Kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje - OPG Rakovac

Kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje

Što zapravo kupujemo? Kako biti siguran da smo kupili autentični proizvod? Svi znamo da smo još uvijek pod utjecajem različitih standarda, u nekim slučajevima čak i od jednog te istog proizvođača. Sjetimo se samo popularnog namaza od lješnjaka i razlika između proizvoda iz njemačke i poljske tvornice ISTOG proizvođača. Maslinova ulja, nažalost, nisu iznimka pri raznoraznim manipulacijama, patvorinama, “lažnjacima” koji se mogu pronaći na tržištu. Dakle, kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Na sreću, postoji način. Ili – bolje rečeno – kombinacija metoda.

Kemijska analiza

Kemijska analiza se izrađuje u specijaliziranim laboratorijima i ustanovama koje su opremljene tehnologijom za izračun kemijskih parametara maslinovih ulja.

kemijska analiza

OPG Rakovac svake godine po proizvodnji novog, mladog maslinovog ulja daje ulje Bilini na analizu u Zavod za javno zdravstvo, kako bismo dobili “papir” koji najprije nama jamči kvalitetu našeg proizvoda. Kao i svake godine, našu kemijsku analizu možete pronaći na našim stranicama. Već znamo da udio slobodnih masnih kiselina u ekstra djevičanskom maslinovom ulju mora biti ispod 0.80%. Istovremeno, peroksidni broj mora biti ispod 10.

Međutim, kemijska analiza ne može biti jedini jamac kvalitete ulja, pa čak ni činjenice da je ono ekstra djevičansko. Nedavno smo imali priliku pročitati sjajan članak na webu o gastronomiji plavakamenica.hr. U tom članku, možete uvidjeti da neka maslinova ulja dostupna na policama hrvatskih supermarketa – premda im kemija “štima” – okus im nikako ne odgovara ekstra djevičanskim uljima.

Pročitajte ovaj odličan članak klikom na sliku ispod:

 


Kao što vidimo, sama činjenica da maslinovo ulje parametrima slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja zadovoljava, ukoliko istovremeno i okusom ne udovoljava senzorsku analizu, ono jednostavno ne može proći.

K tome, valja ipak primijetiti i činjenicu da ispitana maslinova ulja na panelu kojeg su proveli Plava Kamenica i NIR analiza, sva ta ulja imaju značajno slabije kemijske parametre od onih koje bilježimo mi u istarskoj proizvodnji ekstra djevičanskih ulja. Nije isto bilježiti udio slobodnih masnih kiselina od 0,63% i od 0,10%. Kao što nije isto niti imati peroksidni broj od 2,71 i od 5,20. Premda oba ulja tim parametrima zadovoljavaju kategorizaciju ekstra djevičanskog ulja, svakom tko poznaje osnove matematike razlike su jasne. Čak i prije nego ulje pomirišemo i kušamo.

Senzorska analiza

Senzorska ili organoleptička analiza podrazumijeva testiranje ulja osjetom njuha i okusa. Senzorsku analizu provode certificirani stručnjaci, izučeni za prepoznavanje ekstra djevičanskih maslinovih ulja, a k tome i za prepoznavanje aromatskih svojstava kod ulja bez mana. Naš tim upravo pohađa tečaj za sommeliera maslinovih ulja, nakon kojega ćemo vam moći u našoj kušaoni još kvalitetnije predstaviti i naše ulje Bilini, ali i usporedbu s drugim uljima, preporuke za sljubljivanje određenog ulja s određenom prehrambenom namirnicom i još puno toga. 💚💚💚

Znači, za sve vas koji se pitate kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje: način postoji. Potrebno je izraditi kemijsku i organoleptičku analizu. Kemijska analiza za parametre slobodnih masnih kiselina i peroksidni broj košta cca. 250 kuna. Znači, ako želite biti sigurni u kemijska svojstva vašeg omiljenog ulja, nije potrebno izdvojiti (pre)velika sredstva. A senzorsku analizu… ili ćete se morati sami educirati kako je provesti, ili ćete trebati naći certificiranog sommeliera (ili panelista) koji će vam sa sigurnošću moći reći barem to. Radi li se kod uzorka ulja kojeg ste donijeli o ekstra djevičanskom maslinovom ulju ili ne.

Kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini?

Ukoliko želite biti 100% sigurni u ono što kupujete, naš OPG jamči kvalitetu i ekstra djevičansku kategoriju maslinovog ulja Bilini. Kod nas vrijedi uvijek isto pravilo => ako nas posjetite, moći ćete sami birati iz koje od naših bačvi s uljem želite da Vam natočimo Vaše boce. Mi znamo da je apsolutno identične kvalitete od prve do posljednje bačve. 💯💯💯

Bilini je istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje srednje intenzivnog mirisa i okusa po zelenom plodu masline, voću, ujednačene srednje izražene gorčine i pikantnosti.

maslinovo ulje bilini

Jednostavno kliknite na gumb ispod i naručite svoju bocu. Ulje Bilini nije bez razloga uvršteno u vodič najboljih maslinovih ulja svijeta Flos Olei.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.