Ljetne aktivnosti u masliniku: košnja, zaštita ploda, navodnjavanje

Ljetne aktivnosti u masliniku

Dugo toplo ljeto. Ove godine je i jedno i drugo. 🌞 Skoro smo na sredini kolovoza, a aktivnosti u masliniku ne prestaju.

Ove smo sezone kasno završili s rezidbom, što – u našem slučaju – za posljedicu ima da pri košnji trave još uvijek nailazimo na grančice. Uslijed toga, nit za košnju često puca, pa se mora mijenjati češće nego inače.

Naš je ljetni raspored jednostavan. Prije podne pa do 14 sati: prodaja našeg maslinovog ulja Bilini posjetiteljima kušaonice OPG Rakovac. Poslije podne najčešće odlazimo u Rakovce održavati maslinike. 🌳

Ljetne aktivnosti u masliniku

Ljeti se poslovi u masliniku obično svode na tri stvari: košnju trave (ili, alternativno, oranje), navodnjavanje i zaštitu ploda od nametnika.

U galeriji slika ispod možete vidjeti neke naše aktivnosti u proteklih par mjeseci:

Zaštita ploda

I ove smo se godine za zaštitu ploda masline od naleta maslinove muhe odlučili za metodu lovki. U više smo navrata objavljivali recepturu za mješavinu koju ulijevamo u lovke.

Dakle, prije svega smo još u srpnju napunili lovke za muhu mješavinom vode, šećera i octa. Ako se desi malo jači nalet maslinove muhe, naše će ih lovke dobrano prorijediti. 🙂

Tekućina/mješavina u lovkama potraje oko dva tjedna, ovisno o vrućini i isparavanju. Nakon što primijetimo da je tekućina ishlapila, dolijevamo ponovo. Octa, šećera i vode nam, srećom, ne manjka.

Košnja

U masliniku Proganj smo se odlučili ove godine za rahljenje površinskog sloja zemlje umjesto košnje. Naravno, posljedično nestaje trava. Najprije smo koristili linije, a potom i zubatku. Nakon ovog postupka, riješili smo većinu trave. Ostaju uski pojasevi trave među stablima, a to rješavamo trimerom.

Navodnjavanje

Posjedujemo cijeli sustav za navodnjavanje (barem jednog) maslinika, no izvan je funkcije. Razlog je u tome što nakon postavljanja svih tih gumenih cijevi, ne znamo kako bismo održavali maslinik. Npr., košnja, oranje i sl. ne bi dolazilo u obzir.

Još promišljamo kako ćemo to izvesti, a u međuvremenu se oslanjamo na kišu 🌧️. Kad baš zapeče i suša je, punimo kanistre s vodom i zalijevamo najmanja stabalca, njima je najpotrebnije. Velika stabla nam uvijek izguraju ljeto. Čak i bez gubljenja ploda.


Danas je u prognozi kiša. Očekujemo da će u Rakovcima pasti desetak litara kiše po kvadratnom metru. Ovoga su se ljeta do sada padaline lijepo rasporedile. Nakon današnje kiše, mirni smo cca. desetak dana, a onda bi bilo lijepo da opet malo osvježi.

Od sutra – opet trimanje. Kako kažu Talijani: “Anno di erba, anno di me*da”. 😑

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.