Mlado maslinovo ulje 2020. - proizveli smo svježe ulje Bilini!

Mlado maslinovo ulje 2020.

Mlado maslinovo ulje 2020.

Ovog puta ćemo pustiti da video zapis ispriča priču umjesto uvoda. 13. listopad je bio prvi dan ovogodišnje berbe koji nam je donio ➡️ mlado maslinovo ulje 2020. 🏆

Prvi dan berbe

Sat nije trebao ni zvoniti. Maslinari obično ne spavaju čvrsto pred prvi dan berbe.

Svima nam je ovaj dan napet. Ipak je cijela godina rada uložena u taj plod. A berba je kruna cjelogodišnjih napora. Pa je iznimno bitno da sve prođe u najboljem redu.

A ne mora sve proći OK. Tu je mali milijun čimbenika od kojih ako ijedan “zaškripi”, eto ti problema.

Odabir sorti za ranu berbu

Ove smo godine odlučili ranije nego inače pobrati istarsku bjelicu, te neka od stabala buže koje su već počele mijenjati boju. Tada je, naime, optimalno vrijeme za berbu ako želimo imati vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Prvog smo dana berbe pobrali i nekoliko stabala sorti ascolana tenera i grossa di spagna.

istarska bjelica
istarska bjelica

Hodogram aktivnosti

Plan je najvažniji dio bilo kojeg poslovnog procesa. Bez plana teško da će biti uspjeha, kad bez njega ni ne znaš što želiš postići. 😊

Mi smo – kao i obično – baš sve uskladili da prvi dan berbe prođe idealno. Naravno, kao što smo ranije rekli, tu su i čimbenici na koje čovjek ne može utjecati (npr. vremenski uvjeti), ali, imali smo sreće.

Uskladili smo dolazak berača. S njima uskladili raspored berbe s naše strane unaprijed odabranih stabala (pretežno bjelice). Nakon što smo ih ostavili da rade svoj posao, mi smo krenuli brati manja stabla u našem masliniku Vrta. Pretežno sorti buža i buga.

buža
sorta buža

Prikupljanje kašeta s plodom

Obzirom da naše masline vozimo u uljaru više puta tijekom dana, prva “tura” nam dolazi oko 13:00 sati. Tada po maslinicima u traktorsku prikolicu ukrcavamo kašete s dotad ubranim plodovima.

traktorska prikolica
kašete na traktorskoj prikolici

Potom, po dolasku u naše dvorište, prekrcavamo kašete iz traktorske prikolice u naš auto i auto-prikolicu. Zabavno! 😫

Vožnja u uljaru

Nakon vožnje od cca. 30 minuta, naše masline iz sela Rakovci dolaze u uljaru na preradu. Važno je da masline budu prerađene u roku od 24 sata, da bi ulje bilo što kvalitetnije.

Obje ture iz prvog dana ovogodišnje berbe su prerađene u roku od 3-4 sata. Bilini mlado maslinovo ulje 2020. je zaista vrh!

Prvog smo dana pobrali cca. 1,5 tona maslina (95% od čega je bila istarska bjelica), koje smo preradili u cca. 160 kg litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Eto što ti je maslinarstvo. Tona i pol ploda, za koje se satreš da bi pobrao, pretvori se u 175 litara.

Okus mladog maslinovog ulja 2020.

Okus ovogodišnjeg ulja Bilini je zaista poseban: intenzivan miris po jabuci, rajčici i crnogorici. U okusu je izražena gorčina na jeziku, kao i pikantnost na grlu. Sve u svemu, uravnoteženo, visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Čeka nas ostatak berbe

Pred nama je ostatak berbe. Nismo mogli sve pobrati dan-za-danom, iz dva razloga. Prvo, većina ploda još nije zrela. Predviđamo da bi trebali sazrijeti negdje između 20. i 30. listopada, pratit ćemo. Drugo, već idući dan nakon 13.10. je počela kiša, koja pada već danima.

Vremenska prognoza nam je naklonjena, nadamo se da će biti sreće sa suhim vremenom u narednih par tjedana.

A onda nam slijedi susret s našim maslinama sorti leccino, frantoio, buža, buga, pendolino, puntoža, maurino, rosignola, itrana, picholine, karbonaca…

Ukoliko želite kušati naše mlado maslinovo ulje 2020., kliknite slobodno na gumb ispod i kupite/ naručite u našem web shopu:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  1. Sa pažnjom sam pročitala ovaj tekst, veoma zanimljiv, posebno meni, zato što o gajenju ove kulture veoma malo znam, jer sam prilično daleko od podneblja gde se gaji maslina, u Vojvodini živim. Posebno mi je interesantan opis i postupak rada, način kako se organizujete, strepnje da li će berba ispuniti vaša očekivanja i hoće li sve biti, onako, kako se nadate. Gotovo da se čitalac uživi sa vama, kroz tekst u ovoj berbi, pa čeka da poteku prve kapljice ulja. Čovek ne može, a da se ne raduje, zajedno sa vama, vašem zasluženom uspehu, koji vas, predpostavljam, gura napred i daje novi elan .
    Svako dobro i još mnogo, mnogo godina dobre berbe i zasluženih nagrada.
    S poštovanjem,
    Vesna. Z