Novo maslinovo ulje 2023.
Još jedna berba maslina je iza nas. Novo maslinovo ulje Bilini je tu. Ova je berba, međutim, bila poprilično drukčija od prijašnjih. Pročitajte više i saznajte iz prve ruke kako je prošlo
S rizikom da nekim čitateljima ne bude od velike zanimljivosti, ipak smo se odlučili napisati članak o ovoj vrlo važnoj temi. Drugim riječima: uzalud ti super kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, ako ga ne čuvaš i skladištiš ispravno. Čuvanje maslinovog ulja podrazumijeva nekoliko pravila kojih svaki uljoljubac treba biti svjestan.
Naša je preporuka maslinovo ulje čuvati u čistim, tamnim, staklenim bocama. Na taj način, ulje je dobro zaštićeno od vanjskih mirisa i od zraka: faktora koji mogu utjecati na vaše dragocjeno maslinovo ulje. Posebice, ukoliko ga trošite kroz dulje razdoblje, pobrinite se da bude dobro zaštićeno.
Boce držite van domašaja sunčeve svjetlosti i u prostoriji koja bi idealno bila na temperaturi od 14 C do 18 C. Bit će OK i ako držite boce u ostavi, na temperaturi od oko 20 C.
Skladištenje maslinovog ulja u bačvama od nehrđajućeg čelika je još jedna opcija. Obično je prakticiramo mi maslinari, imajući u vidu (relativno) jednostavno pretakanje maslinovog ulja.
Periodično pretakanje maslinovog ulja je potrebno radi eliminacije taloga. On neizbježno nastaje tijekom procesa proizvodnje maslinovog ulja. Ovdje vrijedi isto pravilo vezano uz temperaturu prostorije u kojoj se nalaze vaše inox bačv(ic)e.
Kristalizacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja je neželjena pojava do koje dolazi ukoliko čuvate maslinovo ulje kroz više dana na temperaturi ispod 10 C. Neželjena je pojava iz razloga što u kristalima koji se formiraju u tim uvjetima zaostaju polifenoli. A znamo da su polifenoli glavni antioksidansi u maslinovom ulju, pa ih se ne želimo riješiti.
Slika ispod prikazuje kristalizaciju maslinovog ulja do koje je došlo uslijed neispravnog čuvanja:
Prilikom čuvanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja na temperaturama nižim od 4 C, čak i tijekom kraćeg razdoblja, može doći do smrzavanja. Kao i kod kristalizacije (vidi paragraf iznad), smrzavanje maslinovog ulja je neželjena pojava.
Ispravno čuvanje maslinovog ulja produljit će kvalitetu, trajnost i rok uporabe vašeg omiljenog maslinovog ulja. Ona može doseći 24 mjeseca (2 godine) od datuma proizvodnje, ukoliko maslinovo ulje skladištite na ispravan način.
Temperatura oko 20 celzijusa može biti jedino pod klimom ako je vani 38 celzijusa, znači ostava pod klimom. Znači zanima me koliko vremena treba da se ulje pokvari na nekih 25-30 celzijusa.
Poštovanje, Branko i hvala Vam na komentaru. Točno je, mi naše ulje čuvamo u inox bačvama, u klimatiziranoj prostoriji. Teško je reći koliko bi vremena trebalo da ulje izgubi svoja ekstra djevičanska svojstva na višim temperaturama (pojam “pokvariti” nije primjenjiv u ovom kontekstu, jer je dovoljno da ekstra djevičansko maslinovo ulje izgubi jedno od svojstava koji ga čine ekstra djevičanskim kako bi promijenilo svoja organoleptička svojstva, a još uvijek nije pokvareno), jer to ovisi o velikom broju čimbenika, ne samo o temperaturi: npr. posuda u kojoj se čuva ulje, količina ulja u njoj itd. Jedino što nam pada napamet kako biste mogli testirati jest da odvojite određenu količinu ulja za tu namjenu i da ostavite ulje u posudi kroz dulje vrijeme, te – nakon recimo 16 mjeseci – da svakih mjesec dana kušate uzorak iz te posude i tako sami dođete do zaključka koliko vremena je potrebno u VAŠIM uvjetima skladištenja ulja da ono izgubi svoja kvalitativna svojstva 👍 Pod uvjetom da je do početka eksperimenta ulje čuvano u inertnoj posudi, izvan utjecaja sunčevog svjetla, ovo bi trebale biti dobre polazne postavke.
Pozdrav, može li se iz demizona sipati maslinovo ulje u NOVU tamnu staklenu bocu bez prethodnog pranja boce?
