Maslinova muha - ekološko suzbijanje - OPG Rakovac

Maslinova muha – ekološko suzbijanje

Maslinu napada preko 250 štetočina, ali maslinova muha je jedna od najopasnijih za urod. Svi se hrvatski maslinari sjećaju pretprošle godine (2014.) kada je nalet maslinove muhe, i to u svakoj njihovoj generaciji, bio iznimno jak. Samim time, i urod je bio ugrožen. Naši maslinici su pozicionirani u gornjoj polovici Istre, što nam je do sada općenito olakšavalo problematiku s maslinovom muhom, obzirom da se pokazalo da su pojačani letovi maslinove muhe učestaliji u južnoj Istri.

Maslinova muha – suzbijanje ekološkom metodom.

Maslinina muha se uspješno suzbija postavljanjem lovki na stabla maslina. Za lovku može poslužiti bilo kakva plastična boca sa izrezanim otvorom za muhe. U lovku se potom utoči tekućina koja ima dvije namjene:

 1. Najprije privući maslinovu muhu
 2. Potom je “utopiti” i na taj način suzbiti

Mi u OPG Rakovac koristimo malo sofisticiraniji način izrade lovki. Premda je jednostavnije izrezati rupu u plastičnoj boci, mi radije pripremimo “pametni” ulaz za muhu, na način da joj je lako ući, ali teško izaći. Ovo je vrlo jednostavno za izradu: skalpelom zarežete “plus” dimenzija 4×4 cm na plastičnoj boci, u kojega potom ugurate unaprijed pripremljeni “ulaz”. Taj ulaz je obično odrezani grlić sa druge plastične boce. Najbolja pozicija za “ulaz” je – ovisno o veličini boce – tamo gdje ispod grlića stane otprilike pola litre tekućine koja služi za privlačenje i suzbijanje maslinove muhe.

Nakon pripremljene lovke, zavežite komad (najbolje plastičnog) konopa duljine cca. 25 cm ispod grlića same lovke. Tim konopom ćete privezati lovku na granu masline. Za ilustraciju, pogledajte naslovnu fotku ovog članka. Najbolje je bocu privezati na spoju dvije grane, i to tamo gdje obje grane idu prema gore, kako lovka ne bi vremenom skliznula s grane. Prilikom privezivanja, pazite da ne zatežete prejako: ne želite oštetiti granu, a imajte i u vidu da će grana vremenom rasti, pa ostavite cca. 1 cm prostora između vrha lovke i donjeg dijela grane. Vremenom će grana narasti toliko da će joj i dani prostor biti premali, te će se potom konop početi stezati uz odebljalu granu, pa ćete ga tada trebati zamijeniti.

Izrada lovki – video

Prošle godine smo na YouTube kanalu ekstra djevičanskog maslinovog ulja Bilini objavili video na kojemu pripremam lovke za maslinovu muhu:

Priprema ekološko prihvatljivog “koktela”

Postoji nekoliko mogućnosti pripreme tekućine za privlačenje i suzbijanje maslinove muhe. Jedna od opcija je miješanje s vodom kemijskih preparata kao što je učinkoviti Buminal (biljni proteinski mamac) za privlačenje, te otrova kao što je npr. Rogor 40, za uništavanje maslinove muhe, jednom kad se nađe u tekućini.

Mi glasamo za ekološki prihvatljivu i – prema našem iskustvu – jednako učinkovitu metodu. Kombinacija sastojaka kojim raspolaže svako kućanstvo:

 • Voda
 • Šećer
 • Vinski ocat (mi koristimo tamni)

Priprema je vrlo jednostavna i potpuno bezopasna, čak i ako dođe u dodir s kožom – kao što je vidljivo po sastojcima. 🙂 Za litru ovog “koktela”, potrebno je 0.8 l vode, 0.2 l octa i cca. 50 g šećera. To fino promućkamo da se šećer rastopi, i potom ulijemo po pola litre po lovki.

Maslinova muha - priprema "koktela" za suzbijanje
Maslinova muha – priprema “koktela” za ulijevanje u lovke

Potom, ulijemo tekućinu u unaprijed pripremljenu lovku s konopom za privezivanje i – vežemo na granu masline. Ako imate veliki nasad, uzmite si dovoljno vremena za ovaj posao, vjerujte – traje. Mi smo prošlog vikenda pripremili oko 160 litara tekućine, za čije ulijevanje u lovke (koje su dobrim dijelom bile otprije na stablima), nam je trebalo oko 2 dana, za 400 stabala. U tom poslu nam je uvelike pomogla naša kćerka Ivana, kojoj ovim putem zahvaljujem. Pusa! 🙂

Nadamo se da će vam ovi naši savjeti pomoći. Ukoliko budete imali ikakvih pitanja, slobodno upišite pitanje ispod ovog članka, a mi ćemo odgovoriti na njega ubrzo.

