Vodopije na maslini - "ljetna rezidba" (OPG Rakovac)

Vodopije na maslini – “ljetna rezidba”

Vodopije na maslinama su izdanci na stablu koji se vremenom pretvaraju u grane. Naziv vodopije im je dodijeljen iz razloga što u prvih godinu ili dvije te grane obično ne daju plod, već samo “uzimaju vodu”, što bi – laički rečeno – značilo da nisu poželjna pojava.

Međutim, svaki ozbiljniji maslinar zna razlikovati vodopije koje će namjerno ostaviti na stablu, kako bi se vremenom razvile u granu koja će davati plod.

Moj današnji članak govori o nepoželjnim vodopijama: granama koje nemaju perspektivu u dužem roku.

Ljeto je pravo vrijeme za eliminaciju takvih vodopija sa stabala. Obzirom da je trava velika konkurencija maslinama u smislu korištenja vode iz tla, započeo sam s košnjom maslinika. No, trimer je morao na servis. Nema bolje prilike za uklanjanje vodopija s maslina.

Vodopije na maslini – “ljetna rezidba”

Na lijevoj slici iznad je prikazano stablo buge (ili, kako se u pojedinim dijelovima Istre još zove, muške buže) s velikim brojem vodopija u donjem dijelu debla. Na desnoj slici vidimo isto stablo, nakon “čišćenja”, odnosno, rezidbe vodopija.

Nisam dirao vodopije koje rastu u području krošnje. Njih ću rezati u vrijeme kada inače vršimo rezidbu (ožujak). ✂️

Ove nepoželjne vodopije na maslini mogu predstavljati problem, posebice tijekom sušnih ljetnih mjeseci, obzirom da koriste vodu i hranjivo iz tla, koje stablo može bolje iskoristiti za grane i grančice koje želimo zadržati na stablu.

Na slici ispod vidimo već polupunu prikolicu našeg traktora, s vodopijama sa samo nekoliko stabala:

vodopije

Pomozite maslinama

Maslinari, posebice oni koji nemaju instalirano navodnjavanje maslina, bi trebali pomoći stablima. Tijekom ljetnih vrućih dana 🌞 svaka aktivnost koju možete napraviti u smislu čuvanja vode za stabla maslina dobro će doći:

  • Redovita košnja, sve dok ostaci trave nakon košnje ne požute i nova trava ne počinje rasti;
  • Košnja trimerom oko samih stabala pomoći će stvaranjem finog “malča”, koji pomaže zadržavanju vode u tlu (sporije isparavanje);
  • Rezanje nepoželjnih vodopija s maslina;
  • Povremeno zalijevanje sadnica, malih stabala i grmova, koji još nemaju dobro razvijen korijenski sustav;
  • Večernje orošavanje krošnji s jako niskim udjelom folijarnog gnojiva.

Za kraj, evo slike popunjene prikolice nakon što smo završili s uklanjanjem vodopija iz našeg maslinika Vrta (30 stabala):

vodopije na maslini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.