Novo maslinovo ulje 2023.
Još jedna berba maslina je iza nas. Novo maslinovo ulje Bilini je tu. Ova je berba, međutim, bila poprilično drukčija od prijašnjih. Pročitajte više i saznajte iz prve ruke kako je prošlo
Katkad nam se dogodi da nas zainteresirana osoba upita: “Zašto bih platio Vaše ulje 179 kn za litru, kada u supermarketu mogu kupiti ulje za petinu te cijene?” Saznajmo više o tome što je djevičansko maslinovo ulje, što ekstra djevičansko, a što ostale vrste maslinovog ulja.
Maslinovo ulje je zdrava i poželjna namirnica. Raspon cijena je velik, proizvođači su mnogobrojni, a kvaliteta često “zamagljena” kvalitetnom manipulacijom i terminologijom. Kod kategoriziranja prvo se gledaju slobodne masne kiseline, odnosno, težina neizvađene uljne kiseline. Niska kiselost govori da je ulje od samog početka proizvedeno na ispravan način, počevši od zdravih maslina. Veća kiselost u ulju može potaknuti seriju promjena koje se očituju pogoršanim organoleptičkim karakteristikama ulja.
Djevičansko maslinovo ulje znači da čovjek nije djelovao na njega ni otapalom ni temperaturom, već ga je izvukao iz ploda mehaničkim postupcima. Iz oštećenih, bolesnih ili gnjilih plodova pokupljenih sa tla dobija se ulje loših organoleptičkih (senzorskih) svojstava, tzv. ulje lampante. Ulje lampante rafiniranjem, odnosno fizikalno kemijskim postupcima za korekciju svojstva, postaje iskoristivo. Prvenstveno se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Maslinovo ulje lampante je djevičansko maslinovo ulje neprihvatljivih senzorskih svojstava, koje sadrži više od 2% slobodnih masnih kiselina.
Prema hrvatskom Pravilniku o uljima od ploda i komine maslina iz 2009. godine na tržište se, radi prodaje krajnjem potrošaču, mogu stavljati:
koje ne sadrži više od 1% slobodnih masnih kiselina.
koje ne sadrži više od 1% slobodnih masnih kiselina.
Mnogi će uočiti da je na policama supermarketa teško naći miješano maslinovo ulje ili ulje komine maslina, iako je dopušteno njihovo stavljanje na tržište. Ovo može značiti ili da takvih ulja nema na našem tržištu, ili – mnogo vjerojatnije – da se pri deklariranju potrošaču pokušava “zamračiti” sve osim činjenice da je u pitanju maslinovo ulje.
“… Zašto bih platio vaše ulje 179 kn, kad mogu kupiti litru u trgovačkom centru za 39 kuna?”
Ekstradjevičansko maslinovo ulje je ulje bez mana u okusu, a rafinirano ulje – bez obzira na elegantnu formulaciju – nije simbol kvalitete. Procesom rafiniranja se uljima korigiraju organoleptička svojstva, npr. okus užeglosti, trulosti ili plijesni. Komina je ono što ostaje nakon što se djevičansko ili ekstradjevičansko ulje proizvede, nakon što se samelju i procijede masline. Iz komine se može mehaničkim putem ili organskim otapalima izvući još ulja, i to je tada ulje komine masline. Komina se kod nas najčešće baca, iako može biti sirovina za izradu gnojiva ili energent.
Ovo pojašnjenje pojmova jasno govori o tome zbog čega se ulje komine maslina ili miješano maslinovo ulje često ne deklariraju jasno potrošačima. Neki ih proizvođači, ako je ikako moguće, prezentiraju jednostavno kao – maslinovo ulje.
Zanimljive formulacije otkrivaju daljnju zavrzlamu oko maslinovog ulja. Npr. prema talijanskom zakonu djevičansko maslinovo ulje dobiva se od maslina putem mehaničkih ili drugih fizikalnih procesa i, u slučaju da je ekstradjevičansko, može imati najviše 1% slobodnih masnih kiselina i apsolutno savršen okus, a u slučaju da je djevičansko, najviše 2% slobodnih masnih kiselina i savršen okus.
Po europskim normama maslinovo ulje je mješavina rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja, odnosno nešto sasvim drugo od onoga što smo mi u kolokvijalnom govoru navikli nazivati “maslinovo ulje”.
Proizvođači u Hrvatskoj prodaju svoj proizvod nastao od ploda masline, bez “kemije”. Kada npr. kupujemo povoljno španjolsko maslinovo ulje na akciji za 39,99 kn litra, “kemija” se podrazumijeva. Dozvoljeno je maslinovim uljem zvati proizvod nastao rafiniranjem nejestivog, lampante maslinovog ulja. Ono se u svom prvotnom obliku može koristiti samo za svjetiljke ili laštenje namještaja.
Isto tako i maslinovo ulje sa više od 4% slobodnih masnih kiselina može završiti na policama dućana. Dodavanjem natrij hidroksida neutralizira se visoki udio uljne kiseline. Nakon odvajanja sapuna, koji je produkt reakcije, proizvod se destilira, dekolorira pomoću aktivnog ugljena, te kroz destilaciju rješava loših mirisa. Time maslinovo ulje koje ne bi bilo jestivo, putem kemijskih i fizikalnih procesa postaje neopasno za upotrebu. Nakon toga se miješa s djevičanskim uljem i stavlja u prodaju.
Na kraju ostaje samo pitanje: da li je – obzirom na ono što taj proizvod uistinu jest – 39,99 kn za litru možda ipak neprimjereno visoka cijena?
Naše maslinovo ulje Bilini je ekstra djevičansko. Ne samo to, već je i višestruko nagrađivano na brojnim natjecanjima najboljih maslinovih ulja regije i svijeta.
Ulje Bilini proizvodimo od zdravog ploda, dobivenog trudom i ljubavlju.
Poštujemo i slijedimo cijeli proces neophodan za proizvodnju maslinovog ulja ovakvog stupnja kvalitete.
Za više informacija o procesu uzgoja maslina i proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja Bilini, pročitajte ovaj članak i pogledajte naš video ispod:
Mnogi maslinari i konzumenti maslinovog ulja nas prate na našoj facebook stranici ili na YouTubeu. Budite i vi u toku s našim radovima u maslinicima, pogledajte iz prve ruke detalje s berbe maslina. Pročitajte najnoviju kemijsku analizu našeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Društvene mreže OPG Rakovac/ Bilini:
A ukoliko ste više osoba od direktnog kontakta, posjetite našu kušaonu u Puli, na adresi Vidikovac 68. Moći ćete probati ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini i kupiti bočicu ili dvije za Vas ili Vaše prijatelje, rodbinu ili poslovne partnere. Vidimo se!
[…] ekstra djevičansko maslinovo ulje? To je najkvalitetnija vrsta maslinovog ulja. No, postoje i druge vrste maslinovog ulja, poput maslinovog ulja srednje kvalitete i običnog maslinovog ulja. Kada birate maslinovo ulje, […]