Berba maslina 2018. je završila: utisci - OPG Rakovac Berba maslina 2018. je završila: utisci - OPG Rakovac

Berba maslina 2018. je završila: utisci

Gotovo. GOTOVO! Berba maslina 2018. je završila. Može se snimiti film sa svim zgodama i nezgodama kroz koje smo prošli tijekom ovogodišnje berbe. Pa, krenimo:

Pripremna faza

Pripreme za berbu maslina su brojne: od kontaktiranja berača i uljara, do košnje maslinika i zaštite ploda. Ove godine smo doista imali sreće sa plodom. Zdrav da ne može biti zdraviji, a toliko brojan da slobodno možemo reći da se radi o rekordnoj godini za OPG Rakovac. Ovo nećemo lako nadmašiti.

U redu, dogovorismo s beračima da berbu započinjemo 20.10., najavili smo svoj dolazak u uljaru, sve 5. Kadli… negdje oko 10.10. smo primijetili da se netko iz jednog od naših maslinika “poslužio” s cca. 50-tak kilograma ploda. I da je barem uzeo za svoje potrebe… neka kiseli čovjek, nek’ mu je sa srećom. Ali stresli su s tih nekoliko grana sve što nisu ponijeli sa sobom. Skužio sam to za vrijeme košnje => nema ploda nigdje oko stabala, ali ispod nekoliko grana, na 3-4 stabla koje formiraju “kvadrat” u prva dva reda tog maslinika, na podu leži nekoliko kila maslina savršenog stanja.

Naravski, ovo bi uznemirilo svakoga. Tada smo Vedrana i ja dogovorili da trebamo biti tamo. Ne možemo iz Pule kontrolirati stanje u maslinicima u Rakovcima. Narednih nekoliko dana sam se svakog jutra budio u 6 ujutro, da bih oko svitanja bio na selu. Pa: paralelno rad za tvrtku u kojoj sam zaposlen, a paralelno svakih cca. sat vremena đir po maslinicima, ne bismo li spriječili buduće “prolaznike namjernike” u kreiranju štete.

Ovo je uzrokovalo i raniji prvi dan ovogodišnje berbe. Umjesto da smo započeli 20.10., berba je krenula četiri dana ranije, 16.10.

Berba maslina 2018.

Prvog dana ovogodišnje berbe, 16. listopada, uz svesrdnu pomoć naših berača, pobrali smo preko 1,7 tona predivnih plodova buže (muške, ženske i puntože), leccina, istarske bjelica, pendolina i frantoia.

cipressino
masline sorte cipressino, maslinik Zacrikva

Obzirom da plodovi nisu još bili sasvim zreli, odlučili smo pričekati još tjedan dana za nastavak berbe. Nastavili smo 25. i 26. listopada. Polako smo krenuli na maslinik Zacrikvu, koji sadrži 160 stabala. I, potom se desila južina. Iznimno jak vjetar je puhao i lomio i donio kišu, koja je u narednom periodu padala svaki, ili svaki drugi dan.

Tijekom narednog perioda, iskorištavali smo svaki iole suhi dan. Premda: diskutabilno je može li se nazvati suhim uvjetima situacija kada je izjutra tolika vlaga, da kad zatreseš granu masline oko 10 sati prije podne, doživiš pravi tuš.

Drugog dana berbe nam se pokvario i naš vjerni traktor Tomo Vinković. Neće upaliti i neće. Odšlepali smo ga kod mehaničara i počeli koristiti naš drugi traktor za potrebu iznošenja kašeta s urodom iz maslinika, do automobila s prikolicom. 🚜

Na stranu sve otežavajuće okolnosti, ploda je bilo toliko da smo nekih dana vozili po tri ture maslina u uljaru. Ovim putem se želim zahvaliti našim partnerima uljarima, koji su i ove godine iznimno profesionalno i kvalitetno odradili svoj posao. Uljara Grubić i uljara Nonno Bruno: SVAKA ČAST! 🤗

uljara Grubić
masline OPG Rakovac u uljari Grubić

Na momente je bilo izazovno => nije lako “ekvilibrirati” s drugim kolegama maslinarima, kako bi došli na red za pravodobnu obradu ploda. Svi znamo da je poželjno imati masline obrađene čim prije nakon berbe. Ove godine smo zaista, ali ZAISTA imali brzu obradu i na tome se objeručke zahvaljujemo našim sjajnim uljarima.

Berba – prezentacija – berba

8. studenog je bio posebice izazovan dan. Naime, bio sam pozvan odraditi prezentaciju o važnosti Internet marketinga za segment zdravstvenog turizma na ovogodišnju Konferenciju klastera Kvarner Health u Crikvenici. Nisam mogao odgoditi berbu, pa sam tog dana, odmah nakon odvezene prve ture maslina u uljaru, krenuo natrag u Rakovce na presvlačenje i – put pod noge. Do Crikvenice je dug put, cca. sat i 45 minuta.

Saša Petković
Naš Saša pred sam početak svoje prezentacije u Crikvenici

Odradio sam prezentaciju (s malim zakašnjenjima tijekom eventa), i odmah zurück na selo. Vratio sam se oko 18 sati, a vani – totalni mrak. Mrak i magla. Valja napomenuti da mi na traktoru ne rade svjetla. Popravit ću to jednom, ali to nije važno, važno je da za ovu prigodu nisu radili. No imam ja onu naglavnu LED lampu, s time ću ja bez beda locirati kašete s urodom i ukrcati ih u traktor, pa u auto. Yeah, right… Magla je bila toliko jaka, da se s mojom LED lampicom nije vidjelo praktički ništa. Kao da voziš u mlijeku. Vedrana je malo osvijetlila i mobitelom, pa smo nekako izgurali. Mračno, maglovito i hladno. Ne pretjerano ugodno. No, i to smo uspješno prevalili.

Završne misli

Berba nam se ove godine produljila do 10. studenog. Ali, bili smo u pravu pri pomisli da će biti rekordna godina za nas. Ubrali smo preko 11 tona predivnih plodova masline preko 15 različitih sorti. Kao i uvijek – od njih smo pripremili naše vrhunsko višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini. Preko 1200 litara tekućeg zlata. I, da, ponovo ćemo ga slati na natjecanja. I vjerujemo i nadamo se sjajnim rezultatima. Za početak, dovoljno nam je za večeru uliti malo tek napravljenog ulja na tanjurić i uz malo kruha uživati u onome što nam priroda podari.

mlado maslinovo ulje
Mlado maslinovo ulje Bilini

Ima jedna sjajna stvar kod maslinarstva. Puno ljudi se nađe u melankoličnom raspoloženju koncem godine. Kraj godine obično simbolizira prestanak, rastanak, prolaznost. Kod maslinarstva nije tako, jer već od početka studenog počinje nova maslinarska godina. Mi smo već debelo u pripremama za nove radove. Čeka nas izgradnja kušaone u Puli, kao i sadnja novog maslinika u Rakovcima. Puno je posla, ali – znate i sami – kad nešto voliš, na to ne gledaš kao na posao, već kao na gušt. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.