Berba maslina 2019. - utisci iz berbe [OPG Rakovac]

Berba maslina 2019. – utisci

I ona je završila! Berba maslina 2019. je gotova. Posebno smo zadovoljni što smo uspjeli pobrati sav plod prije sedmodnevne kiše koja je u prognozi. Hajdemo vidjeti kako nam je bilo…

Berba maslina 2019.

“Aaaaaaaaaaaaa!” viče Rasim. Kraj je prvog dana berbe, čovjek je umoran. “Ruke mi otpadoše, Saša! Otpadoše!” 😊

I doista, raditi cijeli dan s tresačem maslina nije lak posao. Ima ljudi koji misle da je berba maslina romantična pojava gdje malo čupkaš masline sa stabla, pa popiješ koju pivu, pa odmoriš. Ima i toga, doduše, ali ne kod nas.

Glavni izazov za maslinare kod organizacije berbe maslina je kako uskladiti sve čimbenike berbe:

  • Vlastito vrijeme tijekom berbe
  • Berače
  • Uljare
  • Vremensku prognozu
  • Logistiku da sve prođe dobro (hrana, piće, prijevoz…)

Prvi dan berbe

Prvi dan berbe maslina je s jedne strane najizazovniji, a s druge najbrže prođe. Izazov je u tome što je “pogon hladan”: organizator berbe mora predvidjeti baš sve, kako bi cijeli proces prošao po planu. A najbrže prođe, jer je toliko aktivnosti prvog dana da se ne stigneš ni okrenuti, a već je večer.

Sve započinje u samu zoru. Krećemo iz Pule oko 6 sati ujutro, kako bismo oko 7 sati bili u Rakovcima. Dan prije je s beračima dogovoreno kad će oni doći u naše maslinike. Puno dana prije je dogovoreno s uljarom kada ćemo doći kod njih s prvom turom maslina.

Potom ide utovar opreme na traktor: tresači, mreže, kašete, voda… sve treba biti pri ruci, kako berba ne bi zaostajala ni malo. Cilj je pravodobno pobrati sav plod, kako bi kvaliteta ulja bila što viša, a i kako bi se optimizirala radna snaga uključena u berbu.

Evo nekoliko slika prve ture iz prvog dana ovogodišnje berbe. Treba li napominjati da nije lako kašete s poda unijeti u traktorsku prikolicu. Potom ih prebaciti iz traktorske u auto-prikolicu. Potom iz auto-prikolice u uljaru. Kako kaže Rasim… ruke mi otpadoše! 😊

Kao i uvijek, naše ulje je višesortno, od svih sorti koje se nalaze u našim maslinicima. Leccino, buga, buža, istarska bjelica, pendolino, frantoio, buža puntoža, maurino, rosignola, ascolana tenera, itrana, picholine, karbonaca… u maslinovom ulju Bilini ćete kušati sve naše sorte.

Odlazak u uljaru

Dok berači nastavljaju berbu u našim maslinicima, mi pripremamo masline za otpremu na preradu. Kašete valja pričvrstiti u prikolici, kako se ne bi desila nezgoda, te kako masline ne bi ispadale putem.

Ove godine smo, kao i ranije, odabrali naše masline preraditi u dvije vrhunske istarske uljare: uljari Grubić u Balama i uljari Nonno Bruno u Banjolama. Obje uljare nude vrhunsku uslugu i prave fantastično ulje koje osvaja zlatne medalje na svjetskim natjecanjima.

Mlado ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini – Berba maslina 2019.

Svaki maslinar ulaže enormne napore kako bi dobio što bolje ulje. Mislim da govorim u ime svih kolega maslinara kad kažem da je genijalan osjećaj kad gledaš kako se mlado maslinovo ulje pripremljeno od tvojih plodova, za koje naporno radiš kroz cijelu godinu, cijedi u posudu koju ćeš potom odnijeti kući.

Jedinstven je to osjećaj. 💚💚💚 A nema NIŠTA BOLJE nego doći doma nakon napornog dana berbe i kušati tek pripravljeno mlado maslinovo ulje. MLJAC! 😙

tek pripremljeno ulje bilini

Kao i obično, odmah po pripremi novog, mladog ulja, odnijeli smo uzorak našeg maslinovog ulja Bilini u Zavod za javno zdravstvo u Puli, kako bismo dobili i formalnu potvrdu da je naše ulje ekstra djevičansko. Uskoro više o nalazima. 😊

Ovim se putem zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u ovogodišnjoj berbi: Rasimu i njegovom sjajnom timu, Dragi, Valteru i Jadranki (you rock!), Barbari i Siniši. Partnerima uljarima koji svake godine rade bez odmora kako bi ulje bilo vrhunsko. Ali svakako i našim vjernim kupcima, koji su prepoznali kvalitetu ulja Bilini i iznova nam se vraćaju. ❤️

A ukoliko Vi još niste kušali naše ulje, klikom na gumb ispod možete posjetiti našu web trgovinu i naručiti naše vrhunsko mlado maslinovo ulje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.