Kušaona maslinovog ulja u Puli
OPG Rakovac je otvorio kušaonu u Puli, na adresi Vidikovac 68. Otvoreni smo od ponedjeljka do subote, od 10 do 13 sati.
Malo me stvari može izbaciti iz takta, ali ovih dana baš nemam sreće! Prošlog tjedna, u jednom hrvatskom vrlo popularnom TV kulinarskom showu, vrhunski chef, iskusna i poštovana kuharska zvijezda, grubo se obrecnuo na natjecatelje koji su pržili meso na maslinovom ulju, uz komentar da kako ne znaju da se maslinovo ulje ne koristi za prženje i da to – em ne daje dobar rezultat – em nije zdravo.
O ukusima se ne raspravlja, ali o činjenicama bi trebalo.
Danas čitam članak kako je prženje jaja na suncokretovom ulju nezdravo, i valjda iz mazohističke znatiželje krenem čitati komentare ispod članka. Naravno, našla sam ono što sam mislila da ću naći. Priča o kancergenom i štetnom maslinovom ulju ne umire tako lako. Iz meni nepoznatih razloga ljudi jednostavno vjeruju da je maslinovo ulje tu više-manje samo za salate. Kako se današnji stavovi kreiraju uglavnom na sveznajućem Googleu, odlučila sam naučiti nešto novo. Istinu o navodnoj kancerogenosti maslinovog ulja prilikom prženja.
Istina je jednostavna i sveprisutna na stranicama pretraživača, iako nije usvojena među nekim ljudima. Mi koji koristimo maslinovo ulje za sve namjene, vjerojatno smo “prečuli” famu o zlima koji nam prijete iz lonca naše none. Kao i oni koji nisu zaboravili svoju tradicionalno prisutnu svinjsku mast ni u vrijeme njegovog najvećeg sotoniziranja. Ali zbog ljudi koji izdvajaju teško zarađeni novac u želji da si priušte nešto zdravo, a onda nalaze na kontradiktorne informacije, bitno je reći istinu. A istina je da čak ni dr. Google ne nalazi problem u termičkoj obradi hrane na maslinovom ulju.
Zahvaljujući specifičnom sastavu masnih kiselina, za razliku od većine drugih često korištenih biljnih ulja, do točke dimljenja maslinovog ulja dolazi na 210 stupnjeva celzija, što je znatno iznad temperature pripreme hrane. Naime, prilikom pirjanja, pečenja i prženja hrane, ulje se zagrijava na temperaturu od oko 180 stupnjeva celzija. Maslinovo ulje izlaganjem visokim temperaturama gubi neke svoje vrijedne spojeve, ali je i dalje stabilno i poželjno. Dakle: prženje na maslinovom ulju je ne samo bezopasno, već je i poželjno!
Za kraj, prenosim informaciju koja je mene razveselila (jer jako volim prženo povrće). Studija objavljena u Food Chemistry Journal, koju su proveli španjolski znanstvenici, pokazala je da je povrće prženo na maslinovom ulju zdravije nego kuhano. Štoviše, da je vrijedan adut u prevenciji karcinoma.
Utvrđeno je da se prženjem povrća u maslinom ulju u njemu povećava količina fenola, spojeva koji pomažu u prevenciji karcinoma i dijabetesa.
Zaključno, molim vas, kad pred vas stignu istarske kroštule ili fijoki, kako bi rekli mi u Rakovcima, odbijte ih – ako imate snage volje. Ali samo na temelju toga što šećer kojim su posute nije zdrav. Nikako jer su se pržile u maslinovom ulju.
Izvor fotografija: YouTube, fantasiatravel.hr
Odličan članak.
Ja sam iz Dalmacije i iskreno ne znam odakle mit da se ne može pržiti na maslinovom ulju.
U Grčkoj to rade stoljećima.
Ja osobno to prakticiram već niz godina i nikada nisam imao problema.
Upravo suprotno, hrana mi je bila daleko ukusnija.