Cokarice: besplatne sadnice maslina "Sam svoj majstor" [OPG Rakovac]

Masline cokarice: besplatne sadnice “sam svoj majstor”

Interesantno je od postojećih stabala dobiti novi sadni materijal. Ali kako razmnožiti maslinu putem izdanaka iz korijena? Rješenje su: cokarice.

Što su cokarice?

U podnožju starih ili oštećenih maslina redovito se nađe mnoštvo izdanaka iz korijena. Uz malo sreće i znanja svaki od tih izdanaka ima potencijal da postane novo, moćno stablo. Te izdanke, koje na pravilan način odvojimo od njihovih “matičnih” stabala, te ih potom posadimo kao sadnice, nazivamo cokaricama.

Izdanci koji su niknuli iz žile glavnog stabla imaju i svoj korijenov sustav, zbog čega je ovim putem stablo lako razmnožiti. Jedino što bi bilo dobro znati je da li je maslina od koje uzimate izdanak cijepljena. Ako jest, onda će vaša nova maslina možda biti divlja maslina, ili neka sorta koja vam neće odgovarati. U tom slučaju će je biti potrebno precijepiti.

Što da se čini?

Korak-po-korak pojašnjenje s fotografijama

  • Nakon što ste odabrali izdanak koji će postati sadnica za novo stablo masline, opremite se alatom i stpljenjem. Bit će vam potrebna lopata, motika, posuda za cokaricu/ sadnicu, škare i pila.
alat za sadnju
alat za sadnju
  • Najprije pogledajte širu sliku: izaberite izdanak koji nije preblizu glavnog debla, jer je cilj dobiti sadnicu sa što manje nanesene štete glavnom stablu.
  • Kopajte malom lopatom i polako oko izdanka sve dok ne dođete do korijena glavnog stabla. Važno je izazvati minimalno oštećenje na korijenju glavnog stabla.
  • Oštrim škarama za obrezivanje režite korijenje izdanka, kako bi ga odvojili od glavnog stabla. Naravno, pazite da je segment korijenovog sustava – kojeg odvajate uz izdanak – dovoljno razvijen. U slučajevima kada je izdanak spojen za vrlo debeo korijen matičnog stabla, odlično će vam poslužiti motorna pila.
cokarica
cokarica
  • Izvadite izdanak s dijelom korijena kojeg ste izdvojili, sa što više zemlje na njemu. Zemlja oko korijenja ga štiti i omogućuje lakše ukorijenjivanje na novoj poziciji.
vađenje cokarice
izvađena cokarica
  • Pazite da se korijenje sadnice koju ste dobili od izdanka ne osuši. Odložite cokaricu u kantu u kojoj ćete je transportirati na novu poziciju. Imajte na umu da joj korijen morate držati vlažnim.
  • Rupa u koju ćete posaditi cokaricu mora biti minimalno volumena koji zauzima korijen sa zemljom na sadnici. Dubina rupe za sadnju mora biti takva da sadnica na novoj poziciji bude posađena na jednakoj dubini na kojoj je bio izdanak.
  •  Nakon sadnje, koja se obavlja po istim principima kao i kod sadnica iz kontejnera, obavezno obilno zalijte. Preporučujemo vodi za zalijevanje dodati i korijenski koncentrat u ispravnom omjeru. Zalijevanje je ključno, posebno unutar prvog mjeseca nakon sadnje, jer je nužno da se uspostavi jak korjenov sustav cokarice.
  • Škarama za rezidbu smanjite lisnu masu cokarice. Nova biljka nema dovoljno razvijen korijenov sustav, pa je dobro “olakšati joj život” i  smanjiti opterećenje biljke.

Napomene za kraj

Idealno vrijeme za sadnju masline je rano proljeće ili rana jesen. Na taj način biljka dobije vrijeme da se ukorijeni prije nepovoljnih uvjeta koje često nose ljetne žege i zimski vjetrovi i hladnoća. Ne bi bilo loše odabrati izdanak koji će nam biti sadnica i koju godinu mu omogućit razvitak i prije presađivanja. 🌿🌿🌿 Jača biljka imat će veće šanse za opstanak u novom samostalnom životu. 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.