Naoravanje maslinika, studeni 2018. - OPG Rakovac

Naoravanje maslinika, studeni 2018.

Ovogodišnja berba maslina je iza nas. A svaki maslinar zna da berba označava kraj prošle maslinarske sezone, nakon koje odmah započinju radovi u novoj sezoni. Nakon dovršene berbe, valja čim prije učiniti dvije stvari: zaštiti i dezinficirati stabla sredstvom na bazi bakra, a uskoro potom i preorati maslinike, kako bi se jesenje kiše kvalitetnije rasporedile unutar tla. Obzirom da smo već par godina prakticirali odoravanje maslinika, sada je red na naoravanje.

Naoravanje vs. odoravanje – pojašnjenje

Kad sam se tek počeo baviti održavanjem maslinika, malo toga mi je bilo jasno. 🙂 Susjedi govore: sada ćeš tribati naorati, ili sada rabi odoravati. U čemu je razlika? Ovi pojmovi označavaju oranje koje započinje od sredine reda prema stablima maslina (odoravanje), odnosno, naoravanje, koje započinje na rubovima redova. Za razliku od odoravanja kod kojeg se – i samo ime kaže – zemlja “baca” od stabala, pri procesu naoravanja plug zemlju nabacuje prema stablima.

Ovogodišnje naoravanje maslinika OPG Rakovac

Već sam u par navrata spomenuo mog dragog susjeda i prijatelja, Dragana Šerga, najčešće u smislu njegove glavne poljoprivredne aktivnosti, a to je uzgoj lavande, izrada i prodaja proizvoda od lavande. Dragan vodi facebook stranicu o svojim proizvodima, svakako je čekirajte, a ukoliko vam treba lavanda ili proizvodi od lavande, eto vam prilike da kupite iznimno kvalitetan, domaći proizvod.

Zašto spominjem Dragana u kontekstu ovogodišnjeg naoravanja? Pa zato što ne bih pravovremeno uspio preorati sve naše maslinike bez njegove svesrdne pomoći. 👨‍🌾 Pa, evo i ovom prilikom: PUNO HVALA, SUSED! Zakon si! 👍👍👍

Operativno sam s Draganom dogovorio provedbu naoravanja na način da ja krenem s malim traktorom (TV 420) na rubove redova, tik do stabala maslina, obzirom da Dragan s većim traktorom ne može proći preblizu stablima. 🚜🚜 A poželjno je preorati čim više zemlje u redovima, da se ne zadržimo samo na sredinama redova.

U videu kojeg sam na brzinu složio (ispod) možete vidjeti kako je išlo naše naoravanje. U prvom dijelu videa se fokusiramo na moj “sitni vez”. 🙂 Potom vidimo i Dragana na velikom traktoru kako “dere” po većini redova:

Nakon završetka berbe, tlo je bilo vlažno, nije bilo za oranje. Potom je krenulo burovito vrijeme, koje je kroz dva-tri dana posušilo teren dovoljno da bi se lijepo moglo orati. Iskoristili smo upravo tih nekoliko dana za naoravanje naših maslinika. Zadnjeg dana, dok smo dovršavali oranje zadnjeg velikog maslinika, vrijeme se počelo kvariti i počelo je padati nešto između kiše i snijega. Već sam pomislio da nećemo završiti prije početka kiše. Ali, uspjeli smo. U zadnji čas, što bi rekli!

Čim se malo proljepša vrijeme, planiram fotkati svaki od maslinika koje smo preorali, pa ću ovdje “zalijepiti” fotke. 📷📷📷

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.