Kušaona maslinovog ulja u Puli
OPG Rakovac je otvorio kušaonu u Puli, na adresi Vidikovac 68. Otvoreni smo od ponedjeljka do subote, od 10 do 13 sati.
Kako bi maslinovo ulje moglo dulje stajati i sačuvati kvalitetu, pretakanje maslinovog ulja je nezaobilazan i vrlo važan proces.
Nakon prerade maslina u uljari, maslinar sprema ulje, koje – ukoliko je napravljeno u većim količinama – najčešće biva pohranjeno u inox bačvicama. Nakon skladištenja, u periodu od otprilike mjesec do dva nakon prerade maslina u ulje, stvara se talog na dnu bačvi. Radi se o najnormalnijoj pojavi stvaranja sedimentacije prilikom čuvanja maslinovog ulja. Važno je, međutim, tada pretočiti maslinovo ulje, kako bi se ulje odvojilo od taloga. Ulje se pretače u čiste bačve, dok se talog iz ranije korištenih bačvi jednostavno ispere iz bačvi. Talog nije za konzumaciju.
Štoviše, talog na dnu bačvi može – kroz dulje vremensko razdoblje – pokvariti kvalitetu ulja u bačvi u kojoj se nataložio. Kroz dulje vrijeme (6-12 mjeseci), ukoliko se ne izvrši pretakanje maslinovog ulja (nefiltriranog), talog s dna bačve može uzrokovati “octikavi” okus ulja u toj bačvi. Iz tog je razloga važno, ukoliko želimo zadržati vrhunska svojstva maslinovog ulja, redovito pretakati ulje.
Neki maslinari ulje s dna bačvi pohrane u posudu, pa potom malo pričekaju te potom profiltriraju to ulje. Ovo se radi u cilju smanjenja neizbježnog gubitka ulja do kojega dolazi pretakanjem i filtriranjem.
Spomenuli smo da je pretakanje ulja iznimno važno: razlog je u tome što, ukoliko se ulje ne pretoči nakon cca. mjesec do dva po preradi, nakupljeni talog može početi kvariti kvalitetu ostatka ulja iz bačve.
Mi u OPG Rakovac barem triput godišnje pretačemo naše ekstra djevičansko istarsko maslinovo ulje Bilini, kako bismo odstranili talog. Na taj način osiguravamo da naši kupci uvijek uživaju u najkvalitetnijem ulju.
Prvo pretakanje našeg maslinovog ulja provodimo u polovicom prosinca, drugo prije Uskrsa, a treće tijekom ljeta. U godinama kad primijetimo da je potrebno, ulje pretačemo i češće.
Poštovani
Prvi puta smo radili maslinovo ulje. Jucer podigli iz uljare i pretočili iz plastičnih kanistera (danas) u inbox bačvu te u 4-5 staklenih boca od litre.
Jedna boca je pukla..zanima me zbog cega se to dogodilo ? 🙁
Da li zbog sobne temperature? Jer smo boce ostavili u prostoriji ili ih nismo smjeli zatvoriti jer još ,,radi,, ?
Unaprijed zahvaljujem
Poštovana, ukoliko zanemarimo mogućnost mehaničkog oštećenja staklene boce, moguće je da ste tu staklenu bocu (a možda i ostale, provjerite) napunili do samog vrha. U takvim situacijama, kod promjena temperatura okružja, ulje u boci se katkad širi, i dolazi do pucanja boce. Maslinovo ulje se u boce ulijeva na način da “pokrije” samo oko pola cm početka grlića boce, baš kako se ovakve situacije ne bi događale.