Novo maslinovo ulje 2023.
Još jedna berba maslina je iza nas. Novo maslinovo ulje Bilini je tu. Ova je berba, međutim, bila poprilično drukčija od prijašnjih. Pročitajte više i saznajte iz prve ruke kako je prošlo
Kako bi maslinovo ulje moglo dulje stajati i sačuvati kvalitetu, pretakanje maslinovog ulja je nezaobilazan i vrlo važan proces.
Nakon prerade maslina u uljari, maslinar sprema ulje, koje – ukoliko je napravljeno u većim količinama – najčešće biva pohranjeno u inox bačvicama. Nakon skladištenja, u periodu od otprilike mjesec do dva nakon prerade maslina u ulje, stvara se talog na dnu bačvi. Radi se o najnormalnijoj pojavi stvaranja sedimentacije prilikom čuvanja maslinovog ulja. Važno je, međutim, tada pretočiti maslinovo ulje, kako bi se ulje odvojilo od taloga. Ulje se pretače u čiste bačve, dok se talog iz ranije korištenih bačvi jednostavno ispere iz bačvi. Talog nije za konzumaciju.
Štoviše, talog na dnu bačvi može – kroz dulje vremensko razdoblje – pokvariti kvalitetu ulja u bačvi u kojoj se nataložio. Kroz dulje vrijeme (6-12 mjeseci), ukoliko se ne izvrši pretakanje maslinovog ulja (nefiltriranog), talog s dna bačve može uzrokovati “octikavi” okus ulja u toj bačvi. Iz tog je razloga važno, ukoliko želimo zadržati vrhunska svojstva maslinovog ulja, redovito pretakati ulje.
Neki maslinari ulje s dna bačvi pohrane u posudu, pa potom malo pričekaju te potom profiltriraju to ulje. Ovo se radi u cilju smanjenja neizbježnog gubitka ulja do kojega dolazi pretakanjem i filtriranjem.
Spomenuli smo da je pretakanje ulja iznimno važno: razlog je u tome što, ukoliko se ulje ne pretoči nakon cca. mjesec do dva po preradi, nakupljeni talog može početi kvariti kvalitetu ostatka ulja iz bačve.
Mi u OPG Rakovac barem triput godišnje pretačemo naše ekstra djevičansko istarsko maslinovo ulje Bilini, kako bismo odstranili talog. Na taj način osiguravamo da naši kupci uvijek uživaju u najkvalitetnijem ulju.
Prvo pretakanje našeg maslinovog ulja provodimo u polovicom prosinca, drugo prije Uskrsa, a treće tijekom ljeta. U godinama kad primijetimo da je potrebno, ulje pretačemo i češće.
Odgovori