Maslinovo ulje - djevičansko, ekstradjevičansko, rafinirano...

Maslinovo ulje – djevičansko, ekstradjevičansko, rafinirano…

Katkad nam se dogodi da nas zainteresirana osoba upita: “Zašto bih platio Vaše ulje 120 kn za litru, kada mogu u supermarketu kupiti ulje za trećinu te cijene?”

Maslinovo ulje je zdrava i poželjna namirnica. Raspon cijena je velik, proizvođači su mnogobrojni, a kvaliteta često “zamagljena” kvalitetnom manipulacijom terminologijom. Kod kategoriziranja prvo se gledaju slobodne masne kiseline, odnosno, težina neizvađene uljne kiseline. Niska kiselost govori da je ulje bilo proizvedeno od samog početka na ispravan način, počevši od zdravih maslina. Veća kiselost u ulju može potaknuti seriju promjena koje se očituju pogoršanim organoleptičkim karakteristikama ulja.

Ulje lampante

Djevičansko maslinovo ulje znači da čovjek nije djelovao na njega ni otapalom ni temperaturom, nego ga je izvukao iz ploda mehaničkim postupcima. Iz oštećenih, bolesnih ili gnjilih plodova pokupljenih sa zemlje dobija se ulje loših organoleptičkih (senzorskih) svojstava, tzv. ulje lampante. Ulje lampante rafiniranjem, odnosno fizikalno kemijskim postupcima za korekciju svojstva, postaje iskoristivo. Prvenstveno se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Maslinovo ulje lampante je djevičansko maslinovo ulje neprihvatljivih senzorskih svojstava, koje sadrži više od 2% slobodnih masnih kiselina.

Kategorije jestivih maslinovih ulja

Prema hrvatskom Pravilniku o uljima od ploda i komine maslina iz 2009. godine na tržište se, radi prodaje krajnjem potrošaču, mogu stavljati:

  • Djevičanska maslinova ulja (ektradjevičansko, sa do 0,8 % slobodnih masnih kiselina, i djevičansko, sa do 2 % slobodnih masnih kiselina).
  • Maslinovo ulje dobiveno miješanjem rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja, koji ne sadrži više od 1% slobodnih masnih kiselina.
  • Ulje komine maslina dobiveno miješanjem rafiniranog ulja komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja, koje ne sadrži više od 1% slobodnih masnih kiselina.

Mnogi će uočiti da je na policama supermarketa teško naći miješano maslinovo ulje ili ulje komine maslina, iako je dopušteno njihovo stavljanje na tržište, što može značiti ili da takvih ulja nema na našem tržištu, ili, mnogo vjerojatnije, da se pri deklariranju potrošaču pokušava “zamračiti” sve osim činjenice da je u pitanju maslinovo ulje.

supermarket

“… Zašto bih platio vaše ulje 120 kn, kad mogu kupiti litru u trgovačkom centru za 39 kuna?”

Djevičansko i ekstradjevičansko maslinovo ulje su ulja bez mana u okusu, a rafinirano ulje – bez obzira za elegantnu formulaciju – nije simbol kvalitete. Rafiniraniranjem se uljima korigiraju organoleptička svojstva, npr. okus užeglosti, trulosti ili plijesni. Komina je ono što ostaje nakon što se djevičansko ili ekstradjevičansko ulje proizvede, nakon što se samelju i procijede masline. Iz komine se može mehaničkim putem ili organskim otapalima izvući još ulja, i to je tada ulje komine masline. Komina se kod nas najčešće baca, iako može biti sirovina za izradu gnojiva ili energent.

Ovo pojašnjenje pojmova jasno govori o tome zbog čega se ulje komine maslina ili miješano maslinovo ulje često ne deklariraju jasno potrošačima. Neki ih proizvođači, ako je ikako moguće, prezentiraju jednostavno kao – maslinovo ulje.

Druge zemlje, druga pravila

Zanimljive formulacije otkrivaju daljnju zavrzlamu oko maslinovog ulja. Npr. prema talijanskom zakonu djevičansko maslinovo ulje dobiva se od maslina putem mehaničkih ili drugih fizikalnih procesa i, u slučaju da je ekstradjevičansko, može imati najviše 1% slobodnih masnih kiselina i apsolutno savršen okus, a u slučaju da je djevičansko, najviše 2% slobodnih masnih kiselina i savršen okus.

Po europskim normama maslinovo ulje je mješavina rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja, odnosno nešto sasvim drugo od onoga što smo mi u kolokvijalnom govoru navikli nazivati “maslinovo ulje”.

Proizvođači u Hrvatskoj prodaju svoj proizvod nastao od ploda masline, bez “kemije”. Kada kupujemo npr. povoljno španjolsko maslinovo ulje na akciji za 39,99 kn litra, “kemija” se podrazumijeva. Dozvoljeno je maslinovim uljem zvati proizvod nastao rafiniranjem nejestivog djevičanskog maslinovog ulja lampante. Ono se u svom prvotnom obliku može koristiti samo za svjetiljke ili laštenje namještaja.

Isto tako i maslinovo ulje sa više od 4% slobodnih masnih kiselina može završiti na policama dućana. Dodavanjem natrij hidroksida neutralizira se visok sadržaj uljne kiseline. Nakon odvajanja sapuna, koji je produkt reakcije, proizvod se destilira, dekolorira pomoću aktivnog ugljena, te kroz destilaciju rješava loših mirisa. Time maslinovo ulje koje ne bi bilo jestivo, putem kemijskih i fizikalnih procesa postaje neopasno za upotrebu. Nakon toga se miješa sa djevičanskim uljem i stavlja u prodaju. Na kraju ostaje samo pitanje: da li je – obzirom na ono što taj proizvod uistinu jest – 39,99 kn za litru možda ipak neprimjereno visoka cijena?

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.