Vađenje kamenja iz maslinika (siječanj 2020.) - OPG Rakovac

Vađenje kamenja iz maslinika (siječanj 2020.)

Radovi u maslinicima – siječanj 2020.

U siječnju nema puno aktivnosti u maslinicima. Početkom godine zna biti vrlo hladno, pa nije preporučljivo vršiti rezidbu (zbog opasnosti od smrzavanja maslina).

Naše su aktivnosti u siječnju uobičajeno ove:

  • Oranje maslinika (ovo ciljamo napraviti bilo kad nakon berbe, ali se ove godine potrefilo da je bilo mokro, pa smo morali čekati siječanj);
  • Vađenje kamenja iz maslinika;
  • Gnojidba (rasipavanje stallatica i fosfora i potom zaoravanje).

Oranje maslinika (siječanj)

I ove godine mi je u oranju maslinika uvelike pomogao moj dragi susjed Dragan (puno hvala, amiko, I ❤️ you!)

Oranje je bilo zahtjevno, jer tlo nije bilo idealno za mehanizaciju kojom raspolažem(o). Traktorima klase IMT 539 i Tomo Vinković često manjka snage da bez muke provuku plug kroz travom obraslu zemlju.

oranje dvobraznim plugom
Dvobrazni plug za moj IMT 539

To je to prokletstvo maslinara. Orati je najlakše ljeti, par dana nakon jače kiše. Tada plug ide kroz zemlju kao kroz maslac. Naš je problem u tome što ne želimo orati ljeti, jer hoćemo imati zatravljen teren u maslinicima za vrijeme berbe. Tko nije brao masline u blatu ne zna što je muka!

Ispod je video koji zorno prikazuje rezultat našeg truda s početka prvog mjeseca. Maslinik Zacrikva:

Nedavno sam zaprimio i pitanje mojeg poznanika s fejsa, odličnog bubnjara Damira iz Čakovca:

Zanima me zašto je travnjak između redova maslina preoran?

To je čest način oranja maslinika kojeg ja preferiram. Nije nužno preorati svaki milimetar, dovoljno je proći redove između maslina, kao što se vidi ovdje. Nakon oranja, slijedi drljanje (kako se u Istri reče: zubatkanje) za poravnavanje terena, potom rasipanje gnojiva, pa (pred kišu) zaoravanje linijama, još popularno znanim kao “pačje noge”.


Vađenje kamenja iz maslinika

U nastavku moje komunikacije s Damirom, postavio je sjajno pitanje oko eventualne problematike s vađenjem kamenja iz maslinika:

Nije li nakon takvog tretmana (oranja) teže manipulirati strojevima po mekanom zaoru?

Jest, ali treba poći od razloga zašto uopće vadim kamenje. 😊 Stvar je u tome da se priključci za traktor ne provedu dobro kad ih koristim na/u terenu u kojem su ovakve omanje stijene. Od slučajeva gdje prilikom oranja plug naleti na veliki kamen kojeg slabašni traktor ne može izvući pa se prednji kraj traktora podigne kao rasni ždrijebac :), do varijante gdje ostavim dio drljače na terenu nakon što se odlomi nakon kontakta s kamenčinom.

kamenje iz maslinika
Dio kamenja izvađen iz maslinika OPG Rakovac

Ove brazde su otvorene već mjesec dana. Njih je noćni led i mraz već razrahlio, spremne su za poravnavanje. Obzirom da uskoro moram izaći sa drljačom/ zubatkom u maslinike, najprije moram izvaditi što više kamenja uspijem. Da dugoročno sačuvam priključke. Sad već lagano vrijeme radi protiv mene, jer sam lani u ovo vrijeme već pognojio i zaorao gnojivo, a sada tek pripremam maslinike za gnojidbu. Čekam da prođe ova vlaga od vremena, pa ću dovršiti.

…a da ti odgovorim i na ovo oko mekog tla => većina ovog kamenja kojeg sada vadim iz maslinika je uopće omogućena za vađenje činjenicom da je barem djelomično podignuta iz tla tijekom oranja plugovima.

Znači, prije nego smo susjed Dragan i ja poorali maslinike, nije bilo teorije da se – mehanizacijom kojom raspolažem – te kamenčine izvade van. Znači, hodogram je: plugom ih “načeti” i naknadno ih izvaditi uz pomoć sajle ili lanca. Za to sam čekao mjesec dana, kako ne bih s traktorom ulazio na svježe poorano. 🚜

Ovog tjedna planiram naručiti gnojivo, pa krenuti sa zubatkanjem maslinika, te rasipavanjem i zaoravanjem gnojiva. Kako mi je prošle godine išlo s gnojidbom možete pročitati klikom na ovaj link.

Odoh u krpe, umorilo me tegljenje stijena. 🚜🗿

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.