Maslinina muha u pojačanom naletu - preporuke OPG Rakovac

Maslinina muha u pojačanom naletu

Maslinina muha je vrlo rašireni nametnik, koji se hrani isključivo plodovima divlje i kultivirane masline. Genetske studije kažu da potječe iz Afrike, a globalna raširenost maslinine muhe je najvjerojatnije posljedica postepenog širenja uzgoja maslina po cijelom svijetu.

Četiri generacije maslinine muhe

U sezoni rasta ploda masline, u načelu bilježimo četiri generacije (tzv. “leta”) maslinine muhe, i to od početka kolovoza, pa do konca listopada. Da problem bude veći, katkad se pojavljuju i tzv. međugeneracije, koje kompliciraju život svakog maslinara. Kao da nije dovoljno što moramo kontrolirati – katkad i suzbijati – letove svaka tri tjedna – u posebno teškim godinama javljaju se i češće! Gamad.

Mislim da se sa sigurnošću može reći da je riječ o najvećoj štetočini na plodu masline. Okej, periodično se dogode godine kada neki drugi nametnik napravi veću štetu (npr. svrdlaš ili moljac), ali, općenito – muha je najgora.

Danas sam posjetio AM Vodnjan i saznao od Igora (Šimac: agronom, super simpatičan i stručan čovjek) da je na području Peroja i Barbarige upravo zabilježen jaki let maslinine muhe. Treba reagirati. Ali kako?

Maslinina muha – tretiranje

Baš svaki maslinar u Istri sad razmišlja isto:

“Kako ću u maslinik tretirati protiv maslinine muhe kad ova glupa kiša ne prestaje, a u maslinicima ima toliko vode da ribe žive u krošnjama.”

Mi smo prije ove kišne sezone, negdje oko 20. kolovoza, napunili naše već slavne ekološke lovke za maslininu muhu. 🙂 Mogućnosti za konvencionalno tretiranje krošnje u principu nije ni bilo. Ove godine smo odlučili oprobati potpuno ekološko sredstvo – kaolinsku glinu – ali baš kad smo htjeli poprskati ulike, otišla je pumpa na atomizeru.

skidanje pumpe s atomizera
skidanje pumpe s atomizera

I tako… 2-3 tjedna nakon slanja pumpe na servis, oprema je opet na mjestu, ali vremenska prognoza nije. 🙁 Ako uđem s traktorom u maslinik po ovakvom vremenu, morat će me netko izvlačiti van.

Ukratko

Da rekapituliramo: ako možete, postavite lovke u maslinik. Tko nije već pročitao naš članak o ekološkim lovkama, klikni na ovaj link.

Čim prestane kiša, postavite žute ploče u maslinike i prekontrolirajte broj uhvaćenih muha na pločama 24 sata nakon postavljanja. Ako vidite da ih ima toliko da treba tretirati, na tržištu postoje sredstva s vrlo kratkom karencom. Imajući u vidu da berba nije daleko (cca. mjesec dana), svakako treba uzeti u obzir karencu koje god sredstvo za zaštitu bilja koristili. Osim ako je u pitanju ekološko.

Mi ćemo ove godine oprobati kaolinsku glinu, pa ćemo napisati osvrt na iskustvo s njime. Nadam se da će pomoći nekome. 🙂

Slobodno ispod ostavite komentar ili pitanje preko Facebook polja za komentar. Kuraja i sritno!

Izvor slike u naslovu: entomology.ifas.ufl.edu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.