Kakvo je pravo maslinovo ulje? Pročitajte odgovor na to i druga pitanja

Je li vaše maslinovo ulje pravo?

Neki dan smo primili telefonski poziv s pitanjima na koja smo već pomalo navikli. Mladi gospodin iz Zagreba je postavio nekoliko pitanja za koja bi možda trebalo da kreiramo sekciju “Najčešće postavljana pitanja” na našoj web stranici. Među njima je i pitanje “Kako da znam da ću od vas kupiti pravo maslinovo ulje?”

Pravo maslinovo ulje

Za odgovor na postavljena pitanja potrebno je znati što ljudi misle kad kažu “pravo maslinovo ulje”. Oni u biti traže ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Po svojoj zakonski određenoj definiciji, ekstra djevičansko maslinovo ulje je ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja i čija svojstva utvrđena kemijskom analizom odgovaraju unaprijed specificiranima (peroksidni broj niži od 10 mmol O2/kg itd.)

Pojednostavljeno rečeno, ekstra djevičansko maslinovo ulje prepoznaje se kemijskom analizom, ali – jeftinije, brže i često pouzdanije – tzv. organoleptičkom analizom. Kombinacijom mirisanja i kušanja maslinovog ulja. Iskusnim kušačima maslinovih ulja doista nije potrebna investicija u kemijsku analizu da bi sami zaključili je li maslinovo ulje ekstradjevičansko ili nije.

U više navrata smo pisali kako proizvodimo naše maslinovo ulje Bilini, a čija je autentičnost i kvaliteta potvrđena brojnim nagradama kroz godine tijekom kojih se bavimo maslinarstvom.

Moja susjeda ima masline. Je li njeno maslinovo ulje ekstra djevičansko?

Možda jest, a možda i nije. Broj faktora koji utječu na kvalitetu maslinovog ulja je doista velik. Nabrojimo samo neke:

  • Kvaliteta ploda ➡️ crvljiv i prezreo plod može rezultirati manom utvrđenom pri organoleptičkoj analizi, što automatski znači da ulje nije ekstra djevičansko.
  • Pravodobna berba ➡️ prekasna berba može utjecati na sniženu kvalitetu ploda.
  • Adekvatno čuvanje i transport ploda do uljare ➡️ što više vremena prođe od berbe do prerade, veća je mogućnost da će doći do jačeg procesa oksidacije u plodu, što mu umanjuje kvalitetu. Nadalje, važan je i način skladištenja ploda u uljari. Najveći svjetski proizvođači ulja (Španjolska, pa i Italija i Grčka) imaju veliki broj OGROMNIH uljara u kojima se plod doslovno iskrcava buldožerima i čuva na ogromnim hrpama kroz (pre)dugo vrijeme. Tako proizvedeno maslinovo ulje najčešće ima barem jednu organoleptičku manu.
  • Prerada maslina ➡️ uljara ima izuzetno važnu ulogu u procesu proizvodnje maslinovog ulja. Ne samo iz razloga što je očito da nije moguće dobiti maslinovo ulje bez procesa prerade u uljari. Već i iz razloga što različite uljare imaju različite standarde procesa prerade. U pitanju je kompleksna tematika, koja seže od komponenti od kojih je uljara sastavljena – a što može imati značajan utjecaj na kvalitetu ulja – do umješnosti stručnjaka koji podešavanjem i zahvatima za vrijeme prerade maslina daju krajnji “pečat” maslinovom ulju. U načelu, što je kvalitetnije postrojenje i što je veće znanje i iskustvo majstora-uljara, to je veća šansa da će od visokokvalitetnih plodova masline nastati vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.
  • Ispravno čuvanje maslinovog ulja ➡️ ovoj smo temi posvetili cijeli članak. Klikni na ovaj link za čitanje.

Više o cijeloj ovoj tematici možete pročitati klikom na sliku ispod, u našem članku naslova “Zašto je istarsko maslinovo ulje tako fino”:

zašto je istarsko maslinovo ulje tako fino

Nudite li aromatizirano maslinovo ulje?

Ne. Držimo se definicije ekstra djevičanskog maslinovog ulja koja diktira da se ekstra djevičansko ulje dobiva isključivo i samo od ploda masline. Nikakvi dodaci. Drugim riječima: mišljenja smo da – slijedom definicije – aromatizirana maslinova ulja ne mogu biti kategorizirana kao ekstra djevičanska, čak i ako se u pripremi aromatiziranog ulja koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje (uz neki “dodatak”).

Mogu li koristiti vaše maslinovo ulje za prženje?

Naravno. I na ovo smo pitanje još davno dali odgovor u našem članku o prženju na ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

Za razliku od većine drugih često korištenih biljnih ulja, do točke dimljenja maslinovog ulja dolazi na 210 stupnjeva celzija, što je znatno iznad temperature pripreme hrane.

Znači: slobodno koristite kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje za prženje. Jedino što bismo napomenuli jest da se najviše korisnih i zdravih svojstava kvalitetnog maslinovog ulja u organizam unosi upravo prilikom konzumacije sirovog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. A i najfinije je tako!

Koliko košta vaše maslinovo ulje?

Cijene našeg ulja Bilini možete pronaći u svako doba u našoj web trgovini. Nudimo dostavu našeg ulja u tamnim staklenim bocama, ali i u tzv. transportnoj ambalaži. Plastične boce značajno smanjuju težinu paketa, što snižava cijenu dostave paketa s našim uljem. Naravno, sugeriramo svim kupcima koji ulje Bilini naručuju u transportnoj/ plastičnoj ambalaži, da po primitku paketa ulje prespu u čiste, tamne, staklene boce u kojima vrhunsko maslinovo ulje može stajati dugo bez da izgubi svoju kvalitetu.

Za kraj, predložili bismo da – ako još niste – pročitate naš članak o smanjenju troškova dostave pri narudžbi ulja Bilini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.