Maslinik Kamenjak - virtualna šetnja - OPG Rakovac

Maslinik Kamenjak – virtualna šetnja

Naš maslinik Kamenjak je jedan od tri najveća maslinika koje je podigao OPG Rakovac.

Požar 2012. godine

Još i danas, kada u Google upišemo pojam pretrage “rakovci požar”, možemo naći poveznice na članke s dramatičnim vijestima velikog požara iz 2012. godine. Požar je buknuo upravo pored sela Rakovci, na potezu prema Rušnjaku. To je mjesto gdje se nalazi naš maslinik Kamenjak.

Kao što možemo pročitati u člancima na portalu istarski.hr i istramet.hr, požar je bio doista golem i iznimno težak za lokalizaciju i gašenje. 🔥 Jedna od linija obrane vatrogasaca prema samom selu je bio upravo naš maslinik Kamenjak.

Slijedom ove nesreće, tada je otprilike 50% našeg maslinika Kamenjak stradalo. Vatra je “ofurila” debla naših maslina, a svi voćari znaju da stablo kojem je u toj mjeri stradala kora ne može opstati. No maslina je čarobna biljka. 🌳

Već početkom naredne godine smo angažirali pomoć struke (agronoma) da nam obnovi maslinik. Odabrani su izdanci iz korijena s najvećim potencijalom, i oni su postali nova stabla, na mjestima na kojima smo morali porezati ona koja su stradala u požaru.

Oporavak

Maslinari znaju koliko je potrebno da stabla nakon obnove ponovo dođu u fazu rađanja značajnije količine ploda. Bilo je potrebno otprilike upravo tih 7 godina da se mladice pretvore u ozbiljne grane. Da se lišće na tim granama i grančicama pretvori iz “divljeg” u pitomo.

U tom smo periodu radili sve što je u našoj moći da ovaj maslinik što prije ponovo dođe u vrhunsku “formu”.

Maslinik Kamenjak danas

A evo kako maslinik Kamenjak izgleda danas. Na nekim od debala koja su na području koje je zahvatio plamen 2012. godine, i dalje se vide “rane”. Ali te su rane zacijelile i na stablima se više ne vidi da su obnovljena. Maslinik je, jednom rječju, predivan.

Uživajte u virtualnoj šetnji našim maslinikom Kamenjak:

Zlatom ovjenčani plodovi

Plodovi maslina iz maslinika Kamenjak su u više navrata pretvoreni u ulje koje smo slali na brojna natjecanja. I na svima su osvajali zlatne medalje.

Dakle, ne samo da se radi o prekrasnom masliniku. Već su i plodovi, za koje se toliko brinemo u svim fazama do berbe, prvoklasne kvalitete. A ulje iz Kamenjaka: za prste polizati! 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.