Sadnja maslina (zima 2017/2018) - kako to radi OPG Rakovac

Sadnja maslina

Ova je zima nemilosrdna. Ne toliko hladnoćom, koliko neprestanom vlagom i kišom. Ne možeš sastaviti dva dana zaredom bez kiše. Ako nije kiša, onda je led. Dobro, nećemo se žaliti, sve ima svojih nedostataka, ali i prednosti. Velika hladnoća negativno djeluje na štetnike u maslinicima, pa je to sjajna stvar. 🙂 Mi smo iskoristili jedan polu-suhi dan da zasadimo nekoliko sadnica masline. Pa smo se sjetili da nismo objavili nijedan članak o procesu sadnje. Sadnja maslina može biti pomalo naporan sport, ali je vrlo zabavna i korisna. Pa krenimo u opisivanje procedure, sa pratećim slikama.

Evo naših sadnica, ukrcane u auto, spremne za vožnju u Rakovce:

sadnice masline

Sadnja maslina – priprema potrepština

Znamo da je priprema pola posla. Mi smo pripremili sljedeće za proces sadnje maslina:

  • sadnice masline,
  • paluni,
  • alat: kramp, lopata, macola,
  • kanistri sa vodom,
  • korijenski koncentrat,
  • skalpel i traka za vezivanje.

sadnice masline

Sadnice

Knjige kažu: idealna starost sadnice prilikom sadnje je 15 mjeseci.

Kopanje rupa

U teoriji, za sadnju maslina idealno bi bilo pripremiti rupe dimenzija metar-puta-metar-puta-metar. E sad, obzirom da sam ih kopao sam (krampom i lopatom, bez bagera ili kombinirke) i da sam ih u jednom danu iskopao šest… hajdemo zaboraviti nakratko na ovu idealnu teoretsku projekciju. 🙂 Moje su rupe ispale dimenzija cca. 70 cm³ ali mislim da neće biti problema zbog toga.

Gnojivo

Na dno iskopane rupe uspite nekoliko lopata gnojiva. Idealno bi bilo stajskog gnoja, ali ako ga nemate, dobar će biti i stallatico (briketirani konjski gnoj) ili slično gnojivo.

Važno: sadnica ne bi smjela doći u direktan kontakt s gnojivom, da gnoj ne “spali” osjetljivi korijenski sustav sadnice. To znači da, nakon što ubacite par lopata gnojiva, pokrijete taj gnoj s nekoliko lopata zemlje.

sadnja masline

Palun

Debeli kolac (obično od bagrema/akacije) s jedne strane zašiljen, a s druge ravno odrezan, debljine cca. 7 – 10 cm, koji služi za fiksiranje sadnice se u Istri još naziva jednostavno “palun”. 🙂 Pa će odsad u tekstu biti poznat pod tim nazivom. Sadnja maslina zahtijeva palune dužine barem 1,60 m. Od ukupne dužine paluna, 60 cm bi trebalo zabiti u zemlju, a metar bi trebao viriti izvan zemlje i za njega se potom veže sadnica.

Palun je poželjno zabiti u stranu rupe koja gleda prema smjeru najjačih udara vjetra na toj parceli.

Nakon zabijanja paluna, vrijeme je za vađenje sadnice iz njene posude. Ovo napravite oprezno, da se čim manje ošteti osjetljivi korijenski sustav sadnice.

Korjenski koncentrat

Upravo iz razloga što je korijenski sustav sadnice vrlo osjetljiv i slab, treba mu malo pomoći. Odlično bi bilo da pripremite jednu praznu posudu, koju napunite do pola sa vodom u kojoj je korijenski koncentrat. Mi koristimo Bio-Algeen ekološki korijenski koncentrat napravljen od algi. On se razrjeđuje u vodi u omjeru 1/100. Znači, u litru vode ulijete 10 ml koncentrata. Nakon što imate spremnu posudu sa vodom i korijenskim koncentratom, te nakon što ste izvadili sadnicu iz njene posude, umočite korijenski sustav sadnice u posudu s vodom i korijenskim sustavom. Neka se dobro namoči.

Potom stavite sadnicu s njenom zemljom iz posude u rupu.

sadnja masline

Privezivanje sadnice za palun

Sadnicu pričvrstite vezicom za palun. Neka sadnica bude udaljena od paluna nekoliko centimetara. Prilikom vezivanja, najbolje je koristiti formu “osmice” za vezicu. Tako da materijal vezice uvijek bude između sadnice i paluna. Nije dobro da sadnica bude pripijena uz palun, jer bi drvo paluna vremenom moglo oštetiti osjetljivu koru sadnice.

Sadnicu vezujemo za palun na barem dvije pozicije (vidi sliku iznad).

Zatrpavanje rupe

Potom ide najdraži posao svakog uredskog činovnika. Lopata u ruke i zatrpavanje rupe zemljom. Ovo je, dakako, lakše raditi kada zemlja nije mokra, pa imajte to u vidu.

posađena maslina

Eto, sad imate cijelu proceduru: sadnja maslina “crno na bijelo”. Memorirajte si ovu stranicu u favorite, pa će vam procedura biti pri ruci i kad budete sadili. 🙂

Nama nije bilo dosta posla posaditi 6 sadnica prošlog vikenda, pa smo nakon sadnje još malo radili na prikupljanju i paljenju granja. Što ti je overachievement… 🙂 🙂

spaljivanje granja

Ako budete imali ikakvih pitanja u svezi sadnje maslina, slobodno nas kontaktirajte na email info@opg-rakovac.hr. Ili kliknite na gumb ispod i naručite naše vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, to bi nam bilo još draže. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.