Istra u čaši gina. S maslinovim uljem 😊 - OPG Rakovac

Istra u čaši gina. S maslinovim uljem 😊

Svatko ima svoje velikane. Imena koja nešto znače. Umjetnike koji svojim stilom svijet čine većim, kompleksnijim, boljim. Mene veseli fantastični filmski svemir Tima Burtona, magične avanture u romanima Gabriela Garcie Marqueza, lude i predivne gurmanske priče u “Hestonovoj gozbi” Hestona Blumenthala.  Kada Heston začini gin maslinovim uljem i nazove ga Provansa u u čaši gina, priča istog trenutka postaje zanimljiva i glamurozna.

“Upropastitelj majki”

Prije nego što je postao sofisticirani izbor šminkera i hipstera, u hladnim čašama preliven preko leda, razblažen tonikom i s kriškom limete, zbog poreznih olakšica u Britaniji 18. stoljeća, gin je bio poznat pod nadimkom Mother’s ruin (upropastitelj majki)!

Tada vrlo popularno jeftino piće došlo  je na zao glas, jer je ljubav prema njemu od strane siromašnih majki dovodila do nesretnih okolnosti u kojima je boca gina bila važnija od vlastitog potomstva. Ali to je tek trenutak u dugoj povijesti ovog pića.

Vratimo se na ljekovita svojstva i skupe šarene koktele…

Gin tonic s posebnim dodacima

gin tonic

Gin tonic je piće u kojem se, najčešće u omjeru 2:5, miješaju gin i tonik. U prethodno ohlađene čaše stavljaju kocke leda, prelije ih se ginom i sokom iz jedne kriške limete. Potom ide tonik, sok druge kriške limete i još jedna kriška limete za ukras. Ukoliko ste minimalist. 😉

Uobičajeni su dodaci i borovnice, ružine latice, rozi papar, hibiskus, lavanda, ružmarin, anis, cimet.

Manje uobičajeni sastojak je maslinovo ulje.

Kakvo je maslinovo ulje u Hestonovoj čaroliji?

Hmmm… “Provansa u čaši gina” stvara se, kako navode novinski članci, uz pomoć talijanskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja Chianti No. 1.

Masline se uzgajaju u Provansi još od antičkih vremena. Ponosni Francuzi kategoriziraju svoja ulja u tri kategorije:  fruité vert (zeleno voćno), fruité mûr (zrelo voćno) i, kao jedini u svijetu koji priznaju takvu kategoriju,  fruité noir (crno voćno). Zanimljivo, maslinovo ulje crnog voćnog okusa radi se od vrlo zrelih crnih maslina, koje se pusti da lagano fermentiraju prije prerade (asocijacija: ulje dobiveno od “maslina iz mora”?).

Toskansko ekstra djevičansko maslinovo ulje Chianti No. 1  opisuje se kao oporo, voćno, bogate arome, pikantno.

Radi se o blendu, maslinovom ulju miješanih sorti (kao što je naše ulje “Bilini”), u kojem su sljubljeni  frantoio, coreggiolo, leccino i  moraiolo. 🌿 Nešto što bi neki provansalski fruité vert možda mogao replicirati?

Istra u čaši gina?

Ali, pustimo Francuze. I mi konja za trku imamo!

Istra ima svoje vlastite proizvođače gina, koji možda nije “The lazy sunshine gin” Hestona Blumenthala, ali nikad se ne zna. Možda uz par kapi onog pravog  istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja može biti i bolji od Hestonove bebice! 😉

Ekstra djevičanskih maslinovih ulja  vrhunske kvalitete s raznim omjerima voćnosti, gorčine i pikantnosti u Istri ima napretek. Somelijeri gdje ste?  Bit će još sunčanih dana ove godine.

“Istra u čaši gina” – oplemenjena s par kapi ekstradjevičanskog maslinovog ulja Bilini –  čeka svoj gin! 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.