Priprema novog maslinika - oranje ledine i problemi s tratorima [OPG Rakovac]

Priprema novog maslinika

Neravni teren

Naš maslinik Kamenjak je među ljepšima koje sam vidio. Najozbiljnije. 💕 E sad, odmah do njega nalazi se još jedna parcela na kojoj je donedavno bio stari vinograd, kojeg smo uklonili. Ostala je prazna, neravna ledina, na kojoj čovjek može slomiti nogu ako ne gleda ispred sebe. Što nije uvijek najlakši zadatak na svijetu, posebice kad se zatravi.

Još prije par godina Vedrana i ja smo odlučili na tom terenu jednog dana zasaditi sadnice masline. 🌳🌿 Time bi naš maslinik Kamenjak porastao sa sadašnjih 132 stabla na barem duplo više. Baš početkom srpnja 2018. sam odlučio započeti pripremne radove.

Priprema novog maslinika

Priprema novog maslinika treba započeti oranjem. Imali smo opciju plaćanja nekoga da preore ledinu, ili da to učinim sam. Odabrao sam ovo drugo. 🤠

Evo kako je izgledala parcela prije početka oranja (panoramska fotka):

ledina
Slika 1: ledina pored maslinika Kamenjak

Traktori i problemi

Oni koji prate naše objave, vjerojatno već znaju da imamo “ergelu” od dva traktora, oba stara tridesetak i više godina 🚜

  • IMT 539 De Luxe
  • Tomo Vinković (TV-420)

Tijekom procesa oranja ovog terena – koji se ne doima prevelik, ali, vjerujte i velik je i nezgodan za oranje malim traktorima – sa strojevima je valjda pošlo krivo sve što je moglo. Počeo sam oranje u malom dijelu terena kojeg možete uočiti kao “izdvojeni” dio zemljišta bez stabala maslina u gornjem srednje-desnom dijelu fotke iznad. To sam radio većim traktorom (IMT) s dvobraznim plugom, s kojim je, naravno, lakše provoditi obradu tla nego s “Tomicom”. 😃

Generalka za IMT

I prije početka ovog oranja, imao sam problema s IMT-om: majstor ga je pogledao u više navrata i dijagnosticirao da mu treba generalka motora. Glavni simptom je bio užasno teško paljenje motora i s novim akumulatorom i uz korištenje start-spreja.

Znači, krenem ja tako orati, kad ono nakon nekoliko sati mi se učini da pokazivač tlaka ulja u motoru “pleše”. Hajde, nema veze, radim dalje, kad skužim da su mi noge potpuno poprskane motornim uljem! Naravno, odmah sam prestao s radom i nazvao mehaničara koji je dao ocjenu da je traktor došao k svom kraju i da dalje bez generalke neće moći. Mmmmmmmljac!! 👌 Ne gine 10 – 15 tisuća kuna za popravak.

Evo ga IMT, par trenutaka prije nego je “izdahnuo” u njivi:

imt 539 de luxe
Slika 2: IMT 539 De Luxe

Problematični TV-420

Okej, ne dam se. Montiram jednobrazni plug na TV-420 i krećem dovršiti posao. Golgota! Plug sam namjestio tako da orem vrlo duboko za takav traktor, a obzirom da je ovaj teren oran zadnji put tkoznakada, lako je zamisliti kako je to teško išlo. Nema veze, znojim se i radim dalje. Dok se ne dogodi novi problem, ovaj put na Tomi Vinkoviću: traktor simulira kao da je ostao bez goriva, a goriva ima. Jednostavno, pada mu snaga, kao da ne dobiva dovoljno goriva. Pa i nije dobivao.

Opet, zovi majstora, rastavljaj sve živo, čisti crijeva koja provode gorivo, mijenjaj filter za gorivo, čisti filter za zrak, da bismo nakon par dana zaključili da je problem bio u komadu farbe koji je u rezervoaru priječio gorivu izlazak, te u neispravnom vijku za ozračivanje sustava za gorivo.

Poorani teren

I, napokon, cca. tri tjedna od početka oranja, završio sam. Pomalo mi je i drago što su mi se sada desili ovi problemi s traktorima, jer je važnije da ih imam u drugim dijelovima godine kada nema odgađanja radova. Ovo oranje sam mogao i nisam morao obaviti sada. No, sad kad je gotovo, drago mi je da je gotovo. 😃

Evo preoranog terena:

poorani teren
Slika 3: poorani teren do maslinika Kamenjak

… a evo i glavnog protagonista koji je odradio posao: Tomo Vinković TV-420

TV-420
Tomo Vinković TV-420

Planovi za dalje

Sada mi je u planu pričekati da traktor stigne s generalke. Odmah potom na njega montiram zubatku i ravnam ovu oranicu. Zatim ću s IMT-om preorati teren još jednom, ovog puta poprečno. Plan je da ovaj teren više ne bude grbav, te da napravim super podlogu za sadnju ovog proširenja maslinika Kamenjak.

I onda neka netko kaže “maslinovo ulje je preskupo“.  🤣

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  1. E moj Saša! Bogami si se namucio, a jedino tako nesto mozes imati. Zelim vam puno uspjeha sa novim maslinikom!!!
    Pozzz….