Bojana, poštovanje i hvala Vam na pitanju. Ukoliko su boce kupljene potpuno čiste, odgovor je pozitivan. Predlažemo da pripazite da – ukoliko ih ne biste prali prije prelijevanja ulja – kupljene boce budu upakirane u svoju originalnu ambalažu, radije nego da otčepljene skupljaju prašinu na polici trgovine.
Poštovani,
da li se tek prerađeno maslinovo ulje treba u posudi držati otvoreno, bez čepa ili zatvoreno sa čepom, jer me kolegica uvjerava da treba biti otvoreno.
Lp.
Poštovana, maslinovo ulje – bilo ono tek prerađeno ili ne – se idealno čuva u zatvorenoj ambalaži, kako bismo prevenirali doticaj zraka s uljem. Naime, pod utjecajem zraka, maslinovo ulje se brže kvari i brže gubi svojstva kvalitete.
Može li se maslinovo ulje čuvati u inox bačvi u kojoj se nekad čuvalo vino?
Pozdrav, maslinovo ulje se teoretski može čuvati u bačvi u kojoj je nekad bilo vino, ali ta bačva mora biti oprana da se nakon pranja ne osjeća NIKAKVA aroma. Maslinovo ulje vrlo lako preuzima mirise iz okoline i ambalaže u kojoj se čuva, a ne želite da Vam ulje ima “octikav” (po vinu) okus. Nadalje, skrećem Vam pozornost da su bačve posebno izrađene za pohranu maslinovog ulja drugačije od bačvi za vino 👉 bačve za ulje imaju drugačiji poklopac, koji se “zašrafljuje”, za razliku od bačvi za vino koje najčešće imaju poklopac koji se spusti na bačvu i time praktički uvijek dozvoljava zraku da uđe u bačvu. To omogućuje proces oksidacije (kvarenja) ulja, što također ne želite. Tako da: preporuka je kupiti bačvu za maslinovo ulje i u njoj čuvati Vaš dragocjeni proizvod. Pozdrav iz Istre!
Poštovani, Brat mi je držao maslinovo ulje od prošle godine u plastičnoj kantici u konobi koja je dosta tamna i hladna, na dnu kante ima taloga, zanima me dali je ulje ispravno za jelo.
Zahvaljujem uz lip pozdrav.
Pozdrav, Nevenka. Pod pretpostavkom da je plastična kanta u koju je lani sipano ulje bila potpuno čista (bez eventualnih ostataka tekućine koja se prethodno čuvala u njoj) i da je bila dobro zatvorena, postoji velika mogućnost da je ulje ispravno. Bilo bi dobro da ulje prespete u drugu, čistu posudu, svakako koristeći sito, kako talog ne bi s uljem završio u novoj posudi. Podsjećamo: maslinovo ulje se najbolje čuva u inox bačvicama napravljenima baš za tu namjenu, s poklopcem koji se zašrafljuje na bačvu, i sadrži silikonsku brtvu koja ne propušta zrak. Najveći problem za dugotrajno čuvanje maslinovog ulja su prisustvo zraka/ kisika i svjetlosti, a i talog može naštetiti svojstvima ulja kroz duži rok.
Poštovani Saša,sa čime je najbolje oprati inox bačve korištene za maslinovo ulje.Molim savijet za ispravno pranje inox bačvi prije upotrebe.postavljampitanje da usporedim sa mojim načinom pranja.uvijek pitam osobu kojoj vjerujem
POZDRAV
Davorka, pozdrav i hvala Vam na pitanju. Mi bačve peremo na način da ih najprije nekoliko puta isperemo visokotlačnim peračem. Potom u bačve ulijevamo kombinaciju tople vode i sredstva za čišćenje inox posuda za prehrambene proizvode. To sredstvo možete kupiti u AM Vodnjan, prodaje se u bocama od 1L 👍 Samo im kažete da trebate tekućinu/ koncentrat za pranje inox bačvi – oni će točno znati o čemu se radi.
Nakon što ta kombinacija vode i sredstva odstoji 10-tak minuta, isperemo tu tekućinu iz bačve i potom je još nekoliko puta dobro isperemo visokotlačnim peračem.
Nadovezala bi se na vaš odgovor i postavila dodatno pitanje – provodite li neko dodatno dezinficiranje bačvi, i naravno na koji način? Je l’ ispravno bačvu preliti 70% alkoholom i pustiti da se posuši?
Pozdrav, Ana i hvala Vam na komentaru. Metodu čišćenja bačvi koju prakticiramo smo opisali iznad. Nemamo iskustva s korištenjem alkohola u čišćenju bačvi za ulje. Lijepi pozdrav iz Pule 👍