Sorte u maslinicima OPG Rakovac - Buža - OPG Rakovac

Sorte u maslinicima OPG Rakovac – Buža

Evo i trećeg članak o sortama maslina u našim maslinicima. Ranije smo već čitali o našim stablima sorti istarska bjelica i leccino, a ovom prilikom vam predstavljamo naša stabla masline sorte buža.

Postoji više podvrsta ove sorte. U našim se maslinicima učestalo nalaze ove podsorte buže:

  • Ženska buža vodnjanska
  • Buga
  • Buža puntoža

Ženska buža vodnjanska

Stablo bujna rasta, veličinom visoko i široko. Zna narasti i do 10 metara visine. Vrlo osjetljivo na paunovo oko.

Plod je velik, jajolik, često nakrivljen na jednu stranu. Tijekom zriobe, plod mijenja boju iz crvenkaste prema ljubičastoj. Srednje je rana sorta za berbu.

buža ženska
Buža ženska vodnjanska, maslinik Proganj, OPG Rakovac

Plod ženske buže je savršen za pravljenje maslinovog ulja. Svježe pripravljeno ulje od buže ima karakterističan miris zelene trave i svježine. Ulje je blago, skladno, aromatično. U mirisu i okusu osjećaju se voćne arome, često po jabuci, s retronazalnim aromama badema. Blijedo je zelene boje.

Buga

Nije lako uočiti razliku između muške buže (vodnjanske) i piranske buge. Čuli smo agronome da često “lome koplja” oko ovoga, u situacijama kad nije 100% sigurno o kojoj se sorti radi. Buga se često još naziva i porečkom ili/i labinskom bužom.

Plod buge oblikom podsjeća na plod ženske buže, ali je veličinom manji.

buga
maslina sorte Buga, maslinik Vrta, OPG Rakovac

Ulje podsorte buga ima slične karakteristike kao ulje od ženske buže vodnjanske, ali je čak na glasu kao još kvalitetnije. Glavna mu je karakteristika zakašnjela pikantnost. Nakon što se ulje od buge proguta, valja pričekati par sekundi da bi pikantnost u grlu zaživjela. Ali onda traje li traje.

Buža puntoža

Naziv puntože dolazi od njenog oblika, koji je srcolik i završava špicasto.

buža puntoža
Buža puntoža, maslinik Proganj, OPG Rakovac

Ova sorta u principu morfološki nema sličnosti s ostalim podvrstama buže, ali se u Istri često naziva “buža puntoža”, pa pustimo da tako i ostane. Ono što dijeli s bužom je veličina ploda.

Puntoža ima redovitu rodnost, a ulje joj je izražene voćne arome i pikantnosti. Sadrži i dosta polifenola, pa ima i naglašenu gorčinu i pikantnost.


Ukoliko biste željeli kušati sve ove plodove, uz ostale sorte koje pri berbi zajedno prerađujemo u naše ulje Bilini, posjetite naš web shop klikom na gumb ispod:


Izvor informacija:

  • Priručnik za maslinare (Agroudruga Fažana, 2008.)
  • Maslinarstvo Istre (Ceres, 1999.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.