Relativno često nas pitaju kako izrađujemo maslinovo ulje Bilini. Hajdemo najprije razjasniti malo kakve vrste maslinovog ulja postoje, pa ćemo preći na konkretnije informacije o ulju Bilini.
Još u Rimskom carstvu postojala je podjela na pet kategorija maslinovog ulja, koja daje dobar uvod i u današnje kategorizacije:
- ex albis ulivis – najcjenjnije i najjskuplje, dobiveno iz još zelenih maslina;
- viridae – izvađeno iz maslina početkom zriobe;
- maturum – ulje zrelih maslina;
- caducum – ulje prezrelih i na pod palih plodova;
- cibarium – ulje dobiveno od crvljivih maslina, namijenjeno robovima.
Danas se proizvodnja okreće ekstra djevičanskom maslinovom ulju, koje se obično dobiva iz zelenih maslina i maslina pobranih na samom početku zriobe.
Kako izrađujemo maslinovo ulje Bilini
U našim maslinicima, ovisno o sezoni, berba počinje u drugoj polovici listopada. Maslina je osjetljiv plod, koji lako dobija oštećenja koja se ponekad ne zamjećuju izvana, ali se osjete u kvaliteti ulja. Mi plodove sakupljamo uglavnom ručno, i na taj način masline ostaju cjelovite i čiste.
Na preradu se odvode svakog dana – odmah po berbi. Dnevni urod biva prerađen unutar 24 sata od trenutka berbe, najčešće u glasovitoj uljari Grubić u Balama. Obrada se vrši mehaničkim putem, što znači da se masline nakon pranja melju na sobnoj temperaturi. Zatim se drobe i prešaju na temperaturi nižoj od 30 C. Iako se ekstrakcijom ulja mehaničkim putem vadi samo 60-70 % nazočnog ulja u plodu, to je jedini način na koji želimo obrađivati svoje masline. Naime, tako se omogućava čuvanje svih vitaminsko – mineralnih i antioksidativnih potencijala. ??