Berba maslina 2024. je završila – Mlado maslinovo ulje Bilini je tu!
Još jedna berba maslina je iza nas! Bilo je stresno i naporno, kao i svake godine. Ali najvažnije od svega je: prefino, mlado maslinovo ulje Bilini je tu!
Još jedna berba maslina je iza nas. Novo maslinovo ulje Bilini je tu. Ova je berba, međutim, bila poprilično drukčija od prijašnjih. Pročitajte više i saznajte iz prve ruke kako je prošlo 👇
Svake godine berbi maslina prethode značajne pripremne aktivnosti.
Ove smo godine tako odlučili – uz aktivnosti uklanjanja izboja (vodopija) s dna debla i košnju svih naših maslinika – obnoviti tri ogromna stabla trešnje koji se nalaze u našem masliniku Proganj. Ovo nije bio lagan zadatak. Stabla su, nakon desetljeća rasta, dosegla visinu od 7-8 metara, te su počela predstavljati ozbiljan problem i za stabla maslina oko/ ispod njih, a i potencijalno sve veći problem za skraćivanje u budućnosti. Stoga smo odlučili prikratiti ova stabla, na način da im ostavimo samo najniže grane. Proces je trajao 10-tak dana.
Zatim je uslijedila košnja maslinika. Kao i obično: široke pojaseve trave u redovima kosili smo roto-malčerom (vidi sliku ispod), dok smo ove uske pojase trave između stabala kosili trimerom.
Ne znam jesu li godine došle na naplatu, ili nešto drugo, ali ovogodišnja berba je doista bila naporna. Na najtežu okolnost nismo imali nikakvog utjecaja. Vremenska prognoza je bila nesmiljena.
U fazi pripreme maslinika za berbu, imali smo predivno vrijeme. Mislim da kroz cijeli rujan kiša nije pala nijedanput. Bilo je suho praktički do početka berbe.
Nakon što smo proučili dugoročnu vremensku prognozu, odlučili smo s berbom početi par dana ranije nego obično. Uobičajeno startamo 20.10., no ove godine smo započeli 17. listopada. Plod je bio zreo i spreman, a prije svega: potpuno zdrav.
Na cijeloj hrvatskoj obali, ove je godine napad maslinove muhe bio izniman. Ove je godine, dakle, bio potreban dodatan trud i briga kako bismo održali plod zdravim do berbe.
Ovo je zahtijevalo moje svakodnevno putovanje na relaciji Pula-Rakovci-Pula od 1.9. do berbe. Valjalo je redovito puniti lovke za muhu, kao i kontrolirati let muhe na žutim pločama, koje smo postavili na strateške pozicije diljem naših maslinika.
U svakom slučaju, imali smo i sreće, ali najvažnije je da je naš plod prvoklasan. U kombinaciji s odvozom na preradu u roku od par sati nakon što plod padne na mrežu, te sa preradom maslina u najboljoj uljari u Istri 👉 rezultat je isto vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini na koje smo navikli u proteklih 8 godina (je li doista već toliko prošlo?!?)
Tijekom prvih dana berbe, imali smo divno vrijeme.
Međutim, već nakon 2-3 dana, nastupila je kiša, koja – što je neobično – otad praktički svakog dana još uvijek pada 🌦️🌧️
Bilo je i dana kad nas je kiša iznenadila tijekom berbe i kad smo morali prestati, odustati i zaputiti se u uljaru s plodom kojeg smo dotad pobrali. Ispod je video koji zorno prikazuje kakvo je vrijeme bilo tijekom nekih dana ovogodišnje berbe – barem kroz jedan dio dana – dok se moglo brati.
Znate i sami. Svaka osoba u nekom dijelu života uđe u neki iznimno zahtjevni, naporni posao, tijekom kojeg mu je žao što se uopće upustio u to. Takva je dijelom bila i ovogodišnja berba maslina.
Ali već par dana nakon dovršetka berbe, nakon što snaga ponovo uđe u izmorene ruke, nakon što se naspavamo i odmorimo, zaboravimo na sve teškoće i nevolje. I bude nam drago što su nam bačve pune maslinovog ulja prvoklasne kvalitete.
A kako bi drugačije moglo i biti, kad vidimo kako je lijep plod bio ove godine 🫒💚
Kao i svake godine, objavili smo rezultate kemijske analize ekstra djevičanskog maslinovog ulja Bilini. Rezultati su odlični.
A okus… okus je božanstven.
Odgovori