Recept: Kolač od smokava s maslinovim uljem [OPG Rakovac]

Kolač od smokava s maslinovim uljem

Pravo, zrelo ljeto, miriše na smokve… Smokva je bogata magnezijem, topljivim vlaknima i beta karotenom. Dobra je za snižavanje kolesterola, potiče vitalnost i zdravlje, usporava starenje, štiti od stresa. Ukusna i mekana, najbolja je svježe ubrana. Kad se grane saviju pod težinom plodova, a džem je već kuhan, nikako se ne smije propustiti jednostavni ljetni recept koji donosimo u nastavku teksta. Maslinovo ulje, limun, smokve = Mediteran. Idealan lagani doručak, za razbuđivanje uz kavu, prije odlaska na plažu. Dame i gospodo: upoznajte kolač od smokava s maslinovim uljem. 😃

Sastojci

  • 0,6 dcl ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 2,5 dcl jogurta
  • 2 jaja
  • 10 dkg šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žlice limunovog soka i malo korice
  • 1 žlica ruma
  • 20 dkg griza
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 7-8 svježih smokava
  • malo maslinovog ulja i krušnih mrvica za kalup
kolač od smokvi
kolač od smokvi s maslinovim uljem

Priprema

Jaja i šećer  i sol izmiksati pjenasto. Postepeno dodati ulje, jogurt, rum i limun.

Griz pomiješati sa praškom za pecivo i dodati lagano u smjesu. Tijesto uliti u kalup (kao za pitu) obložen masnim papirom, premazanim uljem i posutim mrvicama, poravnati. Po vrhu utisnuti polovice smokava, tako da sočna strana bude prema gore. Staviti peći u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva i peći dok ne poprimi boju starog zlata, cca. 45 min. Pustiti da se hladi u kalupu.

Napomena

Ako žlicu-dvije griza zamijenite s istom količinom instant palente, rezultat će biti još bolji. Naravno, kako iskusne domaćice prepoznaju, ovo je jedno od onih famoznih saznanja stečenih na pragu očaja. Noću, kad pred sobom imate skoro gotov kolač, ali, ono, užas – baš vam fali par žlica griza! 😳

A ukoliko biste željeli u ovaj kolač staviti vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, kliknite na gumb ispod i naručite. 😊

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.