Maslina Split 2019. - Dva zlata za Bilini! - OPG Rakovac
Nagrade

Maslina Split 2019. – Dva zlata za Bilini!

  • - Zlatna medalja x 2

Na 16. po redu manifestaciji Maslina u Splitu, ove je godine za natjecateljski dio prijavljeno preko 400 uzoraka maslinovih ulja. Maslina Split 2019. je najveća manifestacija i natjecanje maslinara iz cijele regije: Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Italije.

NA MANIFESTACIJI MASLINA SPLIT 2019. MASLINOVO ULJE BILINI JE OSVOJILO DVIJE ZLATNE MEDALJE! ČITAJ VIŠE:

 

Ove godine, nažalost, nismo bili u mogućnosti putovati u Split na manifestaciju Maslina Split 2019. Sjećate se da smo lani objavili i video s putovanja i manifestacije, slike, ma sve živo. 🎬 E – ove godine nema. 😊 Ali nas to nije spriječilo da odmah doznamo (imamo mi uši svuda!) kako je prošlo naše ulje Bilini. Naši prijatelji iz OPG Šalov su nam dojavili da smo osvojili ne jedno, već dva zlata! 🥇🥇

Plan i eksperiment

Naime, kad smo planirali prijavu na Maslinu Split 2019., odlučili smo po prvi put poslati dva uzorka našeg višesortnog ulja Bilini. Prva bočica je sadržavala ulje iz prvog dana zadnje berbe (16.10.2018). Druga je – pogađate – sadržavala ulje Bilini od zadnjeg dana berbe (10.11.2018). Ovo je bio naš mali eksperiment, ne bismo li saznali postoji li kakva bitnija razlika u kvaliteti našeg ulja kada promatramo različite dijelove berbe. Štoviše, prvi poslani uzorak ulja smo obradili u uljari Nonno Bruno u Banjolama, a drugi u uljari Grubić u Balama. Obje upravljane od strane vrhunskih stručnjaka i znalaca.

Da vidimo kakav je rezultat!

Priča

Mala digresija: baš ovih dana – na tečaju za sommeliera maslinovih ulja – čuli smo jednu zanimljivu priču od gospodina Marina Krapca, profesora na tečaju. Marin nam je ispričao da je za jedan svoj nedavni eksperiment uzeo plodove s ISTOG STABLA masline. Potom ih je sortirao po njihovom stupnju zrelosti (boja ploda, osjet tvrdoće). Podsjećam: plodovi su bili sa istog stabla! Ista sorta, isto stablo. Grupirao je zelenije plodove na jedan kup, potamnjele na 25% na drugi kup i tim principom je napravio nekoliko skupina maslina. Potom je obradio te plodove u laboratoriju i od njih napravio ulje. Potom je kušao to ulje. Kaže čovjek “ulja jedno s drugim nisu imala veze”.

E sad, ako je takva situacija kod jednog stabla, može se zamisliti kakve razlike u ulju mogu nastupiti uslijed različitih termina berbe. To podrazumijeva različiti stupanj zrelosti po sortama, koji se poprilično može razlikovati u periodu od 25 dana. Toliko je, naime, trajala naša berba u listopadu i studenom 2018.

maslina split maslina split 2019

Maslina Split 2019.

I svejedno: oba su naša ulja, premda iz potpuno različitog perioda berbe, na Maslini osvojila zlatnu medalju. Što reći… BILINI ROCKS! ?

Kliknite na gumb ispod, posjetite naš web shop i naručite naše zlatno ulje Bilini. Kušajte ono što senzorski paneli već znaju. ?

maslina split 2019 - zlatne medalje za Bilini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.