Flos Olei 2020. - Bilini u društvu najboljih - OPG Rakovac

Flos Olei 2020. – Bilini u društvu najboljih

Četvrta godinu zaredom. Četvrta! Ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini uvršteno u vodič najboljih maslinovih ulja svijeta – Flos Olei 2020.

Kao prethodnih godina, presretni smo! 😊❤️

Novo izdanje vodiča za 2020. godinu je upravo objavljeno. Vijest je toliko svježa da još uvijek očekujemo email od izdavača. No, na Internetu upravo objavljena lista uvrštenih ulja u Flos Olei 2020. ih je pretekla.

Flos Olei 2020

 

Više o natjecanju Flos Olei 2020.

Cilj međunarodnog natjecanja Flos Olei je povećati kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja na međunarodnoj razini, dodijeliti nagrade najboljim proizvodima, proširiti znanje o ulju i na taj način pridonijeti njegovom ispravnom marketingu.

Flos Olei 2019 maslinari
Maslinari i uljari uvršteni u Flos Olei 2019. Naša Vedrana Rakovac je prva slijeva. 🙂

Ciljevi natjecanja Flos Olei

Konkretno, natjecanje ima sljedeće ciljeve:

  • Potaknuti djelatnike na ovom polju (poglavito maslinare i uljare) na proizvodnju visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, usporedbom različitih svjetskih proizvodnji.
  • Poboljšati znanje i proučavanje kvalitetnih maslinarskih proizvoda bilo kojeg podrijetla i informirati o zanimanju stručnog kušača djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Takav stručnjak je sposoban procijeniti izvrsnost svakog pojedinog proizvoda u skladu s europskim i međunarodnim propisima. Pojedinačno i kao član vijeća.
  • Promovirati informacije o zdravstvenim i prehrambenim svojstvima (mediteranska prehrana) kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja u različitim područjima konzumacije (školske menze, tečajevi kuhanja, vinski barovi, restorani, uvoznici, kupci itd.).

Za koga je namijenjeno natjecanje Flos Olei?

Međunarodno natjecanje Flos Olei otvoreno je za: maslinare, uljare, zadruge i udruženja proizvođača maslinovog ulja, kao i za trgovce pakovinama ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

saša petković flos olei 2017
Saša sa svojim primjerkom vodiča Flos Olei 2017.

O prijavljenim uljima

Uzorci maslinovog ulja poslanog na natjecanje moraju činiti većinu proizvoda na tržištu od strane prijavljenih proizvođača/ natjecatelja kako bi bili reprezentativni za svoj identitet. Sudjelovanje na ovom međunarodnom natjecanju podložno je prihvaćanju Uredbe i konačnoj ocjeni komisije ekspertskih kušača.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bilo kojeg nacionalnog i međunarodnog podrijetla bit će primljeno na međunarodno natjecanje Flos Olei samo ako se pod unaprijed određenim uvjetima pošalje redovna prijava.

bočice s letkom - straga
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini

Kušači i senzorski analitičari

Odbor koji koordinira g. Marco Oreggia čine stručni talijanski i međunarodni kušači sa COI certifikatom, a također su upisani u Nacionalni registar tehničara i stručnjaka za djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Svi stručni kušači moraju potpisati Etički kodeks. Stručnim degustatorima koji su na bilo koji način povezani s poljoprivrednim gospodarstvima koja sudjeluju može se prisustvovati samo tijekom sjednica o uzorcima ulja koje dolaze iz drugih regija ili zemalja, ili kao revizori.

Uzorci ekstra djevičanskog maslinovog ulja bit će predani panelu koji će na transparentan način provesti organoleptičku analizu slijedeći COI metodu. Oni potom upućuju svoje mišljenje koordinatoru, koji ispunjava određenu karticu za procjenu senzorskog profila ulja.

Procjena panela konačna je i neponovljiva.

tečaj za sommeliera
glavni “alati” kušača maslinovih ulja

Bilini u vodiču Flos Olei

Sjećate se da smo već pisali o našim prošlogodišnjim uspjesima s uvrštavanjem u ovaj vodič fenomenalnih maslinovih ulja. Pa da vam olakšamo pristup prošlim člancima, evo poveznica:

Ako već niste imali priliku, možete naručiti naše ulje u našoj web trgovini, od koje vas dijeli jedan klik na gumb ispod. 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.