Čuvanje maslinovog ulja - pročitajte više u blogu OPG Rakovac

Čuvanje maslinovog ulja

S rizikom da nekim čitateljima ne bude od velike zanimljivosti, ipak smo se odlučili napisati članak o ovoj vrlo važnoj temi. Drugim riječima: uzalud ti super kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, ako ga ne čuvaš i skladištiš ispravno. Čuvanje maslinovog ulja podrazumijeva nekoliko pravila kojih svaki uljoljubac treba biti svjestan. 😃

Čuvanje maslinovog ulja u bocama

Naša je preporuka maslinovo ulje čuvati u čistim, tamnim, staklenim bocama. Na taj način, ulje je dobro zaštićeno od vanjskih mirisa i od zraka: faktora koji mogu utjecati na vaše dragocjeno maslinovo ulje. Posebice, ukoliko ga trošite kroz dulje razdoblje, pobrinite se da bude dobro zaštićeno.
Boce držite van domašaja sunčeve svjetlosti i u prostoriji koja bi idealno bila na temperaturi od 14 C do 18 C. Bit će OK i ako držite boce u ostavi, na temperaturi od oko 20 C.

Čuvanje maslinovog ulja u inox bačvama

Skladištenje maslinovog ulja u bačvama od nehrđajućeg čelika je još jedna opcija. Obično je prakticiramo mi maslinari, imajući u vidu (relativno) jednostavno pretakanje maslinovog ulja.

inox bačve za maslinovo ulje
inox bačve za maslinovo ulje

Periodično pretakanje maslinovog ulja je potrebno radi eliminacije taloga. On neizbježno nastaje tijekom procesa proizvodnje maslinovog ulja. Ovdje vrijedi isto pravilo vezano uz temperaturu prostorije u kojoj se nalaze vaše inox bačv(ic)e.

Kristalizacija maslinovog ulja

Kristalizacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja je neželjena pojava do koje dolazi ukoliko čuvate maslinovo ulje kroz više dana na temperaturi ispod 10 C. Neželjena je pojava iz razloga što u kristalima koji se formiraju u tim uvjetima zaostaju polifenoli. A znamo da su polifenoli glavni antioksidansi u maslinovom ulju, pa ih se ne želimo riješiti.

Slika ispod prikazuje kristalizaciju maslinovog ulja do koje je došlo uslijed neispravnog čuvanja:

Smrzavanje maslinovog ulja

Prilikom čuvanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja na temperaturama nižim od 4 C, čak i tijekom kraćeg razdoblja, može doći do smrzavanja. Kao i kod kristalizacije (vidi paragraf iznad), smrzavanje maslinovog ulja je neželjena pojava.

Zaključak

Ispravno čuvanje maslinovog ulja produljit će kvalitetu, trajnost i rok uporabe vašeg omiljenog maslinovog ulja. Ona može doseći 24 mjeseca (2 godine) od datuma proizvodnje, ukoliko maslinovo ulje skladištite na ispravan način.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.