Pretakanje maslinovog ulja - kako to radi OPG Rakovac

Pretakanje maslinovog ulja

Pretakanje maslinovog ulja

Kako bi maslinovo ulje moglo dulje stajati i sačuvati svoju kvalitetu, pretakanje maslinovog ulja je nezaobilazan i vrlo važan proces.

Nakon obrade maslina u uljari, maslinar sprema ulje, koje, ukoliko je napravljeno u većim količinama, najčešće biva pohranjeno u inox bačvicama. Nakon skladištenja, u periodu od otprilike mjesec i pol nakon proizvodnje ulja, stvara se talog na dnu bačvi, koji je najnormalnija pojava kod čuvanja maslinovog ulja. Važno je, međutim, tada pretočiti maslinovo ulje, kako bi se odvojilo ulje od taloga. Ulje se pretače u čiste bačve, dok se talog iz ranije korištenih bačvi jednostavno ispere iz bačvi. Talog nije za konzumiranje.

Neki maslinari ulje s dna bačvi pohrane u posudu, pa potom malo pričekaju, te potom profiltriraju to ulje. Ovo se radi u cilju smanjenja neizbježnog gubitka ulja do kojega dolazi pretakanjem i filtriranjem.

Spomenuli smo da je pretakanje ulja iznimno važno: razlog je u tome što, ukoliko se ulje ne pretoči nakon cca. mjesec i pol po izradi, nakupljeni talog može početi kvariti kvalitetu ostatka ulja iz bačve.

Mi u OPG Rakovac barem dvaput godišnje pretačemo naše ekstra djevičansko istarsko maslinovo ulje Bilini, kako bismo odstranili talog. Na taj način osiguravamo da naši konzumenti uvijek uživaju u najkvalitetnijem ulju.

Prvo pretakanje našeg maslinovog ulja provodimo u prvoj polovini prosinca, a drugo oko Uskrsa. U godinama kad primijetimo da je potrebno, ulje pretačemo i više od dvaput.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.