Frantoio - Sorte maslina u maslinicima OPG Rakovac

Sorte maslina u maslinicima OPG Rakovac: Frantoio

Do sad smo pisali o nekoliko sorti koje uzgajamo u našim maslinicima. Da podsjetimo, bilo je riječi o sortama buža, leccino i istarska bjelica. Danas ćemo pisati o sorti introduciranoj iz Italije, a koja je već poprilično raširena po istarskim maslinicima ➡️ Frantoio.

Frantoio – sorta koja daje fantastično ulje

Općenito o sorti

Frantoio je sorta vrlo raširena u Toskani i središnjem dijelu Italije. U Istri je u uzgoju od davnih 40-tih godina prošlog stoljeća.

Ovu sortu karakterizira srednja bujnost i široki rast. Ima otvoreni oblik krošnje te rijetke, dugačke, gipke grančice. Plodovi su jajoliko izduženi, a boju obično mijenjaju iz zelenkasto-žućkaste u vinsko crvenu tijekom listopada. Dozrijevanje ploda se događa od listopada do prosinca. Rodnost je dobra i trajna.

Kao i kod ostalih sorti, za ulje najboljih organoleptičkih i kemijskih svojstava, preporuča se berba u vrijeme nakon što je plod počeo mijenjati boju, ali nešto prije potpunog zrenja.

Frantoio je otporan na uobičajene nametnike maslina, ali je vrlo osjetljiv na paunovo oko (gljivično oboljenje lista masline), stoga treba voditi brigu o tome ukoliko imate ovu sortu u svojim maslinicima.

Kvaliteta ulja

Frantoio je vrlo cijenjena sorta upravo uslijed izuzetne kvalitete ulja koje se od nje pravi. Ulje dobiveno od maslina ove sorte ima bogati miris i retronazalni okus po voću, posebice svježoj jabuci.

U našem višesortnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju Bilini, zastupljena je, naravno, i ova sorta. Uz još četrnaest sorti, koje planiramo jednu po jednu predstaviti u našoj blog sekciji. 😊 Stoga, pratite objave na našem blogu, nadamo se da će vam biti zanimljive.

Frantoio 360°

Za vas smo zabilježili kako izgleda stablo sorte frantoio, s fokusom na plod. Ovo će dobro doći manje iskusnim maslinarima koji možda ne znaju koje sve sorte imaju u masliniku. Uživajte u videu, kojeg smo snimili koncem kolovoza 2020. tijekom jedne ljetne vjetrovite večeri:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.