Krčenje starog vinograda pored maslinika Kamenjak - OPG Rakovac

Krčenje starog vinograda

Naš Saša ne zna za odmor. Čovjek jednostavno voli raditi. 🙂

Ove je nedjelje bio predivan dan, i premda je večer prije imao nastup sa svojom muzičkom grupom, to ga nije spriječilo da idućeg dana zasuče rukave, i prione poslu krčenja starog vinograda.

Krčenje starog vinograda

Prošle smo godine povadili loze iz tog starog vinograda, obzirom da je već počeo “divljati”, a ukoliko se nitko ne bavi lozama, bolje ih je povaditi. U suprotnom, od jednom pitomog i lijepog vinograda nastane teško krčiva džungla. 🙂

Saša dijeli prikupljeni materijal na tri skupine:

  • povađene loze idu na gomile za potpalu;
  • povađeni paluni (stupovi uz koje su rasle loze) idu na dvije skupine => oštećeni će se rezati za ogrjev, dok će se oni koji su još uvijek cijeli, kratiti i ponovo koristiti kao paluni za masline u novom masliniku.
krčenje starog vinograda
krčenje starog vinograda

Krčenje starog vinograda uopće nije lagan posao. U ovo doba godine, preko noći se površina tla ledi, a nakon što izađe sunce, taj se led topi i od te se vode potom stvara blato. Nakon sat vremena rada, na radnim cipelama, čizmama, patikama, štogod imali na nogama, stvara se nekoliko kilograma težak sloj blata. Naravno, ono dodatno otežava već teški rad. Imajući u vidu da je u ovom vinogradu bilo cca. 2.000 čokota loza, možete misliti koliko je tu materijala koji se mora ukloniti s terena budućeg maslinika. Ali, kako ono kažu: “Što se mora, nije teško.” 🙂

Polja označena sa * su obavezna.
Poruka je uspješno poslana
Poruka nije poslana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.