Hvala na čitanju! 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

 1. Dragi Sasa
  Sretna sam da sam konacno naisla na osobu koja tretira masline prirodnim preparatima. Moji susjedi i ja, mali smo maslinari iz okolice Dobrinja na otoku Krku i do sada nismo tretirali masline. Nazalost ove godine napad maslinine muhe vrlo je jak. Jucer sam sa svih maslina ubrala po par komada maslina. Jako su smezurane, jer je bila susa iako ne vidim da padaju. Doma sam ih razrezala nozem i 80% je ubola muha. Neke imaju hodnik do kostice, a neke tek manje pocetne tregove uboda ( u mesu je mala licinka koja jos nije pocela pravit hodnik). Ako Bog da, druge godine postavit cu boce sa octom, vodom i cukarom kao i Vi u sjevernoj Istri.
  Moje pitanje glasi: Dali je moguce da ih spasiomo, ako ih sada pospricamo kemijskim preparatima i sto vi mislite kojim?
  Vjerojatno je za ocat kasno.
  Ili da ih pustimo bez tretiranja i poberemo kad pocnu malo sazrijevat.

  • Nada, pozdrav,

   Najprije ispravak navoda: naš OPG koristi i dopuštena sredstva za zaštitu bilja kada primijetimo da je zaista potrebno (kao što je ove godine slučaj), odnosno, kada je udar nametnika toliko jak da nije moguće očekivati dostatne rezultate isključivo od lovki i prirodnih preparata. Lovke su nama izuzetno pomogle (doslovno vidim maslinove muhe u bocama), ali svakako valja pratiti stanje tijekom leta maslinove muhe i korištenjem žutih ploča, te – ukoliko primijetite da ih ima značajniji broj (recimo više od 9-10 ulovljenih muha na pojedinoj žutoj ploči u periodu od 24 sata), preporuka je da se tretira sa za u tom momentu prikladnim i za to dopuštenim sredstvima.

   Obzirom da je vremena do berbe ostalo malo, nemojte sada koristiti tzv. sistematike, jer se radi o sredstvima kojima je propisana dugačka karenca (vrijeme potrebno da prođe prije berbe). Dozvoljeno kontaktno sredstvo (to je ono koje ima efekt neposredno nakon tretiranja) s vrlo kratkom karencom je npr. Decis 100 EC (karenca u trajanju 7 dana).

   Koje god sredstvo se odlučili koristiti (najbolje bi bilo da zatražite i sugestiju agronoma iz agrarije u kojoj inače kupujete opremu i sredstva za maslinarstvo), SVAKAKO pažljivo pročitajte upute za korištenje prije tretiranja. Ne treba ni napominjati da morate poštivati karencu.

   Za dugoročno razmatranje, evo jednog prijedloga => mi ćemo iduće godine oprobati CutiSan, ekološko sredstvo, mljeveni kaolin (vrsta gline u prahu), koja ima za svrhu stvaranje zaštitnog (bijelog) filma oko plodova masline, na način da maslinova muha ne može “namirisati” plod zbog tog sredstva, možemo reći da je s tim sredstvom muhi plod masline zanimljiv koliko joj je zanimljiv kamen. 😊 Ponavljam, ne mogu se “zaklinjati” u to sredstvo, jer ga još nismo isprobali, ali dogodine hoćemo. Bilo bi zaista super da korištenje tog ekološkog sredstva zadovolji i potpuno zamijeni potrebu za konvencionalnim sredstvima za zaštitu bilja, a čemu – koliko vidimo – EU dugoročno teži.

   Nadam se da će Vam ovo biti od pomoći.
   Srdačan pozdrav iz Istre!

