Borba za plod (kolovoz 2018.) - punjenje lovki za maslinovu muhu [OPG Rakovac]

Borba za plod (kolovoz 2018.)

Još malo, pa smo usred kolovoza. Ove godine smo imali dosta kišovit uvod u ljetne mjesece, pa naše najdraže biljke na svijetu još uvijek crpe zalihe vode u zemlji, unatoč velikoj vrućini. 🌞

Nedostatak vlage se vidi ponajviše na leccinu, koji se, jadan, sav smežurao. 😬

Početkom kolovoza ne vršimo značajnije radove u maslinicima. Većina posla se svodi na borbu s travom (košnja), uklanjanje vodopija, te pripremu lovki za maslinovu muhu. Maslinova muha su riječi od kojih se maslinarima diže kosa na glavi. Možeš se cijele godine mučiti, gnojiti, orati, navodnjavati, obrezivati, ali – ukoliko dođe do jakog napada muhe, a ti nisi spreman, uzalud ti trud. Zato svi koji se bavimo maslinarstvom strepimo od te napasti. Prvi jači nalet maslinove muhe u Istri uobičajeno stiže koncem kolovoza. Tada počinje i prava borba za plod!

Plodovi u maslinicima OPG Rakovac 11.08.2018.

Prije nego detaljnije spomenemo punjenje lovki, hajdemo malo uživati u slikama onoga za što se nadamo da će potrajati. Brojni lijepi plodovi maslina. Leccino, pendolino, bjelica, karbonaca, buža… Ove godine plod izgleda sjajno i ima ga puno. Nadajmo se da će tako i ostati do berbe. 👨‍🌾👩‍🌾

Borba za plod – punjenje lovki za maslinovu muhu

Već smo detaljno pisali da u naše ekološke maslinove lovke stavljamo mješavinu vode, octa i šećera. Taj smo “nektar” i ova dva dana stavljali u plastične boce koje na našim maslinama “mame” maslinovu muhu, kako bismo je kontrolirali koliko god možemo.

Nadamo se da će i ove godine naleti maslinove muhe biti umjereni, i da će naše lovke biti dostatne i spriječiti udar na naš urod.

Za kraj, evo jedne jutrošnje fotke iz našeg vrta, u kojem dominiraju sorte muška i ženska buža.

masline Rakovci

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.