Tečaj za sommeliera, rezidba, kušaona... - OPG Rakovac

Rezidba, tečaj za sommeliera, kušaona

Od početka ožujka, pa još nekih mjesec, mjesec-i-pol totalno smo “okupirani”. Ovogodišnju rezidbu smo započeli 1. ožujka. Trajat će vjerojatno negdje do prvih dana svibnja. Paralelno, od početka veljače pohađamo tečaj za sommeliera djevičanskih maslinovih ulja. Za kraj (kao da nije dovoljno 😊), od početka godine radimo na izradi kušaone na našem sjedištu (Vidikovac 68, Pula). Majstori all over the place. Hajdemo napisati par riječi o svakoj od ovih aktivnosti.

Rezidba maslina 2019.

S čišćenjem ulika (kako u Istri često rečemo za rezidbu maslina) započeli smo početkom ožujka. Nakon zadnjih naleta hladnoće i zime. Ovo je važno kako se ne bi dogodilo da se maslina sledi na rezovima u slučaju jakog naleta zime.

Ove smo sezone koncentrirani na drastičniju rezidbu našeg maslinika Zacrikva. Da, to znači da on ove godine neće dati onoliko uroda koliko je podario proteklih godina, ali, nema drugog rješenja. Stabla su postala previsoka i pregusta za normalnu berbu.

Evo par drastičnih primjera rezidbe => bez brige, ne režemo sva stabla u ovoj mjeri. 😄 Na slikama ispod su dva stabla buže. Prva slika prikazuje stablo prije, a druga nakon provedene rezidbe. Kliknite na fotke za veći prikaz:

Primjer 1.

Primjer 2.

Na današnji dan smo na otprilike pola posla. Ostaje nam teža polovica maslinika za rezidbu. Najviša i najgušća stabla. Ali, ne damo se. Čim objavimo ovaj članak, pravac selo i – rezidba.

Tečaj za sommeliera djevičanskih maslinovih ulja

Početkom veljače krenuli smo na tečaj za sommeliera maslinovih ulja u Pučkom otvorenom učilištu u Vodnjanu. Tečaj je odobren od ministarstva, te se – po završetku – unosi kao dodatno zanimanje u radnu knjižicu. To nam je manje važno. Više su nam važna nova znanja i poznanstva koja stječemo na tečaju.

Započeli smo s teoretskim dijelom nastave: sve o procesu dobivanja maslinovog ulja. Dobra i loša praksa proizvodnje maslinovog ulja. Znanstveno dokazane najbolje metode proizvodnje i čuvanja maslinovog ulja. Ukratko: sve što već slijedimo kako bismo bili uz bok ostalim istarskim proizvođačima vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Nije bez razloga Istra četvrtu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta.

Potom je uslijedio praktični dio tečaja. Razlikovanje okusa. Prepoznavanje mana u maslinovim uljima (OK, to je bio neugodni dio tečaja 😄). Ocjenjivanje glavnih karakterisika ekstra djevičanskih maslinovih ulja (voćnost, gorčina, pikantnost, orto i retronazalni mirisi…) Ima toga još. Nismo gotovi.

sommelier maslinovog ulja
Stol sommeliera djevičanskih maslinovih ulja

 

Pokušajte i sami

Ako bismo mogli nešto već sada – i prije nego smo završili tečaj – reći sa sigurnošću, to je da baš svaka osoba može sama doći do zaključka koja je razlika između maslinovih ulja od 40 kn po litri i vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja kojima se ponosimo u Istri. Kupite jeftino maslinovo ulje i uložite u kupnju nagrađivanog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Isplatit će vam se. Potom ulijte malo ulja (dovoljno za gutljaj-dva) u malu, plitku čašu sa širokim grlom. Poklopite čašu staklenim poklopcem (ili tanjurićem). Zagrijte čašu u rukama kroz nekoliko minuta. Potom, dok je poklopac još na čaši, okrenite čašu nekoliko puta da se ulje razlije po unutarnjim rubovima čaše. Uklonite poklopac. Približite čašu nosu na cca. 5-10 cm od nosa. Ponjušite. Nećemo vam ništa više reći.

Najvjerojatnije ćete već pri prvom mirisu skužiti razliku dan-noć između te dvije namirnice. A potom uzmite malo ulja u usta i nemojte ga odmah progutati, već pokušajte proanalizirati njegov okus, gorčinu, voćnost dok vam je u ustima. I – zatim – progutajte taj gutljaj za analizu pikantnosti. Slobodno podijelite Vaše utiske i zaključke nakon provedene analize u komentaru ispod ovog članka. 👍

Kušaona OPG Rakovac

E, na ovo smo već jako ponosni, a nije još ni gotovo. 😙

U sklopu našeg sjedišta u Puli, gradimo kušaonu. Bit će mala i slatka. Ali imat će sve što kušaona treba imati: ugodan ambijent, mjesto za goste/ kupce, izložene nagrade, mogućnost kupnje.

Na slici ispod je kušaona pri početku radova. Već sada izgleda puno drugačije, ali nećemo s fotkama dok ne bude sasvim spremna i otvorena.

kušaona radovi
Kušaona pri početku radova

 

Imamo sreće s radnicima, sjajno su obavili sve dosadašnje poslove. Daljnje posliće oko čišćenja krova, postavljanja polica itd. ćemo napraviti sami. Ima tu još dan-dva-tri rada, ali kad bude spremno, bit će za 10.

Eto, to su poslovi kojima smo okupirani ovih mjeseci. Uz, naravno, svakodnevno pakiranje i prodaju ulja Bilini našim kupcima. Još niste kušali naše ulje? Klikom na gumb ispod odete u naš web shop i ispravite to. 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.