Rakovci u Istri - dom ekstra djevičanskog maslinovog ulja Bilini

Selo Rakovci u Istri – dom maslinovog ulja Bilini

Rakovci

Selo Rakovci je, jednom rječju, predivno. Ovo seoce ima samo između petnaestak stalnih stanovnika, ali to – po nama – samo dodaje šarm za sve kojima je dosta prenapučenosti i vreve turističkih mjesta u Istri. Nekad poznato pod nazivom Rahovci (kažu da je ime došlo od riječi “orah”), ovo je prava oaza mira za ljude koji se žele vratiti prirodi.

rakovci
centar sela

Lokacija

Rakovci se nalaze otprilike 10 km od Poreča u smjeru Pazina. Kod Baderne se “skinete” sa glavne ceste, i krenete starom cestom prema Puli. Za samo par kilometara, primijetit ćete skretanje prema selima Štifanići i Rakovci.

Rakovci ulaz
ulaz u selo

Postoji nekoliko ulaza u selo – slika iznad prikazuje “sporedni” ulaz u selo, iz centra sela Heraki koje se nalazi odmah do sela Rakovci.

Vrlo je interesantno da je u ovom selu 1910. godine (prema Wikipediji) živjelo preko 100 stanovnika! Velegrad! 🙂

Objavljujemo nekoliko fotografija kako biste stekli dojam atmosfere u ovom selu:

Rakovci put
put kroz selo
kapelica Rakovci
kapelica iz 1922.
Idila Rakovci
restoran Idila

Što sve možete naći u Rakovcima

U selu imamo puno više toga u odnosu na što možete očekivati od 15 stanovnika: imamo restoran, imamo proizvođača lavande i proizvoda od lavande, iznajmljivače kuća i soba za turiste, uzgajivače ovaca, koza (koji prave sjajan sir!), i – da ne zaboravimo – ovo je selo dom ekstra djevičanskog maslinovog ulja Bilini! 🙂

Tu žive familije Rakovac, Šergo, Rajko, Milohanović.

Ono što je zbilja čarobno u ovom selu je taj spoj prirode i ljudi koji je toliko sveprisutan da se skoro i ne vide granice (OK, OK, blizu sela su i novoizgrađene “istarske” kuće za odmor Britanaca, ali to ne računamo… 🙂 )

Pogledajte samo ovu panoramu na samo 100 metara od centra sela:

Rakovci - panoramska fotka
Rakovci – panoramska fotka

ili ovu fotku sa starim putem koji vodi pored starog suhozida (kojeg ćemo uskoro obnoviti) stare kuće obitelji Rakovac, iz koje i potječe naš OPG:

Rakovci Istra
Suhozid

Divota, krasota, ljepota… kad god pomislim na ovo selo vuče me da odmah krenem iz Pule na vožnju od 50 kilometara sjeverno. Ta je privlačna sila – što vrijeme više prolazi – sve jača.

blizu Rakovci
stara kuća blizu Rakovci

I tako, kad vas put navede na Poreštinu, nemojte propustiti posjetiti ovo seoce. Vaša će šetnja po selu i oko njega potrajati svega 15-20 minuta, ovisno o tome koliki ste avanturist. 🙂 Međutim, tako lijepo, iskonsko, autentično istarsko selo se ne nalazi baš na svakom koraku.

A, k tome, u Rakovcima se nalaze naši predivni maslinici 💚💚💚

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.