijediti naslijeđeno, ali ne samo u smislu produktivnosti, već podjednako i u smislu zadržavanja ljepote istarskih vizura.

maslinik rakovci
naš maslinik Zacrikva

Naše maslinovo ulje je naš ponos, naše masline nerazdruživi dio prirode u kojoj su stvorene. Ambicija nam nije postati veći, već samo bolji.

Neosporiva kvaliteta

Kroz godine naša maslinova ulja su ekstra djevičanska, ali pojam ekstradjevičansko ne opisuje do kraja njegovu kvalitetu. Pojam ekstradjevičansko maslinovo ulje označava maslinovo ulje koje ima kiselost (slobodne masne kiseline) ispod 0,80%. Veća količina slobodnih masnih kiselina u ulju može potaknuti seriju promjena koje se očituju pogoršanim organoleptičkim karakteristikama ulja i sklonosti kvarenju.

Kvaliteta ovogodišnjeg ulja

Ovogodišnje ulje Bilini spada u ekstra djevičanska, što potvrđuje rezultat kemijske analize maslinovog ulja koju je OPG Rakovac proveo odmah po izradi ulja. Količina slobodnih masnih kiselina u ovogodišnjem ulju Bilini je 0,12% što je gotovo 7 puta kvalitetnije od maksimalno dopuštene vrijednosti za kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dokaz kvalitete ulja Bilini je i Zlatna medalja u New Yorku i Berlinu te uvrštenje u vodič 500 najboljih maslinovih ulja svijeta, Flos Olei.