Radovi u masliniku - prikupljanje i spaljivanje granja

Radovi u masliniku – prikupljanje i spaljivanje granja

Radovi u masliniku

…raspoređeni su kroz cijelu kalendarsku godinu. Jedna od najvažnijih aktivnosti u masliniku je rezidba – postupak uklanjanja nepotrebnih grana (većih i manjih) sa stabala, kako bi se masline “raščistile” za brži i bolji rast i lakšu berbu. Nakon rezidbe, dakako, slijedi proces prikupljanja porezanih grana i njihovo spaljivanje. Postoji i alternativni tretman, a to je usitnjavanje granja i naknadno korištenje dobivene tvari kao gnojivo. No za to je potrebna sjeckalica, a mi u OPG Rakovac je (još) nemamo, te još uvijek rješavamo gomilu porezanih grana spaljivanjem.

prikupljanje granja
prikupljanje granja

Faza br. 1: Prikupljanje granja

Najprije, dakle, prikupljamo grane odbačene posvuda po masliniku tijekom procesa rezidbe.

skupljanje granja na gomile
skupljanje granja na gomile

Najbolje je od prikupljenog granja praviti manje grupirane gomile, kako bi se iste lakše utovarile na prikolicu i odvezle na mjesto predviđeno za spaljivanje granja.

gomila granja pred spaljivanje
gomila granja pred spaljivanje

Faza br. 2: Transport granja

Nakon što se milijun puta sagnemo i utovarimo na tone odrezanih grana, sve to treba potom istovariti na mjestu na kojem ćemo spaliti sve te grane. Naravno, prije spaljivanja treba obavijestiti mjesno vatrogastvo i od njih preuzeti dozvolu za paljenje. Za one koji eventualno ne znaju: postoji sezona zabrane paljenja, koja počinje 1.6., a završava tek najesen.

spaljivanje granja
spaljivanje granja

Faza br. 3: Spaljivanje granja

Slijedi završna faza – spaljivanje granja. Za paljenje, najbolje je odabrati suh dan bez vjetra. Na taj se način smanjuje mogućnost eventualnog širenja plamena na područja koja ne želimo paliti. Svakako sa sobom ponesemo materijal za potpalu (papir, karton, možda nešto starog jestivog ulja, kako bi se lakše zapalila gomila granja). Ovisno o suhoći materijala kojeg palimo – vatra će se teže ili lakše “primiti”.

Moramo priznati da smo ove godine zapalili zaista veliku količinu granja, a – pogađate – isto nas čeka i za par mjeseci, nakon što početkom ožujka ponovo obavimo proces rezidbe naših maslinika. 🙂

Kao što vidimo, proces dobivanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja nije nimalo lagan, i obuhvaća dosta napornog fizičkog rada. No, radovi u masliniku ne čekaju, i tu je potrebna dobra i sustavna organizacija vremena, kako bi se sve pravodobno stiglo napraviti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.