Koje je maslinovo ulje najzdravije? Pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje

Koje je maslinovo ulje najzdravije?

Tu i tamo zanimljivo je pogledati naš svijet očima stranca. Kako da neka savjesna američka domaćica koja drži do zdravlja (i redovito gleda dr. Oza) kupi najzdravije maslinovo ulje? I na mjestu gdje nama Mediterancima pitanje “koje je maslinovo ulje najzdravije?” zvuči malo bedasto, za nju započinje pretraga na Googleu.

pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ekstra light maslinovo ulje

Odgovor je, naravno, ekstra djevičansko maslinovo ulje. Meni, u pitomoj Istri, drevnom masliniku rimskih careva, odgovor je toliko očekivan da čekam skrivenu zamku. Međutim, čitajući članak na portalu U.S. News, vidim da su stvari rijetko jednostavne kao što se na prvi pogled čine. Naime, u američkim samoposlugama uglavnom su dostupne tri vrste maslinovog ulja:

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • čisto maslinovo ulje
  • ekstra light maslinovo ulje

Za prvo dvoje znam što su. Treće, iako zvuči kao dijetalna verzija ekstra ulja (pobogu ali kako?!), to nije. Ekstra light maslinovo ulje je zapravo obično maslinovo ulje blažeg okusa. Zapravo, obično maslinovo ulje. Činjenica da atribut ekstra light “vuče” na proizvod s malo kalorija i – ujedno – na beskrajno zdravije ekstra djevičansko maslinovo ulje nije slučajna. Jadni američki potrošači. Blago nama Hrvatima. Manje nas muljaju. (Za sada.)

Znači, umjesto proizvoda koji je čisti sok ploda masline dobiven mehanički, “na hladno”,  može se, zapravo, u najboljoj namjeri kupiti nešto sasvim drugo. Rafinirano maslinovo ulje je ulje bez boje, okusa i mirisa. Dodaje mu se ekstradjevičansko maslinovo ulje kako bi dobilo boju i okus.

Kako kupiti pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje?

U.S. News preporučuje Amerikancima:

  • kupujte na Internetu, direktno od proizvođača, ako je moguće;
  • kupujte u specijaliziranim dućanima;
  • obavezno obratite pažnju na rok trajanja ili na datum berbe naveden na pakiranju;
  • educirajte se o tome kakav okus ima pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje i kušajte ga prije kupnje kad god je moguće;
  • pazite u kakvim bocama čuvate ekstradjevičansko maslinovo ulje;
  • pazite da boce čuvate na dovoljno hladnom i mračnom mjestu;
  • tražite oznaku koja potvrđuje kvatitetu proizvoda.

U.S. News je u potpunosti u pravu. Ako u web shopu Bilini kupite direktno od nas, proizvođača, na vašu će adresu stići boca prave stvari. Ako kupite na našem kućnom pragu, sigurno ćete kušati ono što kupujete, a dobit ćete i kratku edukaciju o tome kakav okus od pravog ekstra djevičanskog maslinovog ulja možete očekivati.

pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ulje čuvamo u inox spremnicima, gdje se ono i najbolje čuva. Ulje točimo u vašu bocu tek kad ga kupite, a rok trajanja je naveden na svakoj boci. Na ekiteti možete pročitati o kakvoj se kvaliteti radi. I tada vam jedino ostaje u zadatak da čuvate boce na pravi način.

P.S.

Za sve one koji smatraju da je sve ovo napisano po principu “svaki cigo svoga konja hvali” preporučujem aktualne akcije u shopping cenrtima: estradjevičansko maslinovo ulje 1l: 24,99 kuna. Bit će da smo nervozni jer nam ruše cijenu! 😂

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.