Gnojenje maslina u tekstu, slici i filmu - OPG Rakovac

Gnojenje maslina – zima 2019.

Okej, istuširao sam se. Bilo je nužno. Miomirisi koji se šire kad čovjek otvori vreću stallatica (briketiranog stajskog gnojiva) imaju svoje mjesto i vrijeme. Ono što pripada selu, neka i ostane na selu. 😜 Šalu na stranu, danas je na redu bilo gnojenje maslina.

Gnojenje maslina u slici i filmu

Prije par dana sam preuzeo 2 tone Stallatica extra i 400 kg 45%-tnog fosfora, gdje mi je pri iskrcavanju pomogao Igor iz VinoArtisa (hvala, frende!). Pričekao sam vikend da bura posuši tlo. Naime, maslinici su nam preorani, pa u ovim zimskim mjesecima nije ni nužno da padne kiša da zemlja bude mokra. Dovoljan je jutarnji mraz.

Eto, današnji dan je bio stvarno fantastičan za radove vani, sunčan, doduše malčice hladan, ali nismo mamine maze! 😄

Mojoj je Ivani bilo zabavno kako punim rasipavač za briketirano gnojivo, pa je okinula cijeli mali album. Odmorite uz ove fotke, a onda nastavljamo s pričom:

Moram priznati da me sve boli. Nije lako u jednom “cugu” dvaput podići par tona. Prvi put na traktorsku prikolicu, a potom iz prikolice u rasipač. 😫

Ali, neophodno je. Polako se bliži krajnji čas za zimsko gnojenje maslina gnojivima s malim (ili nikakvim) udjelom dušika, a znamo da se kod stallatica dušik oslobađa vrlo sporo. Masline će ga unijeti baš u pravo vrijeme, nakon što završi proces mirovanja, kad prođe ova ciča zima. Kad dođe vrijeme da ponovno krenu sokovi u biljkama, koji polako najavljuju proljeće.

Elem, nakon što sam napunio prvi “tuljac” rasipača, vrijeme za rasprostiranje gnojiva. Imam i to zabilježeno. I to na filmu! Ovo ide najprije na naš Bilini-blog, a potom ide kao kandidatura za Sundance film festival. 👻

Nakon rasprostiranja gnojiva po maslinicima, potrebno je zaorati (plitko, linijama ili zubatkom). Alternativno, gnojivo će se otopiti u vodi, što znači da bi bilo poželjno da uskoro padne kiša. A u prognozi je. 🌧️

Sutra idem na selo vidjeti hoće li tlo biti dovoljno suho za plitko oranje. Ako bude – super. Ako ne bude, nema veze, prvo će kiša zaliti male briketiće, pa ću ih ja zaorati čim se posuši.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.