  • Pozdrav! Pri pisanju članka nisam toliko mislio na Buminal kao na nepoželjno sredstvo, koliko na Rogor, koji se (dok donedavno nije zabranjen za korištenje na našem tržištu) redovito koristio u “paketu” s Buminalom u bocama. I mi smo pokušali tu kombinaciju, zadnji put pred kojih 6 godina, kad je supruzi ta tekućina (Buminal+Rogor) kapnula po ruci, od čega je dobila zabrinjavajući osip po ruci. A druga poanta članka je bio poticaj da se koriste lovke za muhu radije nego da se prskaju krošnje sredstvima za zaštitu bilja svaki put kad se desi jači let maslinove muhe. Nemojmo zaboraviti da sredstva za zaštitu bilja sadrže mikrokomponente (katkada teške metale) koje – ako i ne ostanu na biljci/ plodu – često ostaju u tlu nakon prskanja.
   Nama su se lovke u kojima koristimo prirodna sredstva (voda + ocat + šećer) pokazale izvrsnim u suzbijanju muhe, a što nam je potvrdio i agronom posjetom našim maslinicima i promatranjem ulovljenih insekata u bocama. Zato smatram da je korištenje ovakve mješavine kudikamo bolje, jer odradi svoj posao, a bez kemije i nepotrebnih troškova (litra Buminala je svojedobno koštala oko 120,00 HRK).

   Puno pozdrava iz Istre i sretno s urodom!

 2. SAŠA lijep pozdrav iz biograda hvala na informaciji o količini muha na lističu za potrebno tretiranje, kao što sam rekao ja sam danas bio u mlinu imao sam 3395 kg i dobio 340 kg ulja sad čekam bolje dane da poberem ostatak i onda prvi suhi dan da pošpricam sa bakrenim preparatima i onda pomalo čiščenje tj. rezidba

  • Milane, pozdrav, super da ste javili i svaka čast na urodu! 340 litara nije malo, to je ozbiljna količina. Mi započinjemo s berbom sutra, ružno vrijeme nas je natjeralo da malo pričekamo. Pozdrav iz Istre!

 3. Saša lijep pozdrav iz biograda ovako u izmjeni mišljenja čovjek toga dosta sazna .ja sam mislio da sredstvom koim sam vršio zaštitu ima dužu učinkovitost sobzirom na karencu ali to nije tako pa zbog toga je i moj plod oštečen zato ako bude roda sljedeće godine mišljenja sam kako i kažeš da kao pokazatelj za tretiranje postavim ploće ali bi triba znati kolika količina mušica bi se tribala naći na ploči da bi izvršija zaštitu i onda nakon 5 dana opet postaviti ploću i onda ako je potrebno opet izvršiti zaštitu i tako nadzirati sve do berbe

  • Pozdrav, Milane. Da, super su ovi online izvori informacija: brzo možete doći do onoga što Vam treba. 🙂 Vezano uz žute ploče, mi ih koristimo na sljedeći način: kad izađe obavijest da je u tijeku let maslinove muhe (bez naglaska da je pojačan, što u principu traži instant tretiranje), postavimo ploče selektivno, na stabla onih sorti koje imaju mekši plod. Naše iskustvo kaže da muha najprije ide na oblicu i ostale mekane plodove, a tek poslije na bjelicu, leccino i druge sorte. Znači, postavimo ploču na takvo stablo, i to na granu koja ima nešto krupnijeg ploda i gdje ploda ima. Potom, nakon 24 sata prekontroliramo situaciju. Ako primijetimo da su se na ploču “upecale” 2-3 muhe, to je OK – to je normalna pojava u maslinicima. Ako ih ima 10-tak, radi se o pojačanom letu, a ako ih ima 30-tak ili više (katkad i 50!) na ploči 24 sata od postavljanja, radi se o jakom letu i tu je potrebno tretiranje cijele krošnje i to odmah.

 4. pozdrav gospodinu kreši i susjedu vrgadinu da pojasnim oko pucanja grana zbog veljkog roda a kako kaže gospodin krešo sa tretiranjem nisam uspio zaštititi, plod se održao ali je svaki izboden i u njemu ima crv koi je pojeo i pola ploda iako nije vrime za berbu jer mi beremo iza sisveta ja sam več sad počeo sa berbom da spasim što se spasiti da tretiranja sam vršio sa sredstvima koja mi je preporučio inžinjer agronomije tako da je i on van sebe zašto je sve izbodeno tako da ovu godinu neću imati niti za peči ni kuvati zdravu maslinu u dva dana sam ubra oko 1.5 tonu sa 4 pomoćnika i jedan tresač u ćetvrtak bi triba mliti pa čemo viditi rezultat zašto ne odma držin ih u moru zbog postanara moje je mišljenje da sredstva moraju odbijati mušice kao što neka odbijaju komarce i jedino onda možemo biti mirni i nije mi jasno kad kažu ako susjed nije polio tako da neznam što susjed ima samnom ako sam ja polio svoje plodove sa sredstvom proti uboda mušice kako u polj. apotekama kažu moji plodovi bi tribali biti bez uboda mušice

