Gnojidba maslina (veljača 2020.) - stallatico i fosfor [OPG Rakovac]

Gnojidba maslina – veljača 2020.

Prošlog mjeseca smo pisali o oranju i vađenju kamenja iz maslinika. A početkom ovog mjeseca započela je naša gnojidba maslina.

Naravno, cijeli proces započinje iskrcajem gnojiva iz prijevoznog sredstva koje ga je dovezlo u Rakovce:

Nakon što su dvije i pol tone gnojiva prenesene iz vozila u našu prikolicu i skladište, treba malo odahnuti. 😁

Evo kako izgledaju ove silne vreće od po 25 kg nakon iskrcaja:

Gnojidba maslina 2020.

Gnojivo koje koristimo u našim maslinicima je kombinacija stallatica (briketirano konjsko gnojivo) i fosfora, kojega i inače kronično nedostaje u našoj istarskoj zemlji. Pravi termin za rasipavanje gnojiva ovisi o aktivnostima koje slijede nakon rasipavanja.

Naime, ako namjeravamo zaorati gnojivo nakon rasipavanja, onda vremenski uvjeti nisu toliko bitni. No, ukoliko se namjerava razasuti gnojivo po površini zemlje s nadom da će ga kiša rastopiti, poželjno je rasipavanje izvršiti netom prije ozbiljnije kiše. 🌧️

Nakon što je traktor s rasipačem pripravan, vrijeme je za vožnju maslinikom i rasipavanje gnojiva:

Nakon rasprostiranja gnojiva, kad god je moguće, želimo zaorati gnojivo u zemlju. Ove smo godine u tu namjenu uporabili našu vjernu zubatku (drljaču).

Ispod vidimo tri fotografije: prva prikazuje maslinik nakon rasprostiranja gnojiva. Na drugoj je isti taj maslinik kojeg smo nakon rasipavanja gnojiva “prošli” zubatkom. Treća fotka prikazuje taj naš vjerni alat => drljaču, odnosno, kako mi u Istri rečemo – zubatku.

Glavna poanta ove gnojidbe je unos sporooslobađajućeg dušika u tlo, u kombinaciji s fosforom. Dušik pospješuje stvaranje lisne mase tijekom procesa vegetacije maslina. Fosfor, pak, biljkama pospješuje stanje, te pomaže korištenje nutrijenata u biljnoj stanici, čime im omogućuje i poboljšava rast.

Naučene lekcije

Kad si samouk, često se u procesu učenja događaju greške, koje pod znak pitanja dovode i sam proces učenja.

Tako je bilo i ovog puta. I to s najbanalnijom, ali ne manje važnom stvari. Paljenje. Obzirom da je na našem Tomi Vinkoviću (TV-420) u kvaru električno paljenje stiskom na gumb, traktor startam konopom, kojeg omotam oko ležaja i “ljuljam” dok se ne postigne moment (ovisno o tome koliko je vani toplo/ hladno) da se konop jako povuče i time pokrene motor.

Gdje dolazi do problema? Dogodilo mi se – ne jednom! – da je konop pri “ljuljanju”, pri povratku u svoje ležište, izašao iz ležaja i omotao se oko remenice. Remen na remenici vidimo označen strelicom na slici ispod. Kako konop na silu uđe na remenicu, tako se nerijetko remen izokrene prilikom vađenja konopa sa remenice. I tako dobijem remen koji više ne naliježe normalno, već je na jednom mjestu ufrkan. A tako “ufrkani” remen ne može dugo trajati.

remen za tomo vinković
remen za TV-420

Nakon što remen pukne, a što se, naravno, događa baš kad najmanje očekuješ, traktor se može i dalje voziti, ali, servo upravljanje naknadno ugrađeno na moj traktor, u tom slučaju više ne funkcionira do postavljanja novog remena. A za to moram pozvati (i platiti) mehaničara.

Zaključak

Problemi na stranu, iznimno smo zadovoljni rezultatima dosadašnje gnojidbe, te se nadamo da ćemo i ove godine imati zadovoljavajući urod. A da će plod od kojeg ćemo napraviti novo ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini biti prvoklasan – uopće ne sumnjamo. 🏆🏆🏆

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

 1. Poštovani maslinari istarski,
  S velikim zanimanjem pratim ovih dana članke na vašoj stranici.
  Budući ,čini mi se,dijelimo sličnu strast za maslinama a kako je i Hercegovina odakle se javljam slična (crvenica) po tlu Istri,slobodan sam upitati za savjet/preporuku:
  Koja količina stallatica i fosfora ide po odraslom stablu i koji je međusobni odnos u toj mješavini?

  Bio bih zahvalan na odgovoru.

  Ugodni vam dani u Masliniku!
  Pozdrav

  Mario Sušac,Brotnjo,Hercegovina

  • Mario, pozdrav i hvala Vam na komentaru. Mi koristimo omjer 1 kg 46%-tnog fosfora na svakih 5 kg stallatica, s time da u prosjeku svako stablo dobije 3 kg stallatica. Preporučili bismo Vam, međutim, da se prije gnojidbe konzultirate s agronomom, ili da odnesete uzorke zemlje iz maslinika na kemijsku analizu, da Vam stručnjaci daju povratni info kojeg elementa eventualno “fali” u vašoj zemlji. U našem slučaju, to je bez sumnje – fosfor. Hvala Vam na praćenju naših objava! Srdačan pozdrav iz Istre. Saša i Vedrana, OPG Rakovac