Zdravstvene blagodati ekstra djevičanskog maslinovog ulja - OPG Rakovac

Zdravstvene blagodati ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Zdravstvene blagodati maslinovog ulja su bez premca, a istraživanja otkrivaju više koristi gotovo svakodnevno. Maslinovo ulje je kamen temeljac mediteranske prehrane – neophodan prehrambeni oslonac za najdugovječnije kulture na svijetu.

Maslinovo ulje dobiva se od ploda masline koji prirodno sadrži puno zdravih masnih kiselina. Postoji više kategorija maslinovog ulja, a istraživanja pokazuju da su prednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja značajno veće od ostalih kategorija.

Pa pogledajmo 16 zdravstvenih blagodati ekstra djevičanskog maslinovog ulja:

pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje

1. Djeluje protuupalno

Oleokantal je specifični fenolni spoj koji se nalazi u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a odgovoran je za osjećaj peckanja u grlu koji se osjeća prilikom kušanja visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Fenoli prisutni u maslinovom ulju imaju protuupalna svojstva i kao takvi mogu imati slične učinke kao lijekovi protiv bolova i smanjenja vrućice. Također može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti i ubijanju stanica karcinoma. Oleokantal također uklanja beta-amiloidne plakove (agregate proteina koji se nalaze u neuronima određenih neurodegenerativnih bolesti) iz mozga.

2. Poboljšava zdravlje kose i kože

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je vitaminom E. Svaka žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja sadrži oko 1,9 mg vitamina E, antioksidansa topivog u masti koji tijelo može zaštititi od problema s očima i kožom, a kosu i kožu uvelike čini zdravije. Također se pokazalo da štiti organizam od dijabetesa te neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti i raka pluća.

zašto je ekstra djevičansko maslinovo ulje

3. Štiti od dijabetesa

Dokazano je da je prehrana bogata maslinovim uljem, siromašna zasićenim mastima, umjereno bogata ugljikohidratima i topivim vlaknima iz voća, povrća, mahunarki i žitarica najučinkovitiji pristup za dijabetičare. Pomaže u snižavanju “loših” lipoproteina male gustoće, istodobno poboljšavajući kontrolu šećera u krvi i poboljšavajući osjetljivost na inzulin.

4. Štiti od rezistencije na inzulin

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži vitamin K, još jedan vitamin topiv u mastima koji ima najveći učinak na krv. Neophodan je za zdravu koagulaciju i razinu kalcija u krvi. Jedna žlica maslinovog ulja dnevno ispunit će 10% dnevnog preporučenog unosa vitamina K i može pomoći u zaštiti od rezistencije na inzulin i nekoliko vrsta karcinoma.

narudžbe maslinovog ulja

 

5. Smanjuje probleme sa srcem i dijabetesom

Prirodno maslinovo ulje sadrži 70% mononezasićenih masnih kiselina. Kao rezultat, smanjuje nakupljanje kolesterola u krvi i reducira rizik za probleme sa srcem. Maslinovo ulje također smanjuje rizik od dijabetesa i ateroskleroze.

6. Snižava visoki krvni tlak

Nedavne studije pokazuju da redovita konzumacija kvalitetnog maslinovog ulja može pomoći u smanjenju sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.

mlado ulje bilini

7. Poboljšava razinu kolesterola u krvi

Maslinovo ulje snižava razinu ukupnog kolesterola u krvi, LDL-kolesterola i triglicerida. LDL kolesterol je loša vrsta kolesterola, što povećava rizik od srčanog udara i plućnih bolesti. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje sadrži gotovo 40 antioksidativnih spojeva, pomaže smanjiti oksidativne učinke LDL kolesterola.

8. Pomaže u gubitku kilograma

Iako je visoko kalorično, maslinovo ulje pokazalo je da pomaže u smanjenju razine pretilosti. Medicinski stručnjaci sugeriraju da je vrlo teško udebljati se od mono nezasićenih masti prisutnih u maslinovom ulju. Eksperimenti vršeni s kvalitetnim maslinovim uljem pokazali su pozitivne rezultate u pogledu smanjenja tjelesne težine čovjeka.

maslinovo ulje

9. Pospješuje metabolizam

Maslinovo ulje pospješuje metabolizam, rast dobre strukture kostiju i razvoj mozga kod djece. Izvrstan je izvor vitamina E, koji je vrlo koristan za starije ljude.

10. Poboljšava probavu

Poznato je da maslinovo ulje pomaže u probavnom procesu. Koristi se kao ljekovito ulje za čišćenje probavnog trakta i za poboljšanje rada crijeva.

crne masline umami

11. Pomaže u procesu starenja

Bogato antioksidansima, maslinovo ulje usporava prirodni proces starenja ljudskog tijela. Koristi se u kozmetičkim proizvodima i prirodnim biljnim terapijama. Izvrsno je za kožu, koja od obogaćujućeg ulja dobiva prirodni sjaj i mekoću.

12. Štiti od osteoporoze

Čini se da velika potrošnja maslinovog ulja poboljšava mineralizaciju i kalcifikaciju kostiju. Pomaže apsorpciji kalcija i tako igra važnu ulogu u pomaganju oboljelima i u sprečavanju nastanka osteoporoze.

maslinovo ulje i limun

13. Sprječava žučne kamence

Nedavna istraživanja pokazala su da umjerena konzumacija maslinovog ulja (oko 2 žlice dnevno) može smanjiti vaše šanse za razvoj žučnih kamenaca. Sastojak maslinovog ulja očito pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi i žučnom mjehuru. Velike količine maslinovog ulja i limunovog soka, kao i Epsom soli, uobičajeni su sastojci u ispiranjima žučnog mjehura koji se koriste u uklanjanju kamenaca u žuči.

14. Jača stanične stijenke

Maslinovo ulje sadrži polifenol koji pomaže u jačanju staničnih stijenki. Također povećava elastičnost zidova arterija, štiteći od različitih srčanih bolesti.

mlado maslinovo ulje

 

15. Štiti od hipertenzije

Nedavno istraživanje pokazalo je da vam mediteranska prehrana koja sadrži hranu bogatu nezasićenim masnoćama (a koje se nalaze u maslinovom ulju i orasima) te nitrite i nitrate (nalaze se u lisnatom zelenom povrću) mogu pomoći u zaštiti od hipertenzije.

16. Bori se protiv poremećaja raspoloženja i depresije

Zdrave masti, uključujući maslinovo ulje, djeluju protuupalno i uravnotežuju hormone koji mogu spriječiti disfunkciju neurotransmitera. Dijeta s malo masnoća često je povezana s višim stopama depresije i anksioznosti. Raspoloženje ili kognitivni poremećaji mogu se pojaviti kada mozak ne dobije dovoljno “sretnih hormona” poput serotonina ili dopamina, važnih kemijskih glasnika koji su neophodni za regulaciju raspoloženja, dobar san i obradu misli.


Tek počinjemo shvaćati bezbrojne načine na koje kvalitetno maslinovo ulje može poboljšati naše zdravlje i život.

staklene boce Bilini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.