  • Milane, lijepi pozdrav. Žao mi je da je takva situacija bila ove godine u vašem masliniku. Jedna napomena vezana uz zaštitna sredstva: NAJVAŽNIJE je pravodobno tretiranje. Dobar dio sredstava protiv muhe su tzv. kontaktni insekticidi koji djeluju na nametnika odmah: svojim dodirom takoreći. Drugim riječima, ne možete očekivati od takvih sredstava da, nakon što poprskate, će Vam maslinici biti zaštićeni od tad pa nadalje. Znači, takvim sredstvima suzbijate samo nametnike koji su u tom trenutku u masliniku. Vjerojatno će imati efekta još par dana nakon tretiranja, ali onda je to-to. Nakon toga, prilikom idućeg leta muhe, morate opet prskati, ako želite zaštititi urod. Pojedini maslinari u Istri, kada je godina s jakim naletima muhe (kao što je bilo 2014., primjerice, mada je i ova godina bila problematična, posebice u južnoj Istri), znaju prskati doslovno svaka dva tjedna (i češće) od 20.7. do 20.10. Pa čak i s takvim stupnjem zaštite, dio ploda će otpasti, ali će veći dio ipak ostati neoštećen. Prilikom korištenja SZB (sredstava za zaštitu bilja) svakako preporučam da pažljivo čitate upute za korištenje sredstva. Naime, nije uputno koristiti određena (ista) SZB prečesto, jer se posljedično može dogoditi imunost nametnika na aktivni kemijski spoj u sredstvu. Osobno sam uvjeren da uz pravilni nadzor stanja u masliniku (pratiti upozorenja savjetodavne službe, fizički pratiti situaciju postavljanjem žutih ploča itd.), korištenje pravih sredstava, i pravodobno tretiranje, bit ćete u potpunosti zadovoljni količinom sačuvanog uroda.

 5. pozdravljam gospodina krešu i susjeda vrgadina drago mi je što se može pročitati kako se u masliniku zaštititi od najezde maslinove muhe ove godine u mom masliniku u biogradu na moru je bio veliki urod tako da nisam htio takav urod prepustiti slućaju nego sam se uhvatija posla i izvršija tretiranja od cvatnje pa dalje sa rogorom i imidanom četri tretiranja a pored toga mamci sa bocama kvasine te buminala i rogora ali nažalost nisam uspio muka me vata kad vidim da grane od roda pucaju pa ako mi možete odgovoriti u čemu sam pogrišija mislim da je greška u tim sredstvima jer sam ćuo da ona privlaće muhu a kad je privuće ona odradi svoj posa ta sredstva bi tribala odbijati muhu u biogradu 11 10 2016

  • Milane, lijepi pozdrav i hvala na komentaru. Nisam siguran da sam razumio Vaše pitanje: navodite da grane od roda pucaju, a onda navodite da niste uspjeli u zaštiti. Stoga, da napišem samo ono što mislim da jesam razumio. 🙂 Vezano uz lovke na stablima u koje ste stavili Buminal i Rogor: Buminal je atraktant, dakle privlači muhu – tu ste u pravu, ali samo one muhe koje su već u krošnji i u njenoj neposrednoj blizini. Dakle, tu je logika: bolje da muha završi u boci s Rogorom nego da buši plod. Privlačenje muhe Buminalom u vaš maslinik se radi na drugačiji način: prskanjem dijelova krošnje. U takvoj varijanti bi Vas mogao (opravdano) biti strah da li ćete – posebice ako vaši susjedi maslinari ne tretiraju svoje nasade – tretiranjem dijelova krošnje Buminalom privući i “njihovu” muhu. Vezano uz Vaše pitanje oko tretmana: najvažniji je tajming. Mi u Istri pratimo (najčešće) pravodobne savjete savjetodavne službe, no oprez: let maslinove muhe (i pojava ostalih nametnika) se ne događa u isto vrijeme kod nas sjeverno i kod vas južno. U načelu, nakon što se nametnik pojavi, treba tretirati čim prije, vodeći brigu i o ostalim parametrima (vremenska prognoza: ne želite da Vam nakon tretiranja za par sati kiša spere sredstvo, jer onda morate ponovo tretirati itd. itd.) Slobodno napišite svoje mišljenje i iskustva. Puno pozdrava Biogradu iz Pule, Saša.

