Naši maslinici - autentična ljepota prirode i tradicije

Plemenito stablo masline uspijeva u umjerenim zonama između 46° stupnjeva sjeverne zemljopisne širine i 35° stupnjeva južne zemljopisne širine, od razine mora, pa sve do 600-700 metara nadmorske visine. Baš u rubnom području zone u kojoj uspjevaju masline nalaze se naši maslinici. Takav položaj rezultira posebnom kvalitetom maslinovog ulja.

Selo Rakovci nalazi se između gradića Baderne i Sv. Lovreča, desetak kilometara iz smjera Poreča prema unutrašnjosti Istre. Desetak stalnih stanovnika, tišina i mir, daju mu šarm koji se u vrevi ljetnih mjeseci često gubi u turističkim središtima. Iako se na obzoru vidi more, klimatske karakteristike razlikuju se od tople obale. Svježije noći i niže temperature pomažu oporavku stabala u vrijeme dugih suša. No, također donose sa sobom opasnosti od smrzavanja mladica. Stoga su oštre zime – koje se perodično javljaju – opasne u vrijeme podizanja novih nasada. ❄

naši maslinici
Maslinici OPG Rakovac

Naši maslinici

Maslinici OPG Rakovac su uklopljeni u pitomu prirodu Istre. Nasadi lavande i stada ovaca njihovi su suputnici u vizurama koje ćete susresti sporom vožnjom bijelom cestom prema Rušnjaku. Radi se o brežuljku i vidikovcu u neposrednoj blizini sela. S njega je prva organizirana skupina partizana iz ovog dijela Istre, predvođena narodnim herojem Joakimom Rakovcem, krenula prema Lici i Gorskom kotaru u Drugom svjetskom ratu.

Naši maslinici nose imena koja su im dana nitko ni ne pamti kada. Kamenjak, Proganj, Zacrikva, Pricrikva i Zatrsina… to su im nazivi. Trenutno uzgajamo otprilike 550 stabala, a u planu nam je posaditi nove maslinike.

Miran život tipičnog istarskog sela u zaleđu turističkog diva Poreča privlači izletnike i turiste željne aktivnog odmora. Ni mi, rođeni Puležani, odrasli na asfaltu, nismo mogli odoljeti zovu prirode. Rad u maslinicima, naporan i stalan, odmor je za dušu i predah koji je potreban svakome.

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana