Radovi u maslinicima OPG Rakovac - svibanj 2020.

Radovi u maslinicima OPG Rakovac – svibanj 2020.

Ovog svibnja smo bili vrijedni. A kada nismo? 😇

Svibanj 2020. su nam obilježili sljedeći radovi u maslinicima:

✅ Poravnavanje maslinika Vrta i Proganj

✅ Zalijevanje najmanjih i najslabijih stabala

✅ Zaštita mladica od divljači

✅ Folijarna prihrana

✅ Košnja

Puno je toga, pa krenimo redom:

Poravnavanje maslinika

Vremenom su nam se u maslinicima stvorile “stepenice” u redovima sa stablima. Ovo je rezultat višegodišnjeg oranja maslinika “uzdužno”, ali ne i “poprečno”. Jedno je vrijeme ovo izgledalo simpatično i lijepo, posebice kada pokosimo maslinike, pa se vidi krasni kontrast izorane zemlje i zelene travice.

Ali, postalo je i naporno i opasno. Naime, tijekom košnje maslinika trimerom, poprilično je zamorno stalno penjati se i silaziti s tih “stepenica”. K tome, umor čini svoje, pa nakon nekoliko sati košnje prijeti ozljeda na nozi, posebice kod strmijih silazaka s ovih “stepenica”.

Iz tog smo razloga odlučili preorati maslinike na način da te “stepenice” poravnamo s ostatkom izoranog terena. Drugim riječima, osim uzduž, maslinike želimo preorati i poprečno. Obzirom da s našim traktorima ovo nije lak zadatak, pogotovo u sušnom razdoblju, nismo uspjeli poravnati sve maslinike. Ali jesmo maslinike Vrta i Proganj.

Evo kraćeg video zapisa s fazama poravnavanja maslinika Proganj:

Nakon preoravanja “stepenica”, valjalo je linijama (pačjim nogama) razrahliti brazde, a zatim sve skupa usitniti drljačom/ zubatkom/ grapom.

Zalijevanje najmanjih stabala

Ne pamtim ovakvu sušu. Najozbiljnije. Bez pretjerivanja, da zbrojimo ukupnu količinu kiše koja je u Rakovcima pala u protekla 3 mjeseca, mislim da ne bismo premašili 30-tak litara sveukupno. Trideset litara u tri mjeseca! Pa to je jedna jedina ozbiljnija kiša.

Iz tog smo razloga u nekoliko navrata okopali i zalili sa po 20 litara vode cca. 40-tak malih stabala masline u našim maslinicima. Da im malo pomognemo da izdrže ovo suho razdoblje.

Zaštita mladica od divljači

Ako maslinaru išta ide na živce, to je pojava kada nakon njegovog velikog uloženog truda u sadnju masline nešto krene sabotirati tu jadnu mladicu, netom posađenu.

Eto, nedavno smo pisali o “cokarici” koju smo posadili u veljači ove godine. I lijepo ona napreduje, čak je i nove listiće izbacila nakon nepuna 3 mjeseca po sadnji. Sve je išlo super.

Do pred desetak dana, kada sam tijekom redovite provjere i zalijevanja mladica primijetio da je divljač izgrizla otprilike pola kore ovog jadnog stabalca.

Nije nam preostalo dugo, nego da zaštitimo ovo i druga slična mlada stabla, kako naš trud ne bi otišao *fuć*.

Mladice smo od glodanja zaštitili običnom metalnom žičanom ogradom, prilagođenom dimenzijama visini stabalca.

Inače, valja spomenuti da mi te srnice 🦌, zekonje 🐇 i ostalu ekipu koja se namjeri na naše mladice, često viđamo u našim maslinicima.

Folijarna prihrana

Proljetni mjeseci su savršeni za folijarnu prihranu maslina. Mi naše masline prihranjujemo FitoOlivo Plus tekućim gnojivom, na njihovo veliko zadovoljstvo. 😊

Košnja

Ako je nešto konstanta u poljoprivredi, onda je to košnja. Kad me pitaju “Što uopće moraš?”, kažem im da moram plaćati poreze i kositi maslinike. 😄

U drugoj polovici svibnja, trava bilježi posebice brz porast. Za iduću ozbiljniju košnju valja pričekati vrijeme da se trava osjemeni, što obično biva negdje oko 10. lipnja. Nakon te faze, po izvršenoj košnji, trava više ne raste onom brzinom kao dotad.

Ostale aktivnosti

Jaooo… da su barem radovi u masliniku jedino što imamo za obaviti vezano uz masline i ulje.

Hvala Bogu, imamo svakodnevne narudžbe, pa pakiramo i šaljemo kao mala tvornica.

Usto, svibanj nam je ponovo donio posao pretakanja ulja (ne znam više po koji put od berbe). A tu ima posla koliko hoćeš. Pripremi čiste bačve, prelij ulje, pa potom peri bačve iz kojih si prelijevao.

Ako je išta 100% sigurno, to je da s maslinarskim i uljarskim poslovima čovjeku nikad nije dosadno. Pa ako nekom od čitatelja jest, evo ideje za razbibrigu. 😅

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.