   • Pozdrav Saši a i susjedu iz Biograda. Ja sam shvatio da je Milan prskao masline ali da ih je svejedno napala muha. Ja se toga bojim u budućnosti i kod mene na Vrgadi jer znam da mnogi vrgadini neće prskati masline i tu nastaje problem kako sam shvatio. Očito se moramo prepustiti vremenu i božjoj ruci pa što bude da bude dogodine. Saša vi u Istri ste disciplinirani i znate što treba raditi kad nastanu problemi. Bez obzira ja ću dogodine tretirati pa što bude da bude i to prskanjem a i bocama, jer kako kaže Milan, srce me boli kad znam kako su mi bile pune masline (što je za oblice uspjeh) a sad sve izgubljeno.
    pozdrav obojici,
    Krešimir

    • Krešo, pozdrav. Ne savjetujem prepuštanje sudbini, jer – kako izgleda – uslijed klimatskih promjena (koje ne izgledaju reverzibilno) izgleda da će svake godine biti pojačani napad nekog nametnika. Ako planirate sustavno tretiranje, savjetujem najjednostavniji i najpraktičniji princip: razgovarajte sa agronomom od povjerenja, s čovjekom koji se dobro razumije u raspored tretmana maslina u vašoj regiji. Sastavite tablicu sa rasporedom prskanja i pridržavajte se tog rasporeda. Muha je najkompliciranija, jer se kroz ljeto (i listopad) provlače čak četiri generacije/leta, bez unaprijed poznatog “pravila”. Štoviše, kod pojačanog intenziteta razvoja muhe, pojavljuju se i tzv. međugeneracije, pa tada treba razmotriti tretiranje svaka dva tjedna (nekad i češće, vjerovali ili ne). Srećom, postoje sredstva koja selektivno djeluju na nametnike, sa minimalnom/nikakvom štetom po ostale insekte, a k tome imaju i kratku karencu. Pozdrav iz Pule!

 6. Saša,
  puno hvala na preporuci isekticida Success Baitu. Već nekoliko dana tražim koji bi insekticid bio najbolji a da je ekološki. Meni je problem i taj što ja nemam jedan maslinik nego više njih sa ponekoliko maslina. na jednom ih imam 32 i on je na dobroj zemlji i njega mogu lako obrađivati, ostali su na krševitim područjima, teže dostupnim. Dvoje mojih prijatelja, s otoka, i ja dogovaramo se o kupnji prskalice. Ja imam manju ručnu s dugačkom prskalicom , barem za prvu ruku će pomoći.
  Srdačan pozdrav i ugodan dan.
  Krešimir
  PS ponekad dolazim u Pulu (naime radim u Ugostiteljskoj školi Opatija) kod kolege na dogovore i seminare, pa ako bude vremena, postoji li mogućnost da se najavim i da popijemo kavu.

 7. Saša,
  puno hvala na odgovoru i objašnjenju. Kao što sam rekao da mi je propao sav urod maslina ove godine (ne samo meni nego svima na otoku). Ulje pravim za sebe pa ću iduče godine napraviti prema vašem receptu, jer kad pročitam karakteristike pojedinih isekticida i karenci od 42 dana dođe mi slabo. Kao što sam rekao da je sav urod maslina na otoku Vrgada propao, čega se ja ne sječam da se dosad dogodilo. Bilo je muha ali ne tako kao ove godine.
  Još jednom hvala i srdačan pozdrav,
  Krešimir

  • Krešo, pozdrav. Iznimno mi je žao da čujem da je tako loše stanje. Baš sam danas razgovarao sa Dariom Šuranom, predsjednikom Agro udruge Fažana, koji je vrlo često na studijskim putovanjima po našim otocima. Suglasili smo se da je uzgajanje maslina na otocima – ponajviše zbog krškog tla – otežano uslijed praktičke nemogućnosti korištenja mehanizacije. Ukoliko ipak budete razmatrali tretiranje, te nemate mogućnost uvođenja mehanizacije (traktora s priključcima) u Vaše maslinike, preporučam Vam da razmotrite nabavku ručne motorne prskalice (moj susjed na selu je koristi i iz godine u godinu bilježi odličan urod), npr. Stihlovu. Što se sredstva za tretiranje tiče, posebice kad je u pitanju maslinina muha, razmišljajte o Success Baitu, radije nego o Rogor-40, posebice po pitanju trajanja karence, ali i djelovanju: Success Bait šteti samo muhi, dok Rogor ili Decis insekte uništavaju neselektivno. A znamo da postoje i vrlo korisni insekti u masliniku.

