Istarsko maslinovo ulje - zašto je tako fino [članak OPG Rakovac]

Zašto je istarsko maslinovo ulje tako fino

Čuli ste za vrhunski okus istarskog maslinovog ulja, ili ste ga imali zadovoljstvo i probati. Pitate se zašto je istarsko maslinovo ulje tako fino? Više stvari utječe na okus maslinovog ulja, a ovdje navodimo neke primjere iz našeg procesa proizvodnje.


Glavni faktori koji utječu na okus maslinovog ulja su:

  • sorta/sorte maslina,
  • podneblje u kojem rastu masline,
  • metode uzgoja,
  • pravovremena berba,
  • vrijeme od berbe do nošenja ploda u uljaru,
  • proces obrade ploda u ulje, te
  • metode čuvanja maslinovog ulja.
djetelina u masliniku
djetelina kao “tepih” u masliniku Kamenjak

Istarsko maslinovo ulje: okus

Neki ljudi često stereotipno ocjenjuju istarsko maslinovo ulje negativnim atributom “gorko”. Kao da se može napraviti crno-bijela podjela između “istarskog” i “dalmatinskog” maslinovog ulja, gdje je prvo gorko, a drugo blago. 🙂

U uvodu ovog članka naveli smo glavne čimbenike na okus bilo kojeg maslinovog ulja. Istarski maslinari već dugo znaju za njih i pridržavaju se najboljih primjera prakse, kako bi njihova ulja svakom godinom bila sve ukusnija i kvalitetnija. Kao dokaz da uspijevamo u tome stoji činjenica da je vodič najboljih maslinovih ulja svijeta Flos Olei Istru proglasio najboljom maslinarskom regijom 2016. i 2017.

Evo što ocjenjivački panel vodiča najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Flos Olei kaže o maslinovom ulju Bilini, u izdanju za 2017. godinu:

Aroma ovog ulja je jasna i čista, bogata mirisnim nagovještajima ljekovitog bilja, sa izraženom notom metvice, ružmarina i kadulje. Njegov okus je zaokružen i jak, s bujnim biljnim okusom artičoke, divlje cikorije i salate, i s tragovima badema i cimeta. 

Sorte maslina

Među važnijim faktorima na okus maslinovog ulja su i sorte koje maslinari uzgajaju. U maslinicima OPG Rakovac prisutan je veliki broj sorti. Najbrojnije su leccino, muška i ženska buža, istarska bjelica i pendolino. Međutim, imamo i rjeđe viđene sorte, kao što su itrana, maurino, ascolana tenera, picholine i grossa di spagna.

buža i leccino
buža i leccino

Svaka sorta ima svoj specifični okus. K tome, nerazdvojan je faktor vremena berbe. Primjerice: ako je u pitanju rana berba sorte leccino, dok plodovi nisu potamnjeli do kraja, njegovo će ulje imati svježi miris i voćni flavor po plodu masline. Ako je u pitanju kasnija berba leccina, ulje će mu biti blago, slatko, zaokruženo i bez jače izražene arome.

Analogno se može reći za sve sorte maslina, vođenjem računa o specifikumima svake sorte.

Podneblje uzgoja

Kako kaže naš prijatelj: “Vaši su maslinici skoro u Pazinu!” 🙂 Smatramo da je jedan od razloga zašto je naše maslinovo ulje visoke kvalitete i geolokacija naših maslinika. Oni se nalaze u graničnim područjima uspijevanja maslina. Da su nekoliko kilometara više prema središtu Istre, postojala bi visoka mogućnost smrzavanja stabala tijekom zimskih mjeseci.

Uvriježeno je mišljenje agronoma da je kod voćki općenito, ne samo kod maslina, situacija takva da – kada voćka raste u graničnom području uzgoja – daje plodove visoke kvalitete, jer se stablo mora “izboriti” za vlastiti opstanak. Ovo kao posljedicu, kod maslina, može imati ulje iznimno visoke kvalitete.

Urbane legende o istarskom maslinovom ulju

Općenito govoreći, istarsko maslinovo ulje je sam svjetski vrh. Kušajte što više različitih maslinovih ulja iz Istre. I sami ćete vremenom početi uviđati razliku u okusu, strukturi i zaostalom okusu (aftertaste) nakon što progutate ovaj eliksir.

Jedna od zabavnijih stvari u bivanju maslinarom je druženje s drugim maslinarima. 🙂 Tako sam čuo više puta ispričanu priču o odlasku maslinara iz jednog istarskog gradića na studijsko putovanje u Toscanu. Idu naši maslinari na put da vide kako to radi svjetska maslinarska sila. Nakon što su došli, krenuli su na obilazak maslinika jednog talijanskog maslinara, koji je pritom govorio o svojim sortama i načinu proizvodnje. Jedan od istarskih maslinara je pritom izvadio bočicu svojeg ulja i zamolio Talijana da ga proba. Nakon što je ovaj probao to istarsko maslinovo ulje, navodno je upitao: “Vi ste proizveli ovo ulje? Oprostite, ali meni nije jasno što točno radite kod nas.” 🙂

cvijeće ispod masline
cvijeće ispod masline

Probaj istarsko maslinovo ulje

Već idućeg vikenda ćemo imati berbu i novo ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini. Ovogodišnje je u potpunosti rasprodano, pa se veselimo što ćemo ponovo imati naš proizvod. Njime se ponosimo i želimo ga ponuditi što većem broju ljudi. Nema bolje stvari nego kupiti nešto što je fino, a istovremeno i među najzdravijim supstancama za naše tijelo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.