Gnojidba i oranje maslinika (veljača 2021.) - OPG Rakovac

Gnojidba i oranje maslinika (veljača 2021.)

Davno davno, prije korone (sjeća li se itko? 😊) jedan prijatelj poljoprivrednik mi je rekao: “Poljoprivreda je tvornica na otvorenom.” Želio je reći da poljoprivrednici nemaju utjecaj na vremenske uvjete. To je osobito vidljivo ove godine. Lani smo krajem siječnja počeli s gnojidbom maslinika, dok smo ove godine tek krajem veljače dovršili proces. Kako nam je prošla ovogodišnja gnojidba i oranje maslinika ➡️ pročitajte u ovom članku.

Zima 2020./2021.

Početkom prosinca 2020. završili smo s oranjem naših maslinika nakon berbe. O tome smo objavili i članak.

Potom su uslijedila dva mjeseca hladnoće, kiše i – općenito – uvjeta žitkog blata u maslinicima. Malo zbog obilnih kiša (u Istri se još sjećamo rekordnih padalina iz prosinca, kad smo jednog dana zabilježili čak 114 litara kiše po kvadratnom metru), a malo zbog niskih temperatura i bure, koja je ledila površinu tla. Led koji se popodne topio, pa opet nismo mogli na teren.

Tek u drugoj polovini veljače vremenski uvjeti su se stabilizirali, pa sada imamo već više od dva tjedna sunčanog i suhog vremena. ☀️

Gnojidba i oranje maslinika – kraj zime 2021.

Čim smo primijetili da se s traktorom može ući u maslinike, rasuli smo gnojivo (kombinaciju briketiranog konjskog gnojiva i fosfora) po zemlji u maslinicima.

Nakon rasipavanja gnojiva, valjalo je zaorati gnojivo u zemlju. U tu smo namjenu koristili tzv. “pačje noge” ili “linije” = traktorski priključak s više malih “plugova” koji rovare kroz zemlju i tako je prevrću. Površinski sloj zemlje tako završava ispod a sloj koji je do oranja bio na 20-30 cm ispod površine “izranja” gore.


Vađenje kamenja (ili, bolje rečeno, stijena) iz tla

Nakon svakog oranja, događa se da kamenje – dotad skriveno ispod površine tla – “ispliva”. Tako je bilo i ove godine, posebice u našem masliniku Proganj. Evo nekoliko slika vađenja tih stijena iz maslinika:


“Rastravljivanje”

Eto nam i nove imenice! Rastravljivanje! 😆

Zaozbiljno, oranje nije dobrodošlo samo iz razloga što “zrači” zemlju i olakšava pristup vodi i hranjivim tvarima korijenskom sustavu maslina, već i eliminira travu u maslinicima.

A ovih je dana u principu zadnje vrijeme za eliminaciju trave (u prvu ruku “tvrdokorne” trave kao što je pirika), jer primjećujemo da se stvara busenje trave i da će uskoro, kad još malo zatopli, to busenje postati vrlo teško rasturiti bez napornog rada i ozbiljnijeg zaoravanja tla.

Evo kako izgledaju naše linije nakon oranja:


Završetak oranja = sjajni plugovi

Na kraju svakog dugotrajnijeg oranja možemo primijetiti da plugovi i linije prosto blješte:


Za kraj: filmić za vas

Kako bi ovaj članak dobio na zanimljivosti, složili smo i filmić za vas od slika i kratkih video zapisa koje smo snimili mobitelom za vrijeme i nakon gnojidbe i oranja. Uživajte i ne zaboravite popratiti našu Facebook stranicu 👍


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.