Upotreba maslinovog ulja u postblagdanskoj kuhinji

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, tijekom kojih se pretjerivanje u hrani i piću smatra nezaobilaznim dijelom folklora, vrijeme je za predah i obnovu. Voće i povrće polako se vraćaju u svakodnevni jelovnik. A upotreba maslinovog ulja, kao dokazanog pomoćnika u rekuperaciji organizma, nameće se kao pravilo.

Najpoznatiji detox pripravak je onaj koji se sastoji od maslinovog ulja i limuna. Kod tog se pripravka svakog dana kroz nekoliko tjedana pola manjeg limuna iscijedi i pomiješa sa dvije žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Iako će vam na ovakvom tretmanu jetra biti zasigurno zahvalna, ovaj tretman zahtjeva namjeru, predanost i pripremu.  Međutim, dobrobit maslinovog ulja u postblagdanskoj prehrani može se uočiti kroz nenametljive prilagodbe svakodnevne prehrane. Upotreba maslinovog ulja u pripremi svakodnevnih "običnih" obroka za obitelj donijet će blagodat svima: od najmlađih do najstarijih ukućana, bez da su time opterećeni.

Sirovo ekstradjevičansko maslinovo ulje

U sirovom ekstradjevičanskom maslinovom ulju svi su sastojci očuvani, i dobrobiti za zdravlje su maksimalne. O kombinaciji maslinovog ulja i limuna već smo pisali, ali uz dodatak malo soli, u pitanju je zapravo idealan dresing za salatu. Kupus salata začinjena maslinovim uljem i limunom trebala bi se često naći na našim stolovima. Kupus je jeftin i lako dostupan, niskokaloričan i vrlo zdrav. Sto grama sirovog kupusa sadrži 26 kalorija, visoku količinu vitamina B, beta-karotena, kalcija, folne kiseline, kalija, vitamina C i vitamina E. Njegova vrijednost za zdravlje bazira se i na vrijednim sumpornim spojevima, kao i na antikancerogenom spoju sinigrinu. Kombinacija vitamina C i sumpora u kupusu uklanja otrove u organizmu koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma. Kako kupus sprječava i apsorpciju masnoća nakon obroka i na taj način snižava razinu kolesterola, vrlo je važan baš u periodu oporavka nakon pretjerivanja u hrani.

Osim u salatama, idealna upotreba maslinovog ulja, pogotovo aromatičnog i pikantnog kakvo je ekstradjevičansko maslinovo ulje Bilini, je kao začin za kuhano povrće. Kuhana blitva ili brokula, prelivena kvalitetnim maslinovim uljem, sa malo češnjaka, papra i soli, postaje delicija, a ne "nužno zlo".

Zapečeni kelj

Postoji jedno jednostavno jelo, koje je sposobno preobratiti zagrižene protivnike kelja - kakav je svojedobno bio i naš Saša 🙂 - gdje luk, sol, papar i maslinovo ulje savršeno zaokružuju ukusnu zimsku priču.

Kelj treba istrgati na manje komade, odstraniti srednju debelu žilu na listu, kratko prokuhati u vodi (5-10 min) i osušiti. Na plehu pomiješati kelj, narezanu glavicu luka, sol, papar i maslinovo ulje. Rasporediti u tankom sloju. Potom zapecite u pećnici, prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Upotreba maslinovog ulja u ovom receptu bitna je, jer osim kao masnoća, nema štetnog djelovanja zbog obrade hrane na visokoj temperaturi. Istovremeno, djeluje i kao zdravi začin.

Upotreba maslinovog ulja pri prženju i pečenju

Maslinovo ulje ostaje stabilno do temperature od 210°C , za razliku od većine drugih, često korištenih biljnih ulja. To ga čini stabilnijim i poželjnijim u odnosu na ostala biljna ulja. Bogato je oleinskom, jednostruko nezasićenom masnom kiselinom. Upravo ga takav sastav čini stabilnim i na visokim temperaturama, stoga ne postoji opravdan razlog da se maslinovo ulje ne bi smjelo koristiti za prženje i pečenje.

Zapečeni kelj

Kelj je zimi dostupan i cijena mu je povoljna. Mnogi ga ne vole zbog načina pripreme u varivima. Međutim, zbog njegove zdravstvene dobrobiti bitno je isprobati i druge načine pripreme prije nego ga odlučimo zaobići.  Oko 85 grama kelja ima čak 260% dnevne preporučene doze vitamina A. Istovremeno, bogat je i vitaminom C, kalijem i kalcijem. Ne treba zaboraviti da je u pitanju niskokalorična namirnica, te da ima tek 50 kalorija na 100 grama. Zapečeni kelj poslužite uz lešo ribu, i uštedu u kalorijskoj bilanci nadoknadite kroz zdravo maslinovo ulje. U zaokruženom i zdravom obroku koji je pravi lijek nakon intenzivnog razdoblja kolača i pečene prasetine.

Još nema komentara na ovaj članak.

Ostavi komentar