Cvjetanje maslina = kraj procesa rezidbe

Masline su počele cvjetati. Baš jučer. U Rakovcima. Dotad je u Puli cvatnja maslina maltene već napola gotova. Koliko znači ta udaljenost od samo 50 kilometara...

Cvjetanje maslina za nas ne znači samo vrijeme kada se već otprilike može procjenjivati ovogodišnji urod. Ne znači samo ni sezonu početka borbe s maslinovim moljcem, štetnikom koji upravo sad počinje stvarati probleme.

Za nas početak cvatnje prvenstveno znači kraj iznimno dugog i napornog procesa rezidbe. Rezidba obično završava prikupljanjem odrezanih grana i grančica, te spaljivanjem istih. Oko toga nikad nismo imali više posla kao ove godine.

Kraj rezidbe

Već smo pisali o procesu rezidbe, skupljanja i spaljivanja granja. Zašto nam je ove godine bilo napornije? Prvenstveno iz razloga što smo u dva (od tri velika) maslinika ove godine proveli obnovu stabala. To znači da smo praktički na svakom od tri stotine stabala uklonili po jednu skeletnu granu. Ovakva procedura je preporučena od strane agronoma kao poticaj masline da se "probudi". I već vidimo rezultate u vidu porasta mladica na mjestima gdje mi to i želimo. 🙂 No, to ne mijenja na stvari da smo se za te odrezane grane potom trebali pobrinuti.

Napunili smo nebrojene velike traktorske prikolice i napravili stotinu gomila kao što je ova koju ispod prikazujemo.

Ova gomila granja prikazana u video zapisu iznad je zadnja ovogodišnja. Baš smo se veselili Vedrana i ja da je tome konačno došao kraj.

I kad smo već počeli maštati o malo odmora i da proslavimo završetak ovogodišnje rezidbe - koja traje neprestano od početka ožujka do konca svibnja, a ono - već ide početak cvjetanja maslina, borbe s moljcem, pripreme za košnju, i sav onaj silni posao kojeg treba napraviti.

No, čim vidimo ovako lijepe cvjetove kao što su na slici iznad - odmah nam nije ništa i ponovo smo orni za rad. 🙂

Još nema komentara na ovaj članak.

Ostavi komentar