Radovi u maslinicima - srpanj i kolovoz 2020. - OPG Rakovac

Radovi u maslinicima – srpanj i kolovoz 2020.

Savjesni maslinar zna da preko ljeta nema odmora po pitanju neophodnih radova u masliniku. Okej, moguće je da je takva godina da em nema maslinove muhe i svrdlaša, a em trava ne raste, jer je ljeto. Ali ova godina nije takva.

Ove godine je let prve generacije maslinove muhe bio pojačan, pa smo trebali reagirati punjenjem lovki za maslinovu muhu čak dva tjedna ranije nego inače. K tome, trava nije rasla u 3. i 4. mjesecu, ali zato nemilice raste u 6. i 7. 🌿🌿🌿

Punjenje lovki za muhu

Već smo u više navrata pisali o našim lovkama za maslininu muhu. Radi se o relativno najopasnijem štetniku za plod masline, barem za naše maslinare. Oko 15. srpnja, savjetodavna služba za Istru je izdala upozorenje o pojačanom naletu prve generacije maslinove muhe.

Naravno, odmah smo izašli u maslinike, pripremili naš mix vode, šećera i octa i usuli ga u lovke na stablima.

Na slici ispod je Vedrana koja postavlja lovke na stabla na kojima nedostaju. Dok smo postavljali lovke, uslikao sam i par grana s prekrasnim plodovima masline u našem masliniku Proganj.

Naravno, nije dovoljno jednom napuniti lovke tekućinom i zaboraviti na njih. Već par tjedana nakon što smo ih napunili – ovisno o manje ili više vrućem vremenu – morat ćemo ih dopuniti.

Košnja maslinika

Svake godine kosim. Puno. Ali ova godina je nevjerojatna.

Zbog specifičih vremenskih uvjeta ove godine (nedostatak padalina kroz cijelo proljeće, kišurine od početka ljeta naovamo), trava raste li raste. A početak osmog mjeseca je.

Počeo sam kositi maslinike traktorom u drugoj polovici svibnja, u nadi da će do kraja lipnja trava prestati s rastom. No, kako završim kositi jedan maslinik, primijetim da je u dijelu maslinika u kojem sam počeo s košnjom trava već poprilično narasla. 😵

Moj je plan i provedba takva da, nakon što traktorom prođem kroz najveći dio redova među maslinama, ostane mi još trava oko samih stabala za pokositi. Nju ne mogu dohvatiti traktorskim priključkom, da ne bih oštetio grane maslina.

Eto, prije par dana sam završio “traktorski pohod” po maslinicima, i sada predstoji ručni rad.

Na slikama ispod je vidi zatravljeni dio oko masline prije i nakon košnje. A čisto da razbijemo monotoniju, obacujem i fotku prekrasnih plodova buže puntože, istarske autohtone sorte. 🧡

Problemi u košnji

Jedva sam čekao krenuti s trimerom u maslinike, da potučem travuljinu. Samo pogledaj iznad na slici na što liči uski pojas oko stabla masline prije košnje. To je neki korov, neke stabljike visine cca. metar i debljine i preko centimetra. Što uvelike otežava košnju, jer neće svaki potez flaksom prerezati takvu stabljiku.

To me ispunjava tjeskobom, jer ne stižem sve pokositi u jedan dan. U prosjeku mi je potrebno oko 3-4 dana za pokositi jedan naš veliki maslinik. Znači, za sva tri mi je potrebno oko 2 tjedna. Pa si mislim… taman dok ja dovršim zadnji maslinik, eto opet travuljine u prvo pokošenom. 😡

A jučer… jučer je bila prava “milina” za košnju. Počeo sam oko 17:30. Aplikacije za vrijeme su prikazivale da je vani bilo 33ºC, s osjećajem ugodnosti od preko 40 stupnjeva. Koma.

Znoj se lio toliko, da mislim da sam se na kraju jučerašnje košnje pretvorio u dlaku. Znam da zvuči dosadno i nepotrebno, ali tko god ide raditi vani po visokim temperaturama, jedna stvar je najvažnija. Pripremite si dovoljno vode za piće. 🚰 Ja sam jučer imao oko litru i pol vode, i falilo mi je.

Završio sam netom prije mraka. Evo par fotki s kraja jučerašnje košnje. Obratite pozornost na ukrase na ruci nakon cjelopopodnevne košnje:

Danas popodne me čeka isto ovo. S tom razlikom da je sada oblačno, pa se nadam da će i tada biti.

I kad me Vedrana pita “zašto se mučiš toliko?” jedino što mogu odgovoriti je: Nije li ovo na slici ispod vrijedno žrtve i rada i truda? 💚💚💚

mlado ulje bilini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.