Sorte maslina u maslinicima OPG Rakovac: Leccino

Sorte maslina u maslinicima OPG Rakovac: Leccino

Evo prvog u nizu članaka o sortama maslina u maslinicima OPG Rakovac. Naše ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini je višesortno, što znači da masline pri branju ne razdvajamo po sortama, već od miješanih sorti pripremamo ulje. Neki kažu da je takvo maslinovo ulje najbolje. 🙂

Leccino

Leccino je introducirana, talijanska sorta maslina, koja se vremenom udomaćila u Istri. U našim se maslinicima može naći i drugih talijanskih sorti, pa tako, primjerice, uz leccino imamo i značajan broj stabala sorti frantoio i pendolino.

maslinik rakovci
Naš maslinik Zacrikva u Rakovcima

Sorta leccino dolazi iz Toscane u Italiji, a u Istri se uzgaja od 40-tih godina prošlog stoljeća. Radi se o jednoj od najraširenijih sorti masline, i to globalno. Odlično je što dozrijeva poprilično rano (već koncem rujna, odnosno, do polovice listopada). Otporna je na nametnike, no osjetljiva na maslinovu muhu. Dobre je i redovite rodnosti.

Poželjno je leccino brati rano, kada plodovi tek počnu tamniti. Tada je monosortno ulje ove sorte vrhunske kvalitete, svježeg mirisa i voćnog okusa po plodu masline.

Leccino
Plodovi sorte leccino, maslinik Kamenjak, OPG Rakovac

Urod leccina u OPG Rakovac

Ova nam sorta praktički svake godine rodi odlično, posebice kada se redovito provode važne aktivnosti u maslinicima. Gnojidba, rezidba, zaštita stabala, sve je podjednako važno kako bi urod bio dobar i održiv.


Želiš znati više?

Za maslinare je potrebno znati i da leccino najbolje uspijeva u dubljim, plodnim i zaklonjenim terenima. Vrlo je otporno na paunovo oko, jedan od najvećih problema u maslinicima, što ovu sortu čini i relativno lakom za uzgoj. Potrebni su joj oprašivači kao što su npr. pendolino ili frantoio. Leccino je sorta poprilično otporna na niske temperature, što znači da nema pretjeranog straha od smrzavanja stabala. Posebice ako niske temperature ne potraju predugo.

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana


Izvori informacija:

  • “Sorte maslina u Istri” (MIH, 2006.)
  • Priručnik za maslinare (Agroudruga Fažana, 2008.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.