Mlado maslinovo ulje 2017. - napravili smo novo ulje Bilini!

Mlado maslinovo ulje 2017. – svježe ulje Bilini je tu!

Ovosezonska berba maslina je još u tijeku, ali prvo mlado maslinovo ulje Bilini je već napravljeno. Ulje smo probali, vrhunsko je. Prošlo je samo nekoliko sati od berbe do maslina prerađenih u ulje, što je – uz zdrav i kvalitetan plod, te dobru uljaru – jamac visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Za vas koji biste jednostavno željeli naručiti to vrhunsko istarsko maslinovo ulje o kojem se priča :), jednostavno kliknite na gumb ispod i pošaljite nam upit:

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana

Za sve ostale, koji bi željeli vidjeti neke insajderske detalje oko ovogodišnje berbe, skrolaj dolje i uživaj. 🙂


Berba maslina – prvi dan

Počeli smo s berbom u petak, 20.10. Desetak ljudi je pobralo ukupno preko tonu i pol. O pripremama za berbu smo već pisali. Svi berači su došli na spreman teren. Dan je bio predivan, idealan za berbu. Nije bilo sunca, temperatura ugodna, jedino je ujutro bila magla i vlaga negdje do 10 sati, ali to nam nije predstavljalo neki problem.

Obzirom da je ulje Bilini višesortno, nismo gledali na sorte pri berbi. Brali smo stabla koja su dobro rodila, kao što je ova istarska bjelica na slici ispod.

maslina istarska bjelica
maslina istarska bjelica

Plodovi su ove godine iznimno zdravi. Mislimo da smo dobro pogodili termin za početak berbe, premda neki govore da je još prerano. Randmani ulja govore nama u prilog. Jedna od umjetnosti procjene maslinara je i početak berbe. Ne smiješ prerano, jer ćeš imati prenizak randman i pregorko ulje, a ne smiješ ni prekasno, jer kvaliteta vremenom opada, premda je randman viši. Valja pronaći zlatnu sredinu. Vjerujemo da smo je pronašli.

Ispod na slici se vidi prvo stablo koje smo Vedrana i ja pobrali, mala muška buža (još znana i kao buga):

berba maslina - muška buža
berba maslina – muška buža

Nakon otprilike 5 sati berbe, vrijeme je za vožnju prve ture pobranih maslina u uljaru. Rekli smo više puta: što je kraće vrijeme između berbe i prerade, tim bolje za kvalitetu ulja. Na slici ispod možete vidjeti rezultat prvog dijela prvog dana berbe: malo ispod 900 kg maslina.

900 kg maslina
900 kg maslina

Otprema u uljaru

Nakon spremanja u prikolicu, masline vozimo u uljaru. I ove smo se godine odlučili za naša dva partnera: uljaru Grubić u Balama i uljaru Nonno Bruno u Banjolama. Ni jedna ni druga nam nisu “pod nosom”, ali nije nam žao. Stavljamo naglasak na kvalitetu.

Po dolasku u uljaru, treba pomoći u prekrcaju maslina u kasune za vaganje. Na slici ispod me Vedrana “uhvatila” prilikom istresanja naših kašeta u kasun uljare Nonno Bruno:

masline u uljari
masline u uljari

Nakon vožnje prve runde u uljaru, slijedi povratak u Rakovce na drugu turu berbe i prikupljanja ubranog ploda. Potom ide isti proces kao i kod prve ture, ali s jednom razlikom: u međuvremenu se smračilo.

U video zapisu ispod možete vidjeti kako izgleda kraj dana berbe za većinu maslinara. Uhvati te mrak, nije dosta što si preko ruku prenio tone kašeta, već je sad (opet) vrijeme za ukrcaj u transportno sredstvo do uljare i vožnju.

Mlado maslinovo ulje 2017.

Potom, slijedi duga vožnja do uljare. Ali, kad maslinar stane pored stroja za preradu maslina i vidi vrhunsko ekstra djevičansko ulje kako se slijeva u njegove bačve… Sav bol u mišićima, sva neizvjesnost i strah da nešto neće poći po planu – sve pada u drugi plan. Maslinaru tada ponovo u fokus dođe ono zašto je on tu: da napravi što bolje maslinovo ulje. Imao sam privilegiju kušati ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini prije vas. Štoviše, prije i nego je završilo u bačvi. Tijekom same prerade. Mlado maslinovo ulje 2017. je fe-no-me-nal-no.

mlado maslinovo ulje 2017
mlado maslinovo ulje 2017.

Berba maslina – drugi dan

Drugi dan berbe smo započeli na identičan način kao i prvi. Skup berača u 8 sati ujutro, kavica i početak rada. Ovog dana sam uzeo u ruke naš novi tresač maslina Karbonium Evo, koji se pokazao sjajnim. Lagan je i sjajno skida maslina sa stabala, bez da pretjerano oštećuje grančice:

tresač karbonium evo
Saša s tresačem Karbonium Evo

Ostali detalji isti su svakog dana berbe. Postavljanje mreža, berba stabala ručno ili/i s tresačem, premještanje mreža, istovar u kašetu. I tako, od stabla do stabla, kroz naših 450 maslina. Sredinom dana, vrijeme je za prikupljanje plodova i vožnju prve ture u uljaru.

masline
Vedrana Rakovac sa plodovima berbe

Na slici iznad vidimo kašete s plodovima različitih sorti koje imamo u našim maslinicima. Tu su: leccino, istarska bjelica, ženska i muška buža, pendolino, frantoio, buža puntoža, maurino, rosignola i brojne druge sorte. Kao i kod svake berbe, katkad iz mreže “izlete” neki plodovi. Ne možeš ih pohvatati sve. 🙂 Na slici ispod vide se plodovi buže koje je tresač lansirao izvan mreže. Pogledajte ih samo. Bila bi šteta da ove ljepotice ne završe u ulju Bilini:

plodovi masline
plodovi masline: buža

Na kraju prve ture, ponovo smo objedinili sve kašete u prikolicu. Spremne su za vožnju na preradu:

masline spremne za uljaru
masline spremne za uljaru

Maslinar nije samo berač. Maslinar tijekom cijele godine ulaže svoj rad u ono što će doći kao rezultat berbe i prerade maslina. Oranje, gnojidba, zaštita, rezidba, spaljivanje granja od rezidbe, košnja, borba sa nametnicima… posla je beskonačno. Kruna cjelogodišnjeg truda je berba i proizvodnja mladog maslinovog ulja. A ovogodišnje je jednom rječju – predivno. I okusom i mirisom i izgledom.

mlado maslinovo ulje
mlado ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.