 8. Imam manji maslinik u Dalmaciji, zapravo na nekoliko lokacija ukupno 60 maslina. Živim u Rijeci ali godišnji odmor provodim dolje točnije na otoku Vrgada. Ove godine uredio sam masline i ljeti sam bio jako zadovoljan urodom. Nažalost ovih dana mi javiljaju da muha odnosi sav urod jer ih nisam tretirao (zapravo nikad do sada nisam to radio a ni moji roditelji) jer želimo imati ekološko ulje. s toga sam odlučio da ću ubuduće tretirati masline, koliko to budem vremenski mogao, jer mi je žao da mi na taj način propadnu. Ovaj vaš prijedlog mi s esvidio i kad bi znao da će to spasiti urod svakako ću uraditi. Možda bi mogao kombinirati insekticide (u početku) a kasnije pristupiti ovoj metodi s octom i šećerom.
  Imam nekoliko pitanja:
  1. Koliko boca treba staviti po stablu (dovoljno jedna?)
  2. Kad se mijenja sadržaj u boci (kod svakog naleta ili stoji stalno u boci)?
  Pozdrav i hvala na odgovoru
  Krešimir

  • Krešo, poštovanje i hvala na komentaru. 60 stabala masline su ozbiljna stvar, gledajte iz perspektive da, ovisno o starosti stabla, kod dobrog uroda možete računati na min. 20-30 kg po stablu, naravno i više ukoliko su stabla veća.

   Vezano uz Vaša pitanja u svezi suzbijanja maslinove muhe:
   1. Koliko boca po stablu: ovisno o veličini stabla. Mi u našim maslinicima imamo dosta slučajeva gdje iz zemlje izlaze dva stabla (tu se vjerojatno radilo o tome da se prvobitno deblo sijeklo, pa su potom dva izdanka stasala u dva stabla visine cca. 5 metara) koja rastu odmah jedno do drugoga, njihova kombinirana krošnja je doista velika. Promjer krošnje je oko 3 m. U takvim slučajevima, volim staviti po jednu bocu na udaljenim dijelovima krošnje. No, u načelu, jedna boca po stablu bi trebala biti dovoljna.
   2. Sadržaj u boci nadopunjavamo netom prije nego prijašnji ishlapi (tijekom najtoplijih ljetnih mjeseci, cca. pola litre tekućine nestane za manje od dva tjedna).

   E sad, ide pitanje za milijun kuna: da li će Vam ova metoda spasiti urod? Odgovor se, po našem mišljenju, krije u nizu varijabli: da li su vaši maslinici u predjelu u kojem su nametnici učestala pojava (npr. naši su, srećom, pozicionirani na samom graničnom području za uzgoj maslina, što sa sobom povlači i relativno hladno vrijeme, koje ne pogoduje nametnicima), u kakvom su općem stanju stabla (ako Vam stablo napadne paunovo oko, neće Vam ni trebati zaštita od muhe, jer značajnijeg ploda te i iduće godine vjerojatno neće ni biti), da li inzistirate na ekološkom uzgoju (koji ima svoje prednosti i mane) itd. itd.

   Rekao bih da je ova metoda odlična, jer je risk free => osim uloženog vremena i (jeftinih) sredstava, ne gubite ništa. Napomena: insekticidi u bocama Vam ne trebaju. Ako napravite boce ovako kako smo opisali, insekti koji uđu, neće izaći. Osim toga, insekticidi su često vrlo agresivni i za ruke, pa ulivanje u boce, ako ne koristite zaštitna sredstva, Vam mogu naštetiti koži itd.

   Nadam se da sam malo pomogao. Ako budete imali još pitanja ili komentara, samo pišite. 🙂
   Puno pozdrava iz Pule, Saša.

   • Pozdrav.
    Jedno pitanje. Da li šećer privlači i korisne isekte,kao naprimjer,pčele? Govorimo o pripravku za maslinovu muhu.

    • Deane, pozdrav,
     Da: šećer, nažalost, privlači sve insekte u lovku. Alternativa stavljanju šećera u mješavinu bi mogla biti ubacivanje Buminala (hormona koji privlači upravo maslinovu muhu), ali u tom slučaju više ne govorimo o ekološkom suzbijanju muhe. 🙂 U svakom slučaju, predlažem da odaberete onu opciju koja Vama najviše odgovara imajući na umu sve okolnosti u vašem masliniku.