Kako izrađujemo maslinovo ulje Bilini? OPG Rakovac

Relativno često nas pitaju kako izrađujemo maslinovo ulje Bilini. Hajdemo najprije razjasniti malo kakve vrste maslinovog ulja postoje, pa ćemo preći na konkretnije informacije o ulju Bilini.

Još u Rimskom carstvu postojala je podjela na pet kategorija maslinovog ulja, koja daje dobar uvod i u današnje kategorizacije:

  • ex albis ulivis – najcjenjnije i najjskuplje, dobiveno iz još zelenih maslina;
  • viridae – izvađeno iz maslina početkom zriobe;
  • maturum – ulje zrelih maslina;
  • caducum – ulje prezrelih i na pod palih plodova;
  • cibarium – ulje dobiveno od crvljivih maslina, namijenjeno robovima.

Danas se proizvodnja okreće ekstra djevičanskom maslinovom ulju, koje se obično dobiva iz zelenih maslina i maslina pobranih na samom početku zriobe.

Kako izrađujemo maslinovo ulje Bilini

U našim maslinicima, ovisno o sezoni, berba počinje u drugoj polovici listopada. Maslina je osjetljiv plod, koji lako dobija oštećenja koja se ponekad ne zamjećuju izvana, ali se osjete u kvaliteti ulja. Mi plodove sakupljamo uglavnom ručno, i na taj način masline ostaju cjelovite i čiste.

masline

Na preradu se odvode svakog dana – odmah po berbi. Dnevni urod biva prerađen unutar 24 sata od trenutka berbe, najčešće u glasovitoj uljari Grubić u Balama. Obrada se vrši mehaničkim putem, što znači da se masline nakon pranja melju na sobnoj temperaturi. Zatim se drobe i prešaju na temperaturi nižoj od 30 C. Iako se ekstrakcijom ulja mehaničkim putem vadi samo 60-70 % nazočnog ulja u plodu, to je jedini način na koji želimo obrađivati svoje masline. Naime, tako se omogućava čuvanje svih vitaminsko – mineralnih i antioksidativnih potencijala. ??