Novo maslinovo ulje 2023.
Još jedna berba maslina je iza nas. Novo maslinovo ulje Bilini je tu. Ova je berba, međutim, bila poprilično drukčija od prijašnjih. Pročitajte više i saznajte iz prve ruke kako je prošlo
Iako je nama na Mediteranu konzumacija maslinovog ulja sastavni dio uobičajene prehrane, jasno je da druge kulinarske tradicije nemaju iste postulate. Maslinovo ulje redovito će biti upotrijebljeno uz morsku ribu, školjke ili bruschette, ali koliko je često ta hrana na vašem jelovniku?
Svima je jasno da su maslinovo ulje i morska riba zdravi, ali naša uobičajena prehrana često se temelji na brzim i ukusnim domaćim jelima. Zdrava prehrana je – naravno – važna, ali u svakodnevici često klizne s vrha ljestvice prioriteta na samo dno.
Jako su zanimljivi rezulati studije koju je američka vlada provodila 30 godina na 90.000 sudionika o sprezi između konzumacije maslinovog ulja i smrtnosti. Studija je objavljena u Journal of the American College of Cardiology, uz uvodnik koji je napisan od strane švedskog Karolinska Institutet.
Za razliku od dosadašnjih sličnih studija koje su provođene na europskoj populaciji ili upravo na Mediteranu, ovdje su predmet istraživanja Amerikanci. Amerikanci su kao predmet istraživanja zanimljivi upravo zato što maslinovo ulje nije sastavni dio njihove uobičajene prehrane, a to je drugačije u odnosu na Europu. Zbog toga su efekti konzumacije maslinovog ulja kod njih mnogo uočljiviji.
Za sve nas je maslinovo ulje zdravo. Ali prava korist od njegove konzumacije najočitija je kod ljudi koji ga do tada gotovo uopće nisu konzumirali.
Sudionici studije su 2 čajne žličice (10 grama) maslaca, margarina, majoneze ili mliječnih proizvoda u svojoj uobičajenoj dnevnoj prehrani mijenjali istom količinom maslinovog ulja. Rezultati studije su upravo zapanjujući!
U usporedbi sa ljudima koji su jeli malo ili ništa maslinovog ulja u svojoj svakodnevnoj prehrani, grupa koja je konzumirala maslinovo ulje zabilježila je do 34% manji ukupni rizik od smrti u odnosu na one koji ga nisu konzumirali.
Ljudi koji su konzumirali maslinovo ulje imali su 19% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, 17% manji rizik od raka, 29% manji rizik od smrti od neurodegenerativnih bolesti, 18% manji rizik od respiratornih bolesti.
Veza između maslinovog ulja i niže smrtnosti od bolesti mozga posebno je važna. Kada se uzmu u obzir općenito slabe mogućnosti prevencije Alzhaimerove bolesti, ovo se otkriće smatra posebno važnim za javno zdravstvo.
Možda se čini da je konzumiranje maslinovog ulja još jedan naporni savjet vezan uz zdravlje. Međutim, ova studija pokazuje da to nije tako. Jednostavnom zamjenom masnoće na kojoj kuhate sa kvalitetnim maslinovim uljem već ostvarujete dobrobit za svoje zdravlje. Čak se i maslac u kolačima može mijenjati maslinovim uljem – pogledajte naše recepte u sekciji Zdrava hrana weba OPG Rakovac!
Budite kreativni!
Iako je najkorisnije za zdravlje u svojem sirovom obliku, tu benefiti uključivanja maslinovog ulja u svakodnevnu prehranu ne prestaju. Maslinovo ulje je vrlo stabilno na visokim temperaturama i odlično je za kuhanje.
Rezulati ove studije potcrtavaju dvije direktne i istovremene koristi od ove male zamjene masnoća koju koristimo na dnevnoj bazi:
I na kraju, ali ne i najmanje bitno. Sva maslinova ulja nisu stvorena ista. Kad pišemo maslinovo ulje, mislimo na kvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dočim, od onoga koje možemo kupiti na akciji za 35,99 kn slaba je vajda…
Educirajte se, odlučujte racionalno! Znanje je moć 💪
Izvor: CNN
Odgovori